Хто стане переможцем першої ліги і отримає малі золоті медалі – «Дніпро» чи «Локомотив»?

Обидві команди мають однакову кількість очок. Все вирішується в останньому турі. «Дніпро» грає в Одесі з «Чорноморцем», який вже забезпечив собі бронзові медалі, а «Локомотив» вдома приймає «Крила Рад» (Куйбишев). Дніпряни мають невеличку перевагу – в них краща різниця забитих і пропущених м’ячів. Але жодної гарантії перемоги це не дає – історія радянського футболу знає чимало випадків, коли одна з команд забивала саме стільки голів, скільки їй було потрібно…

Обидва матчі мають початися одночасно – о 19:30. Про всяк випадок нагадаю: мобільні телефони з’являться тільки через 20 років. Єдина можливість дізнатися, який рахунок в Одесі і Москві – зателефонувати на стадіон. Тому і «Дніпро», і «Локомотив» «садять на телефони» представників команд, які постійно відстежують розвиток подій у матчі суперника.

Далі – пряма мова письменника Аркадія Арканова:

«19.30 ‒ начало матча. Играют минуты две. Арбитр свистит ‒ на поле выбегают пионеры. Читают стихи, поздравляют «Днепр» с повышением в классе. Даже галстуки кому-то повязали.

На это уходит минут пятнадцать. Матч возобновляется. Я пока ничего не понимаю. Вскоре на стадионе Черноморского пароходства вырубается электричество. За время, что чинят, в Москве завершается первый тайм. И становится известно: «Крылья» ведут 1:0. А в Одессе по нулям. Матч-то не начинался толком. В итоге «Днепр» спокойно выиграл 3:1, а «Локомотив» с трудом сравнял счёт. Лобановский взял первое место.»

Всі три голи «Дніпро» забив у перші 20 хвилин зустрічі. Про те, наскільки чесною була боротьба між двома командами, опосередковано свідчить те, що лише одна одеська газета дала на своїх шпальтах результат гри. Інші видання зробили вигляд, ніби цього матчу і не було.

Отже, «Дніпро» ‒ чемпіон першої ліги-1971.

У листопаді «Дніпро» провів два товариських матчі з українськими командами вищої ліги і показав себе сильним суперником, гідним підвищення в класі.

На «Метеорі» наша команда зустрілася з чемпіоном країни – київським «Динамо», яке грало бойовим складом – Бишовець, Колотов, Рудаков, Хмельницький, Пузач… Дніпряни двічі вели в рахунку – 2:0 і 3:2, та кияни змогли відігратися. Остаточний рахунок – 3:3.

У Львові на стадіоні «Дружба» матч з «Карпатами» проходив за схожим сценарієм і теж закінчився з рахунком 3:3.

.

Сторінка матчу «Чорноморець» (Одеса) – «Дніпро» – https://dniprohistory.blogspot.com/p/2-1971-42-13.html

Сторінка матчу «Дніпро» – «Динамо» (Київ) – https://dniprohistory.blogspot.com/p/5-1971-33.html

Сторінка матчу «Карпати» (Львів) – «Дніпро» – https://dniprohistory.blogspot.com/p/17-1971-33.html

Сторінка «Дніпро у 1971 році» – https://dniprohistory.blogspot.com/p/1971_18.html

Розділ «Історія Дніпра за роками» – https://dniprohistory.blogspot.com/p/blog-page.html

.

rosl_79, спеціально для FCDNIPRO.COM

.