⏩ Вчора ми робили огляд атаки «Дніпра-1» за перші 8 турів УПЛ. Сьогодні прийшла черга більш детально поглянути на захист. На зв’язку Артем Александров.

➡️ Нагадаю, що дніпряни пропустили 5 голів в свої ворота. xGА за перші матчів УПЛ (expected goals againist – очікувані голи суперника) – стільки голів команда мала пропустити за рахунок створених гольових моментів суперника, склав 5.59, тобто пропустили майже на один гол менше, ніж мали.

Це з великим відривом найкращий захист чемпіонату не тільки по фактичним пропущеним, але й по допущеним біля своїх воріт. Найближчі по допущеним це «Рух», «Динамо» та «Полісся», кожен із них допустив не менше ніж 8 м’ячів.

Єдина гра в якій «Дніпро-1» пропустив більше ніж один м’яч була проти «Оболоні», тоді програли з рахунком 1:2. До речі ця поразка до сих пір залишається єдиною для команди в УПЛ.

➡️ За ці 8 ігор ворота команди захищали Яків Кінарейкін (перші три гри чемпіонату) та Євген Волинець (п’ять ігор). Яків за цей час пропустив 4, Волинець лише один гол. Відчуваєте різницю!?

Тепер поглянемо на допущені. Біля воріт Кінарейкіна за три гри було допущено 2.68 xGА, але пропущено 4. Яків не рятував, коли це було потрібно. «Дніпро-1» пропустив на гол більше, ніж створили суперники біля його воріт.

⏩ Тепер Волинець. За п’ять ігор з ним у воротах було допущено 2.91 xGА, але пропустили лише один м’яч. Євгеній зумів відвести від наших воріт майже два голи. Із п’яти ігор на воротах із Волинцем дніпряни пропустили лише одну гол (з «Колосом» 1:1), всі інші Євгеній відстояв на нуль.

➡️ Цифри підтверджують візуальні враження. Рівень досвідченого Волинця і юного Кінарейкіна наразі різний. Те, як Євгеній керує гравцями команди при стандартах, як координує та підказує захисникам при обороні, дає впевненість всій команді. Де захист не зможе, там Волинець допоможе) Нарешті «Дніпро-1», напевно вперше із часів Кожокару, отримав топового голкіпера УПЛ, який є наріжним каменем захисту команди.

Важливо проговорити, що xGА не є параметром для оцінки саме гри воротарів, це оцінка всього захисту команди. Треба розуміти, що Кінарейкін стояв у воротах на початку сезону, коли команда ще не набрала оптимальних фізичних кондицій та була втомлена багатогодинними переїздами пов’язаними із матчами єврокубків.

До того ж в той час не в найкращій формі перебував капітан та лідер захисту дніпрян – Олександр Сваток. Це змушувало тренерський штаб Кучера постійно ротувати пару ЦЗ, де поперемінно грали Адамюк, Сарапій та Кравець, що не сприяло надійності оборони.  

➡️ Кінарейкіну можна лише побажати подальшого прогресу, але щоб це сталося, йому потрібна практика. Через декілька тижнів Якову буде двадцять. За U-19 він вже не може грати через регламент, тоді як в  першій команді є Волинець у якого контракт до 2026 року.

Якщо Кінарейкіна влаштовує роль дублера, як Луніна в «Реал Мадрид», тоді все ок. Якщо у нього більш амбітні плани, то з наступного сезону, якщо нічого не зміниться, треба буде подумати над зміною клубу, тим паче що контракт із «Дніпром-1» у нього закінчується наступного літа.

Телеграм-канал “Дніпрянин” | Все про дніпровський футбол