Екс-футболіст Дніпра и олімпійський чемпіон Олексій Чередник розповів про проблеми своєї колишньої команди.

 

— Олексію Валентиновичу, Дніпро найближчий матч проведе проти Карпат. Як гадаєте, у дніпрян не повинно виникнути осічки у цьому матчі?
— Думаю, гра буде цікавою, Дніпро не повинно припуститися осічки. Принаймні гратиме на перемогу, щоби підтвердити свої амбіції.

 

— Зважаючи на результати весняних ігор Дніпра, доречно зараз говорити про амбіції цього клубу?
— Про амбіції завжди потрібно говорити. Тим паче, коли йдеться про команду, яка до зимової перерви була в турнірній таблиці другою. Так, весною щось у Дніпра не вийшло, вони збавили темп. Але команда амбіційна, має амбіційного тренера, який двічі вигравав єврокубки. Думаю, Хуанде Рамос в Україну не просто так переїхав, хоче і тут щось виграти.

 

— Хуанде Рамос в Дніпрі майже три роки, тож говорити про те, що у нього було замало часу – не доречно. Так чому ж його команда весною програє Ворсклі, Кривбасу, грає внічию із Зорею, Волинню, вилітає від Чорноморця із розіграшу Кубка?
— Думаю, не вистачило досвіду. Тренерському штабу Хуанде Рамоса завадила зимова пауза. В Шахтарі при Шустеру також було так, що перед зимової паузою команда вела 9 чи 12 очок. А потім розгубила цю перевагу. Для іноземців зимова пауза — це проблема, вони ж не звикли до цього. Це наші тренери усе своє життя грають в такому режимі. А в Європі таких пауз немає. Там 2-3 тижні пауза і чемпіонат поновлюється. В Дніпра ще і коротка лава запасних. Склад хороший, а підсилити по ходу гри не має ким. Не можна чемпіонат пройти із 12-13 футболістами.

 

— Досвіду не вистачає тренерам чи і футболістам також?
— Насамперед тренерам. Трохи це стосується і футболістів. Вони після зими погано входять в роботу. Для цього теж потрібен досвід. Хоча у Дніпрі не молоді футболісти.

 

— От власне…
— Вочевидь, у плані досвіду найбільша проблема в тренерському штабі. Наставники не змогли підвести команду до весняної частини чемпіонату.

 

— Тож виходить, що трьох зимових пауз Хуанде Рамосу було замало для того, щоби зробити належні висновки?
— Виходить так. Кожного разу весною Дніпро гірше виглядає, чим восени. Вони спершу набирають хід, показують хороший футбол, а після паузи здають.

 

— Йожеф Сабо вважає, що Хуанде Рамос повинен по завершенні сезону піти із Дніпра. Йожеф Йожефович навіть по інтонації Рамоса зрозумів, що той налаштований на відставку. Як гадаєте, Дніпро потребує тренерської ротації?
— Від Леоненка також чув, що Рамосу треба піти. Але це справа суто керівництва клубу. Воно вирішує хто повинен працювати, а з ким варто розійтися. Але аж ніяк це не вирішуватимуть ось ці фахівці. Нехай вони (маю на увазі цих фахівців) краще очолять команду із другої чи першої ліги, когось виростять, щось виграють. А уже потім нехай говорять кому йти, а кому залишитися. Там є керівництво клубу, яке все вирішує. Раз воно не говорить про відставку, значить їх Рамос влаштовує. Восени ж команда пристойно виглядала, цікава гра в неї була. Ну так, весною щось в них не вийшло. Але що відразу потрібно когось виганяти? Просто потрібно зробити висновки і йти далі. Як на мене, Коломойського влаштовує Рамос, він йому вірить. Свого часу усі закликали відправити у відставку Луческу. А той потім виграв із Шахтарем Кубок УЄФА. Тому не треба поспішати. Керівництву клубу видніше, що робити. Але не фахівцям, які постійно когось виганяють. Ви спершу щось зробіть, а потім розповідайте.

 

football24.ua