Дмитра Михайленка можна назвати тренером нової формації. Це молодий фахівець, який не боїться експериментувати, довіряє молоді і має свій погляд на футбол. Його Дніпро дуже добре стартував, однак потім, як і Карпати, розпочав стрімке падіння. У підсумку, до екватору чемпіонату дніпряни підходять у статусі команди, що займає місце в нижній частині турнірної таблиці.

 

У відвертому інтерв’ю Інформаційному центру Карпат Михайленко розповів про причини невдач своєї команди, поділився враженнями від гри карпатівської молоді та спробував передбачити перебіг недільної гри на Арені Львів.

 

— Дмитре Станіславовичу, завдяки матчам збірних ваша команда мала можливість перепочити і ретельніше підготуватися до гри з Карпатами. Як заповнили паузу в чемпіонаті?
— Ми зіграли товариську гру з Ворсклою. У нас залишилося у розташуванні дев’ять-десять футболістів. Фактично всі ті гравці, на яких ми розраховували зіграли по 90 хвилин.

 

— З якими думками готуєтеся до поєдинку з Карпатами і чого чекаєте від цієї зустрічі?
— Очікуємо на дуже важку гру. У Львові зараз новий тренер, а це відповідно нові вимоги. Ми знаємо, як важко грати у вашому місті, там по-іншому діють команди. Це свої вболівальники, власний стадіон, словом, багато факторів. Тим більше, розуміємо, що у Карпат зараз непростий період, відтак легкої прогулянки не чекаємо.

 

— У чотирьох виїзних матчах цього сезону ви не забили жодного гола. Цей аспект матиме для вас значення перед грою на Арені Львів?
— Так, нам важко даються голи на виїзді, ми знаємо про це і намагаємося змінити цей момент. Можливо, має значення те, що ми грали на виїзді з лідерами — Динамо і Шахтарем. Однак не найкращим чином ми провели поєдинки з Олімпіком і Чорноморцем. Ми працюємо над покращенням нашої гри в атаці.

 

— Вам неодноразово задавали це питання, однак не можу не відзначити, що ви добре розпочали сезон, але потім команда зовсім не тішила результатами. Вже розібралися, в чому справа?
— Ми погано пройшли вересень. Якщо у серпні в перших п’яти турах до матчів збірних виглядали нормально, набрали за підсумками шести турів вісім очок, то в наступних чотирьох турах лише заробили один пункт. Напевно, це пов’язано з втратою Лучкевича і Кравченка. Особливо це стосується Валерія, адже він є ключовою фігурою Дніпра. Лучкевич давав нам атакувальний імпульс, незалежно від позиції на полі. Кравченко додавав команді балансу. Його вміння направити атаку в потрібну сторону нам зараз очевидно не вистачає. Ще одна причина — не найкраща гра в обороні. Можливо, це пов’язано з великою кількістю збірників. Не завжди виходить якісно працювати протягом двох тижнів без офіційних поєдинків, які виникають під час матчів збірних. На початку сезону ми місяць награвали свій малюнок, а от після вікна для збірних у нас відбувається збій. Чекаємо на збірників і робитимемо все для покращення нашої гри.

 

— Очевидно, збірники приїдуть з кращим настроєм. Наприклад, лідер Дніпра Руслан Ротань.
— Так, Руслан приїхав у хорошому настрої. Те саме стосується Дениса Баланюка. Зараз чекаємо на молодіжку, гравців збірної 1998-го року народження. У нас в команді 15 збірників, із врахуванням команди 1999-го року. Збірників багато — це добре з однієї сторони. З іншої — трохи незручно працювати.

 

— Дніпро часто порівнюють з Карпатами. На це існує кілька причин — синхронний успішний старт і подальші невдачі, велика кількість молоді у складі, врешті-решт ідентична різниця забитих і пропущених голів у турнірній таблиці Ліги Парі-Матч. Ви згідні з таким співставленням?
— Я переглянув всі матчі Карпат у цьому сезоні. Я б не дуже нас порівнював, адже у львів’ян більш збалансована команда, якщо вести мову про кожну лінію окремо. У нас молода атака, в Карпат є молодь у всіх лініях. У Дніпрі гравці 1996-го і 1997-го років народження грають в одній лінії. Нам через це важко, потрапляємо у дисбаланс. У нас немає гравців середнього віку, який повинен домінувати. Це футболісти віком від 22-х до 30-и років, у самому розквіті. За Дніпро грає молодь і гравці вікові. Одна справа тренувати 35-річного, інша — 19-річного. Тренери мене зрозуміють. В Карпат такого перепаду нема. А так загалом згідний, нас споріднює хороший старт і криза, що затягнулася.

 

— Ви відзначаєте львівську молодь і зізнаєтеся, що бачили всі матчі зелено-білих. Когось можете відзначити?
— Той же Грисьо — помітно, що хлопець талановитий. В Лобая початок сезону був емоційним, але були помилки. Все те, що властиво молоді. Кльоц не так часто грав, але також має потенціал. Чи вважати молодим Чачуа? Йому 22. Далі рахуємо, Мірошніченко… У одного 70 матчів в еліті, в іншого — більше 40. У Сватка, який є їхнім ровесником, трохи більше десяти поєдинків на найвищому рівні. Така ж ситуація з Блізніченком, який є однолітком і товаришем Мірошніченка, але досвід різниться. Це наша проблема, бо хлопці не могли грати стабільно. У цьому сезоні вони вже мають звикати до гри на постійній основі.

 

— Ще один молодий виконавець, якого ви добре знаєте — Максим Саламаха. Під вашим керівництвом він виступав у дублі Дніпра, зараз грає у Карпатах…
— Це дуже хороший хлопець, дисциплінований гравець. В силу великої конкуренції він не завжди мав місце в основі. Тому його перехід — наше спільне рішення. Саламаха мав бути там, де отримуватиме більше ігрової практики. В атаці у нас грають гравці збірної Довбик і Баланюк, тому Максиму було важко.

 

— Яка у вас кадрова ситуація напередодні недільної гри?
— У нас надовго вибули Лучкевич, Польовий і Політило. Це ще одна з причин наших невдач. Травми провідних гравців це наш головний біль. Ми на них розраховували. Лучкевич вилетів до кінця року, Кравченко на місяць, такий же термін в лазареті буде Політило. У нас ще гравці у збірних, побачимо, у якому стані вони приїдуть в розташування клубу.

 

— Який результат у протистоянні з Карпатами вас влаштує?
— Звичайно, що ми їдемо за перемогою, однак все буде залежати від гри. Зараз говорити важко наперед. Ми поки шукаємо себе. Нам не просто треба перемагати, маємо шукати свою гру, ми маємо зрозуміти, за рахунок чого можемо її покращити. В попередніх іграх у нас були проблеми при стандартах в обороні. Якщо покажемо хорошу гру з нічийним результатом, нас таке влаштує. Перш за все, хочемо добре зіграти, а тоді здобути результат, бо ці речі взаємопов’язані.

 

 

fckarpaty.lviv.ua