У листопаді 1984 року «Дніпро» тріумфально вийшов до чвертьфіналу Кубка європейських чемпіонів. На цій стадії жереб звів його з чемпіоном Франції – «Бордо».

На той час це був справжній гранд європейського футболу. Його основу складали нещодавні чемпіони Європи у складі збірної Франції – Ален Жірес (капітан), Жан Тігана, Патрік Баттістон, Бернар Лякомб, Тьєррі Тюссо. Грізну силу у півзахисті та нападі складали також бронзовий призер Євро-84 португалець Фернандо Шалана та срібний призер Євро-76 німець Дітер Мюллер. Керівники, тренерський штаб та гравці не приховували бажання виграти у сезоні 1984/85 головний європейський трофей – Кубок європейських чемпіонів.

Мало що знаючи про майбутнього суперника, французи підійшли до його вивчення з усією серйозністю. У Сочі, де «Дніпро» готувався до сезону-85, було відправлено знімальну групу. Результатом їхньої роботи став 6-хвилинний сюжет про підготовку «Дніпра».

І ось 6 березня о 20.30 на полі стадіону «Парк Лескюр» проти європейських зірок виходять гравці ще маловідомої в Європі команди «Дніпро».

Виокремлю основні моменти матчу.

10-та хвилина. Швидка атака «Бордо», центральний захисник Леонард Спешт віддає різкий пас у штрафний майданчик «Дніпра». Бернар Лякомб проскакує між Вишневським і Пучковим, одночасно приймаючи м’яч, втрачає рівновагу, але миттєво встає і б’є повз Краковського – 1:0.

20-та хвилина. Ален Жірес віддає різкий пас у штрафний майданчик на Бернара Лякомба. Той, рвонувшись до м’яча, натикається на плече Пучкова і падає. Голландський арбітр Ян Кейзер миттєво вказує на 11-метрову позначку. До м’яча підходить Дітер Мюллер, сильно б’є в лівий від себе кут, але Сергій Краковський у чудовому кидку парирує удар!

42-а хвилина. Контратака «Дніпра». Олег Таран віддає чудовий пас врозріз на Володимира Лютого, той ривком йде від захисника, вривається у штрафний майданчик і б’є повз воротаря Дропсі. Захисник Гернот Рор намагається у підкаті вибити м’яч із воріт, але безуспішно – 1:1!

79-та хвилина. Знову Таран у боротьбі перед штрафним майданчиком «Бордо» віддає м’яч Протасову. Олег виходить по центру віч-на-віч з Дропсі і точно б’є в нижній кут. 1:2?! Ні! Судді фіксують неіснуючий офсайд.

Рахунок 1:1 зберігся до кінця гри. За два тижні команди знову зустрінуться на полі «Дніпра»…

Докладніше атмосфера до матчу, його хід, надії обох команд після матчу на вихід до півфіналу описані в наведених нижче посиланнях.

.

Сторінка матчу «Бордо» — «Дніпро» — https://dniprohistory.blogspot.com/p/6-1985-14-11-11-11.html

Сторінка «Напередодні матчу Бордо — Дніпро» — https://dniprohistory.blogspot.com/p/14_3.html

Відеоогляд матчу «Бордо» — «Дніпро» — https://www.youtube.com/watch?v=Tx524l2zmgM

Фотогалерея матчу «Бордо» — «Дніпро» — https://dniprohistory.blogspot.com/p/6-1985-11.html

Сюжет французького телебачення про «Дніпро» — https://www.youtube.com/watch?v=g6lOONAC-wU

Розділ «Пам’ятні матчі Дніпра» – https://dniprohistory.blogspot.com/p/blog-page_901.html

.

rosl_79, спеціально для FCDNIPRO.COM

.