Позаду залишилось 8 турів, попереду пауза на матчі національних збірних, а це означає, що прийшов час зробити деякі локальні висновки.

➡️ «Дніпро-1» за цей час забив 9 та пропустив 5 м’ячів в УПЛ. Тобто дніпряни забивають по 1.1 м’яча та пропускають по 0.6 за гру. Вже одного цього достатньо, щоб зрозуміти, що справи в захисті набагато кращі, ніж в нападі.

Ми підемо далі та звернемось до просунутої статистики. Показник xG за перші 8 ігор (еxpected goals – очікувані голи) – стільки голів команда мала забити за рахунок створених моментів), склав 11.79, що на 2.79 перевищив реальні забиті голи команди. Це означає, що недозабили майже три. Чимало, адже дніпрянам вони даються нелегко, за матч забивають трішки більше, ніж м’яч.

➡️ Такі показники були зумовлені такими факторами як:

➡️ Довбик. Відсутність головного бомбардира команди минулого сезону та якісної його заміни в сезоні нинішньому. Після 8 ігор УПЛ у Артема на рахунку вже було 6 м’ячів (70% від того, що «Дніпро-1» зумів забити своїм суперникам зараз) та один асист.

Станом на зараз найкращим голеадором команди є Піхальонок із двома голами (один із яких був забитий із пенальті) та одним асистом. Олександр єдиний гравець дніпрян, що забив в чемпіонаті більше одного голу!

➡️ Відсутність стабільності серед нападників. В цьому сезоні на позиції «дев’ятки» кого тільки не використовували: Третьяков, Філіппов, Ківінда, Когут, Гуцуляк навіть Танчик. На всіх вони забили лише три м’ячі та не зробили жодного асисту:

Танчик – 0 голів (xG 0.07) * 0 асистів (xA – очікувані асисти 0.75) * 303 хвилини на полі

Третьяков – 0 голів (xG 0.34) * 0 асистів (xA 0) * 63 хвилини на полі

Ківінда – 0 голів (xG 0.57) * 0 асистів (xA 0) * 105 хвилин на полі

Філіппов – 1 гол (xG 0.69) * 0 асистів (xA 0.20) * 275 хвилин на полі

Гуцуляк – 1 гол( xG 1.27) * 0 асистів (xA 0.63) * 413 хвилин на полі

Когут – 1 гол (xG 1.82) * 0 асистів (xA 0.81) * 323 хвилини на полі

➡️ Хочеться сказати кілька слів про Філіппова, який незважаючи на те, що ще далекий від своєї оптимальної форми, має непогану реалізацію. Якщо Олександру давати більше ігрових хвилин, він може віддячити більшою кількістю забитих м’ячів.

➡️ Не можу не відмітити Когута. Не будучи профільним нападником, хоча в юнацькому футболі він грав саме на цій позиції, Ігорь має чисельний арсенал якостей хорошого форварда. Вміння грати корпусом, відкриватися в потрібний момент, правильно себе позиціонувати в штрафному майданчику суперника, хороша гра на другому поверсі та неймовірна працездатність всі ці якості роблять із Когута саме того, хто потрібен Максимову.

І як невчасно сталася травма, яка вибила Ігоря до кінця цього року. Й так беззубий напад «Дніпра-1» втратив найбільш продуктивного гравця атаки. І це в той час, коли після міжнародної паузи, дніпрян чекає надважливий відрізок, який буде складатися із ігор з «Динамо», «Ворсклою», «Кривбасом», «Рухом», «Олександрією» та «Шахтарем» (майже всі із команд, які в цьому сезоні претендують на єврокубки).

➡️ Тому сподіваємось на один, або декілька фрагментів пазлу, що зійдуться. Надія на геній Максимова, який знову придумає якийсь нестандартний хід в нападі, як це було з Когутом в ролі «дев’ятки». Набір оптимальних фізичних кондицій Філіпповим, які дозволять забивати йому частіше. Ківінда нарешті почне виправдовувати всі ті аванси, які на нього покладались в юнацькому футболі. Можливо ще щось, час покаже.

Телеграм-канал “Дніпрянин” | Все про дніпровський футбол