Знову скандал: шiсть українських клубiв зiрвали вибори президента футбольної прем’єр-лiги

 

На цю посаду претендував лише один кандидат — Вiталiй Данилов, який керує нашим елiтним чемпiонатом з 2008 року. Цей функцiонер лаштувався продовжити свою роботу, але всi його плани зiрвали.Динамо, Днiпро, Карпати, Волинь, Таврiя та Арсенал не вiдправили свого делегата на вибори. З необхiдних 11 учасникiв зiбралося лише 10. Тож через вiдсутнiсть кворуму вибори так i не вiдбулися. Згодом клуби-бунтiвники почали дiяти ще радикальнiше. Нинi вони вимагають лiквiдацiї прем’єр-лiги.

 

— Ця структура повинна припинити своє iснування, — сказав Експресу Iгор Суркiс, президент Динамо, — Прем’єр-лiга нам зовсiм не потрiбна. Нинi федерацiя футболу України проводить чемпiонат України, а прем’єр-лiга лише iснує на паперi. Iснує за нашi грошi.

 

— На зарплату 20 менеджерiв прем’єр-лiги за п’ять рокiв витратили близько 30 мiльйонiв гривень. То це збитковий проект?
— Безумовно! Чемпiонат України тримається на бiзнесменах, якi люблять футбол. Ось вiзьмiмо Iгоря Коломойського. Вiн витрачає багато грошей. I не тiльки на Днiпро, а й на iншi клуби. Так, цi команди називають однокласниками. Але саме цi однокласники найчастiше вiдбирають очки в команди Хуанде Рамоса!
Ринат Ахметов також допомагає iншим командам. Усi про це знають. Але ми витрачаємо так багато грошей, щоб чемпiонат був цiкавiшим, щоб у ньому було якнайбiльше клубiв. А що в цей час робить прем’єр-лiга? Вона живе за наш рахунок. I її президент ще смiє на нас нарiкати. Де Вiталiй Данилов був весь рiк?! Вiн нагадав про себе лише перед виборами. Нам не потрiбен такий президент i така прем’єр-лiга! Тож i 18 грудня я не маю намiру йти на вибори.

 

— Яким буде чемпiонат України, якщо 18 грудня бiльшiсть клубiв усе-таки лiквiдує прем’єр-лiгу? — розпитуємо Анатолiя Ревуцького, президента асоцiацiї Футбол-Захiд.
— Вiд лiквiдацiї прем’єр-лiги футбол нiчого не втратить. Усi функцiї з органiзацiї українського чемпiонату вiзьме на себе Федерацiя футболу України, а якщо точнiше, то комiтет iз проведення змагань. Ця структура успiшно органiзовувала чемпiонат України до 2008 року, коли утворили прем’єр-лiгу.
Яке завдання було для команди Вiталiя Данилова? Прем’єр-лiга — це комерцiйна структура, яка повинна заробляти грошi й допомагати клубам розвиватися. Ось англiйська першiсть за рiк заробляє пiвтора мiльярда фунтiв стерлiнгiв. А наша лiга не лише не заробляє — вона на утриманнi клубiв. Причина в тому, що команда менеджерiв зовсiм не працює. Дiйшло до того, що команда слабких менеджерiв мала проблеми власне з органiзацiєю чемпiонату: зникненням клубiв, змiною регламенту в ходi сезону тощо.

 

— Може, варто змiнити президента прем’єр-лiги, а не лiквiдовувати всю структуру?
— Я думаю, що власники клубiв лiквiдовують прем’єр-лiгу з однiєю метою: щоб пiзнiше знову створити структуру з такою ж назвою, але з ефективнiшими менеджерами.

 

— На лiквiдацiї прем’єр-лiги наполягають клуби, яких називають пулом Коломойського — Суркiса. Невже ми знову будемо свiдками протистояння київського та донецького футбольних кланiв?
— Нi, цi клани закопали сокиру вiйни. Це можна зрозумiти на тлi останнiх заяв Суркiса та Ахметова, якi декларують теплi взаємини. Усi президенти клубiв зустрiлися мiж собою перед матчем Україна — Францiя. I там вони про все домовилися. Клуби хочуть заробляти грошi. Тому й прагнуть змiн.

 

 

expres.ua