Під час підготовки до центральної зустрічі 7-го туру Чемпіонату ПЛ з «Шахтарем» захисник «Дніпра» Артем Федецький знайшов час поспілкуватись з прес-службою ПЛ.

− Артеме, чи можна порівнювати старт дніпропетровської команди рік тому і зараз?

− Мені буде це робити не зовсім доречно, адже тоді переїхав до Дніпропетровська вже по ходу сезону. І взагалі певні підсумки варто підбивати не після 6-ти турів, а по завершенню змагань або хоча б після першої частини турніру. Якщо відповідати на критичні стріли, то на сьогодні «Дніпро» виступає не так погано, як комусь здається. Провал трапився у домашній грі проти «Зорі», коли пропустили 3 м’ячі. В інших поєдинках ми виглядали цілком пристойно.

− Якщо не звертати увагу на зупинку матчу у Севастополі, чисто за спортивними чинниками нічия тоді − закономірний підсумок?

− Напевно, ми десь не в усіх моментах добре розпорядились своїми шансами, арбітр міг вказувати на 11-метрову позначку за фол проти Матеуса. Але загальна картина того, що відбувалось на полі, відображається у рахунку 1:1. «Севастополь» не виглядає як новачок Прем’єр-ліги. Там на хорошому рівні і гра команди, і футболісти доволі досвідчені.

− Як гадаєш, представники збірних, у тому числі і ти, свідомо були залишені тренером на лаві запасних?

− В принципі, таке рішення Хуанде Рамоса зрозуміти можна. Лише 2 дні минуло після важкої зустрічі зі збірною Ізраїлю. До того ж у «Дніпрі» є з кого вибирати. Зараз стартуємо у Лізі Європи, потім додадуться матчі на Кубок України. І весь турнірний шлях одним і тим самим складом пройти неможливо.

− Згадуючи зустріч національної збірної, гадаєш, нашій команді під силу здолати англійців?

− Справа у тому, що до Англії ще далеко. Не вперше чую, що забувають про гру із Сан-Маріно. Зараз у нас на черзі саме ця команда, і недооцінювати її не можна. Минулого тижня ми зібрались, згадали старі зв’язки. У більшій частині задумане у товариській зустрічі нам вдалось втілити у життя. Підготовка до осінніх поєдинків йде за планом.

− Враховуючи наступні поєдинки з «Шахтарем» та «Динамо», на раунд плей-офф Ліги Європи УЄФА звертаєте другорядну роль і намагаєтесь зайві сили на естонців не витрачати?

− Річ у тому, що я одразу після жеребкування сказав, що будь-якого можливого суперника на даній стадії зобов’язані проходити − чи то «Нимме Калью», чи іншого потенційного опонента. Тут не могло бути ані поразки, ані виправдань, ані варіантів. Пройти до групового турніру наш обов’язок − це було зрозуміло до початку сезону.

− Повертаючись до Чемпіонату ПЛ, можна буде говорити про готовність до сезону «Дніпра» у залежності від зустрічі з «Шахтарем»?

− Ні, не можна. Зараз змагання вже у розпалі. Тому варто вести мову хіба що про серйозну перевірку у грі з чинним чемпіоном України і нинішнім лідером. Зараз можна багато розмірковувати, хто у цій зустрічі фаворит, у кого які шанси, але лише гра все розставить все по місцях.

− Як гадаєш, відсутність колишніх лідерів «Шахтаря» позначається на сьогоднішній грі донеччан?

− Певний відбиток, безперечно, є. На сьогодні не все виходить у новачків команди, у тих гравців, хто і раніше грав за «Шахтар», але сьогодні виходить на перші ролі і намагається рівноцінно замінити Фернандіньо або Генріха Мхітаряна. Ще певний час піде на перебудову, на звикання до нових сполучень. Лише після цього можна буде говорити про боєздатність команди та її потенціал, у тому числі, на європейському рівні.

– «Шахтар» – не чужа для тебе команда. Особливі відчуття будуть під час поєдинку?

− Мабуть, я вже не у тому віці, щоб якось звертати увагу на подібні емоції. Так, я у Донецьку провів не один рік. Так само певну частину кар’єри віддав «Карпатам». Але зараз розцінюю ці команди як звичайних суперників і готуюсь до них, як і до інших матчів.

− Останніми роками «Дніпро» і «Шахтар» грають вперто, і твоїй нинішній команді вдавалось зіграти внічию як у Дніпропетровську, так і у Донецьку. Чи впливатиме фактор свого поля у неділю?

− Звичайно, так. Він завжди дуже важливий. Винятком можуть служити ті команди, які не мають великої аудиторії, де трибуни майже порожні. На «Дніпро-Арені» такого не буває − підтримка вболівальників тут помітна завжди. А на таких ключових поєдинках стадіон заповнюється на 100 відсотків. Заздалегідь не можна спрогнозувати, який буде результат. Все розсудить футбольне поле. Навіть нічию можна розцінювати як перемогу, якщо програвав 0:2.