Президент Федерації футболу України Анатолій Коньков надав вичерпну інформацію з приводу останніх подій, які відбулися навколо ФФУ, а саме — захоплення озброєними людьми Будинку футболу та організації проведення товариського матчу між збірними України та США.

 

— Анатоліє Дмитровичу, що відбулося 28 лютого у Будинку футболу, де розташовується Федерація футболу України?
— До нас у Будинок футболу посеред робочого дня увірвалася група з 20-ти людей. Частина їх стояла біля будівлі, а частина прийшла прямо до мене у кабінет. Сказали, що вони є представниками Правого сектору, і що в мене є півгодини для того, щоб подати у відставку. Інакше підпалять будівлю. Я сказав, що подумаю над їх вимогою, і вони пішли з кабінету. Але я розумів, що Правий сектор не буде захоплювати Будинок футболу, вони ж не терористи.
Згодом, дізнавшись про це, до будівлі Федерації футболу України приїхала група швидкого реагування Київ-центр, які і розставили все на свої місця. Бойовики зізналися, що вони проплачені і виконують замовлення. Усі наявні докази були передані до прокуратури. Сподіваюся, що компетентні органи розберуться, і винні будуть покарані згідно чинного законодавства України.

 

— Як Ви прокоментуєте діалог із головою федерації футболу міста Києва Ігорем Кочетовим? В мережі Інтернет з’явилось Ваше інтерв’ю зі звинуваченнями на його адресу…
— Я нікого не звинувачував і не буду. Я озвучив факти. У четвер пан Кочетов сказав мені, що є дуже важливий привід для розмови. Ми зустрілися, і він сказав, що я маю піти у відставку. За його словами, проти мене виступає якась всеукраїнська спілка вболівальників в особі її голови Олександра Прутенка, і вони ось-ось мають приїхати. Він зазначив, що, мовляв, не треба чинити спротив − про все вже домовлено безпосередньо із головою Верховної Ради України Олександром Турчиновим та його заступником Русланом Кошулинським. Я вислухав. Трохи згодом відбулося те, що відбулося.

 

— Також з’явилася і заява першого віце-президента Федерації футболу України і вашого помічника Анатолія Попова, який стверджує, що це нібито був всього-на-всього невеличкий конфлікт…
— Трохи дивна ситуація. Я не хотів говорити про людей, але деякі речі змушують замислитись. По-перше, прямо перед тим, як відбулась спроба захоплення будівлі, у пана Попова виникла раптова і невідкладна зустріч. Він поїхав з Будинку футболу. Зі своїх джерел мені відомо, що у ЗМІ зараз ведеться цілеспрямована інформаційна кампанія проти мене. Є люди, які вже бачать себе у кріслі президента ФФУ і готові на будь-що задля мого усунення. Називати прізвища наразі я не хочу. Але я вже ініціював внутрішнє розслідування. Поряд зі мною не можуть бути люди, які хочуть жити не заради розвитку українського футболу, а за його кошти.

 

— Прокоментуйте ситуацію навколо проведення товариського матчу між національними збірними командами України та США. Чому спаринг спочатку було скасовано, а згодом стало відомо, що він все-таки відбудеться?
— У понеділок я висловив свою думку, яка підтримали тренерський штаб і футболісти. Полягала вона в наступному: у час, коли на нашій землі, фактично, розгортаються бойові дії, ми, як громадяни, не маємо права грати у футбол. Ще й на чужій території. Ми повинні бути зі своїми сім’ями в Україні, з народом, який підтримує нас у кожному матчі. Одноголосно пропозицію було підтримано. Я прийшов на один з телеканалів, щоб оголосити це рішення.
Наступного дня мені зателефонував новопризначений міністр молоді і спорту Дмитро Булатов, у нас була довга і предметна розмова. Він сказав, що незважаючи на інтервенцію Росії, нам варто взяти участь у товариському матчі із декількох причин. Перша і головна причина для мене − український народ − вболівальники, які протягом чотирьох останніх місяців не бачили гри улюбленої команди. Тому рішення про відміну матчу зі збірною США було скасовано, і сьогодні ми проведемо цей матч у домовленому місці і у домовлений час.
Я бажаю хлопцям показати ту витримку, яку зараз демонструє весь український народ. Вірю в команду, в головного тренера та в перемогу. Впевнений, що незалежно від результату, хлопці подарують справжні емоції, завдяки яким люди трохи оговтаються від тих страшних подій, які ми разом пережили за останні декілька місяців.