— Дмитро Станіславович, по-перше хочу привітати вас від себе, усіх телеглядачів та вболівальників з днем народження, який був у вас нещодавно, побажати нових спортивних та життєвих перемог. Ну а тепер, переходимо, безпосередньо до футболу. У минулому сезоні СК Дніпро-1 виконав завдання і вийшов у Першу лігу. Як самі оцінюєте минулий сезон, адже і для вас, і для хлопців грати у Другій лізі було досить незвично?
— Дійсно, для нас у Другій лізі багато чого було нового, адже після виступу в УПЛ ми зіштовхнулися з іншим рівнем, іншими командами, новими містами. Сезон вийшов непростим — це точно. Хоча завдання і було виконане, але легким рік не був, і тут кілька причин. По-перше, у нас була абсолютно нова команда, новий колектив. З новою командою завжди непросто працювати, завжди важкий процес становлення. Рік тому було дуже складне міжсезоння, коли була велика кількість перемовин, і треба було умовити людей, що грали в УПЛ залишитися з нами — це ті ж Кравченко, Польовий, Когут, Лопирьонок, і пройти з нами весь цей шлях на гору. Були спроби запросити нових гравців, хоча нікого не збуджувала Друга ліга, тому мало хто хотів сюди йти, і все це затягувалося, тому було непросто. І сама Друга ліга, можливо і не така складна з точки зору конкуренції, але разом з тим, грати там не просто, оскільки тут і погана якість полів, і питання мотивації, як налаштовувати команду. Ми стартували досить успішно, а потім потрапили у складну ситуацію, коли наші лідери були травмовані, і довелося на себе брати відповідальність молоді, в результаті місяць у нас був важкий. Проте у підсумку все стало на свої місця. Плюс, той вектор, який ми обрали — це і вирішення завдання, і надавати можливість грати молодим виконавцям, які тільки закінчили Академію, — він також непростий.

 

— Це ж була вже не та команда, з якою ви працювали перед цим?
— Абсолютно. Ті хлопці пішли і вже успішно будують свою кар’єру: хто в Зорі, а хто і в мадридському Реалі, і в інших країнах, як Вакулко, Довбик, Баланюк. Тобто у нас була нова команда, фактично лишилося чотири гравця, а з молоді були хлопці, що тільки закінчили Академію і ще не мали досвіду гри на дорослому рівні. І в цьому була складність.

— В цьому році ви вже стартуєте у Першій лізі. Команда готова до нового виклику?
— Наскільки ми готові сказати важко. Ментально — ми готові, ми налаштовуємося з колегами, футболістами на дуже важкий сезон. Ми по досвіду минулого сезону розуміємо наскільки буде важка і непередбачувана Перша ліга. Невідомо, що саме нас чекає, як виглядатимуть суперники, адже Перша ліга дуже швидко змінюється: велика кількість гравців мігрує з команди в команду, до того ж в залежності від сезону різні команди ставлять собі завдання виходу в УПЛ. Все це вирішується дуже швидко. І цей сезон не стане винятком, адже велика кількість клубів ставлять завдання підвищення у класі. І ми — одні з них. Ми ставимо таке завдання перед командою. Для нас це завдання номер один — повернути місту Дніпро команду Прем’єр — ліги. Місцеві вболівальники звикли до футболу самого високого рівня, і вони заслуговують команду рівня УПЛ. Ми ж будемо старатися зробити все, щоб піднятися.

 

— Але про ці завдання знають і майбутні суперники, тому настрій їх на СК Дніпро-1 буде особливий?
— Так, ми у Першій лізі, як і у Другій, будемо знаходитися у статусі фаворитів, і на нас суперники будуть налаштовуватися окремо. Ми все це відчули вже по минулому сезону.

 

— Серйозно налаштовувались?
— Звичайно. По-перше, — це такий стадіон, на якому не кожен у Другі лізі грав, по-друге, ми декларуючи власні завдання, вже тим самим і є серйозним подразником для суперника, і ми це відчули по матчах: те, як налаштовуються на нас і на інші команди — велика різниця.

 

— Дніпро-Арена й насправді справляла сильне враження на суперників?
— Дійсно, гостям там емоції було ховати важко. Така арена, особливо для Другої ліги, тому багато суперників нам дякували, що у них є можливість виступити на стадіоні такого рівня, де грала національна команда, де проходили матчі єврокубків, тому для гравця Другої ліги, який малоймовірно, що зробить собі у майбутньому кар’єру, гра на Дніпро-Арені дуже запам’ятається.

 

— Які зміни відбулися у складі команди? Чи вдалося її підсилити так, як хотілося? Нікого з серйозних гравців не втратили?
— З ключових наших гравців ми нікого не втратили. Якщо казати взагалі про втрати, то ми вирішили групу наших молодих гравців віддати в оренду в команду Першої ліги — це буде краще для них. Хлопці, на котрих ми розраховуємо у майбутньому, повинні отримувати ігрову практику, і є домовленість с клубом Першого дивізіону, де їм буде легше конкурувати і отримувати більше ігрового часу. А в іншому для нас — це придбання. В команду влилася велика група нових виконавців, але зараз важко казати наскільки сильно вони нас підсилили. Контрольні матчі, які ми провели не дали відповіді на запитання, чи стали ми сильніше, а навпаки з’явилися інші запитання, адже на побудову нової команди потрібен час. Всі гравці, що прийшли до нас, виступали за команди, що діють другим номером — Олімпік, Зірка. Волинь, тому вони звикли грати зовсім в інший футбол, заснований на контратаках і грі в захисті. Ми ж намагаємося діяти іншим способом, тому на вивчення цього футболу потрібен час. У контрольних матчах нам не все вдавалося, але я переконаний, що все це прийде. Ми обов’язково станемо сильніше, а для цього хлопці повинні знати кращі боки партнерів. Тому я розраховую на прогрес за ходом самого чемпіонату, а зараз нам потрібно буде бути більш прагматичними.

 

— Ви назвали клуби, що виступали в УПЛ. Що змусило цих гравців перейти до Першої ліги?
— На це є кілька причин, що змусили їх обрати саме наш клуб: це серйозність проекту, великі завдання, це відмінні умови і по інфраструктурі, і по фінансах, які вони тут можуть отримати. Плюс ще той професіоналізм, який може їм дати тренерський штаб. Все це і є тим комплексом причин, що футболісти обрали саме СК Дніпро-1. Більшість з них виступали за ті команди, де немає нормальних умов ні для тренувального процесу, ні для прогресу: немає бази, полів, умов для відновлення –це все пригнічує молодих людей, вони розуміють, що спроможні на більше, але не мають для цього умов. Ось в цьому і є наша перевага.

 

— Ви сказали про молодь, а з ветеранів, хто залишились?
— Залишаються Кравченко, Польовий, інші футболісти у хорошому ігровому віці. Але у футболі питання віку не повинно бути якимось маркером, що визначає твою форму чи стан. По-перше, професійний футболіст може прогресувати впродовж всієї кар’єри, ніколи не пізно навчатися, і я це знаю і по своєму досвіду, і ми бачимо, як еволюціонували ті ж Руслан Ротань, Сергій Кравченко, які перетворюються з атакуючих гравців в захисних, при цьому кращих у своєму амплуа в Україні. У цьому віці ти вже набрав досвіду, ти знаєш, як використовувати власне тіло, наприклад, футболіст до 25-27 років біжить і перевіряє тіло на міцність, то у більш зрілому віці людина вже знає куди бігти, навіщо, і що саме потрібно для його організму. Тому, якщо у тебе зараз немає серйозних травм — пошкодження м’язів, або переломів, то ти можеш грати довго і прогресувати до самого завершення кар’єри.

 

— На чемпіонаті світу якісь нові тактичні, технічні ідеї побачили?
— В плані ідеї цей чемпіонат був дуже прагматичний, і навпаки, мені здається, що він особливих нових ідей не дав, більш того, не дивлячись на те, що футбол був дуже хорошого рівня, але на тлі важких сезонів, більшість футболістів туди приїжджає не у самому кращому стані. Це видно і по фізичним даним, адже дуже не багато футболісти пробігають за гру. Плюс велика кількість забитих м’ячів було зі стандартних положень. Якщо на минулому чемпіонаті світу більшість голів забивалися після позиційних атак, то тепер знову від цього відійшли, і як бачимо перемагають команди, що грають у прагматичний футбол, добре захищаються і мало володіють м’ячем. Але все одно, кожний чемпіонат задає якісь нові тренди, і зараз ми бачимо, наскільки серйозно збірні команди стали відноситися до стандартів — це той елемент, який за короткий час можна добре підтягнути, і він тут став серйозною зброєю.

 

— Ну ось, а ви взяли іншу тактику — не захисну (посміхаються).
— Ми поки що ніяку не обрали (сміються). Перша ліга нам сама підкаже, яку тактику обирати.

 

— Що вас більше всього турбує перед стартом чемпіонату?
— Я не можу сказати, що перед стартом чемпіонат дуже спокійний стан, але вперше у мене за багато років є стурбованість, що пов’язана із конкуренцією в складі. Тому що рік, тому у нас не було особливої конкуренції в складі, два роки тому про це не могло бути мови, оскільки ФК Дніпро був під санкціями, і команда взагалі складалася з 16 футболістів, а зараз у нас вже є фактично по два гравця на одну позицію. Так, можливо вони не одного рівня, але тепер нам потрібно буде обирати людей на гру в залежності від суперника і тактики. Насправді, це дуже цікава і творча робота, яку потрібно буде вирішити, щоб досягти результату. Ось це основне таке хвилювання. Є ще інші речі, такі, як наприклад, немає зараз збалансованості у фізичному стані гравців — це вже пов’язано з відпочинком у міжсезоння. Ми після Другої ліги відпочивали лише тиждень, а хлопці, що прийшли до нас з УПЛ — місяць, і поки футболісти не в однаковому фізичному стані. Гравці, що пройшли Другу лігу, зараз готові практично оптимально, а от іншим потрібно ще два-три тижня, щоб набрати форму.

 

— Але команда розпочинає чемпіонат вже найближчої суботи. Першу гру СК Дніпро-1 грає у гостях проти Руху у Винниках, а 28 липня приймає Гірник-Спорт Сергія Пучкова. Як вам такий старт чемпіонату?
— Початок нелегкий — це точно. Рух також ставить перед собою завдання виходу в УПЛ. Вони дуже добре пройшли два роки тому Другу лігу, підсилились перед минулим сезоном досвідченими виконавцями з досвідом Прем’єр — ліги, але у Першій лізі їм не вистачило ігрового запасу міцності, не добрали очок, і хоча другу частину сезону вони провели досить успішно, в результаті посіли місце в середині турнірної таблиці. Зараз команда знову таки підсилюється, і ставить завдання, тому початок доволі складний. У гостях взагалі досить складно починати, але у будь-якому разі з кожною командою доведеться провести по дві гри, так що тут це вже не так важливо. І, на мій погляд, рівень Першої ліги настільки рівний, що обирати когось –справа невдячна, і кожна команда може відібрати очки у будь-якого суперника. Треба бути готовим до усіх опонентів. Головне тут буде власна гра. Якщо ми будемо показувати хорошу гру, будемо сильнішими за суперника, якщо будемо створювати більше моментів, а біля власних воріт не давати цього робити, то на довгій турнірній дистанції з очками проблем не буде.

 

— Хто буде головними вашими конкурентами в чемпіонаті?
— Це всі лідери Першої ліги, хто був у минулому році — Інгулець, Колос, Рух, той же Металіст-1925 буде ставити завдання підвищення у класі, знову таки по причині хорошої інфраструктури, підтримки вболівальників. Можливо краматорський Авангард також складе конкуренцію, Агробізнес, тобто близько шести команд будуть боротися за вихід в УПЛ. І сюрприз може піднести кожен з інших колективів. У тому і справа, що якщо в УПЛ є два явних фаворити, які у будь-якому своєму стані будуть вище за інших, то у Першій лізі будь-яка команда може піднести сенсацію, і тут немає такої різниці у класі. Як це відчувається між грандами та іншими командами елітної ліги.

 

— Наскільки у Першій лізі футбол чистий і чесний? Ми звикли до того, що Дніпро був у вишці, і про її особливості нам усім відомо. А що з цього приводу у нижчих дивізіонах?
— Точно я зумію про це сказати або узимку, або наступного року (посміхається). Поки що невідомо, що саме нас чекає і в ігровому плані, і по якості полів, і по інфраструктурі, і по суддівству. Так, по розговорам грати не просто.

 

— Але ж ви відео вивчаєте?
— Так, вивчаємо, проте відео нам не скаже про багато нюансів. У розмовах з колегами ми розуміємо, що симпатії суддів постійно на боці господарів. Ми бачимо велику кількість пробитих пенальті деякими командами, але поки ми не розпочнемо виступи, нам важко буде щось сказати.

 

— І все ж таки, ви спілкуєтесь з самими гравцями. Як їх настрій перед стартом? Є впевненість, що команда зуміє завоювати путівку в УПЛ вже у цьому сезоні?
— Ми розуміємо, що нам це під силу. Є момент довгої дистанції і я переконаний, що ми будемо ставати сильнішими з кожним тижнем. Це питання притирання гравців один до одного, звички до ігрової тактики. Ті хлопці, що у нас зараз є, по своєму рівню індивідуальної майстерності, одні з найкращих у Першій лізі. Тепер питання реалізації цієї майстерності в очки в турнірній таблиці. В цьому буде проявлятися і наша майстерність, наше вміння мотивувати їх. Це буде дуже цікава пригода і я сподіваюся, що у нас все вдасться.

 

 

scdnipro1.com.ua