⏩ Після деякої паузи повертаюсь до підведення коротких підсумків матчів «Дніпра-1». Нагадаю, що в них ви не побачите банального опису гри та небезпечних моментів. В цих постах намагаюся підсвітити, можливо для декого, непомітні з першого разу епізоди або тенденції. Тож приємного читання. Якщо хочете подискутувати, запрошую в коментарі.

➡️ Вже другу гру поспіль Максимов використовує в стартовому ростері четвірку правоногих захисників: Адамюк – Сваток – Сарапій – Мірошніченко. Це рідкісне явище в сучасному футболі, адже з того моменту, коли від захисників почали вимагати хорошої гри в пас, еталонною вважається зв’язка правоногий та лівоногий центральний захисник та правша і лівша на флангах оборони.

➡️ «Дніпро-1» багато володіє та подовгу розігрує м’яч. В таких командах із домінуючим стилем гри, якість роботи із м’ячем захисників особливо важлива. Такі команди часто розігрують м’яч через своїх ЦЗ, тренери намагаються правоногого гравця поставити на позицію ПЦЗ, лівоногого зробити ЛЦЗ.

Це важливо, щоб були більш варіативні ракурси передач, які дозволяють зберігати м’яч в центральній зоні, щоб можна було відавати цікаві вертикальні передачі, які розбивають лінії суперника. Тоді як як два лівоногих/правоногих ЦЗ обмежують ракурс передач про які писав вище.

➡️ Ще один момент, який хотів би підсвітити, це висока позиція Мірошніченка при позиційних атаках. Часто Лєднєв, який номінально грав на позиції лівого півзахисника, зміщався в центр, звільняючи фланг для Дениса. Таким чином Мірошніченко при атаках був на одній лінії із Гуцуляком, який діяв на протилежному фланзі.

➡️ Фактично Міроха виконував функції інвертованого латераля (правша на лівому фланзі/лівша на правому фланзі) і вже другу гру поспіль успішно її виконує. Тоді як Адамюк, як правило, залишався із Сватком та Сарапієм в захисті, іноді підключаючись до атак, одна із яких стала вирішальною в матчі, коли він головою віддав гольову на Філіппова. 

➡️ Гра на лівому фланзі не нова для Мірошніченко. Він і до дніпровського етапу кар’єри грав лівого захисника в часи виступів за «Олександрію» та «Карпати», але то були радше епізодичні випадки, коли тренери ставили його туди, щоб швидко закрити проблемну зону. Основною позицією Дениса був і залишається правий фланг захисту. 

➡️ Зараз же ми спостерігаємо той момент, коли його рідна позиція залізобетонно зайнята Адамюком. Вище він також не буде грати, адже там Гуцуляк, який зараз у вогні. Тому Максимов, розуміючи користь, яку він може принести команді та форму Мірошніченка, знайшов для нього місце на лівому фланзі захисту, що посадило на лаву запасних одразу трьох лівоногих захисників: Каплієнка, Горбунова та Кравця.

Телеграм-канал “Дніпрянин” | Все про дніпровський футбол