Двічі ведучи в рахунку по ходу матчу, Дніпро-1 втратив перемогу над Олександрією. Хоч на впевнену перемогу дніпряни й не награли, все одно прикро втрачати очки в подібних матчах.

 

Головні події матчу

0 хвилина. Довбик повернувся в стартовий склад після пропущеного матчу з АЕКом, і це вселяло трохи оптимізму. Навіть із заявки кудись зник Пеглоу, тому позицію лівого півзахисника зайняв Бланко. У всьому іншому склад був повністю прогнозований. У команди було 10 днів після матчу єврокубка, щоб підготуватись до старту в чемпіонаті та покращити свою гру.

 

1 хвилина. В самому дебюті матчу відбувається епізод, який міг вирішити його результат. Після подачі кутового та метушні в штрафному Олександрії Сваток скидає м’яч на Сарапія, той пробиває в дотик, і Копина в стрибку відбиває м’яч рукою. Це стовідсотковий пенальті та вилучення, бо м’яч швидше за все ще й у ворота летів. Але захиснику Олександрії пощастило: вар на матчі колхозної ліги не використовувався, арбітр не помітив порушення правил – ба більше, навіть ніхто з гравців Дніпра-1 не вчинив істерику, як це зазвичай буває у будь-якої команди в подібних епізодах. Це могло б вплинути на арбітра, якби він мав сумніви щодо гри рукою, але якщо навіть гравці команди, що атакує, не сигналізують про порушення, значить його точно не було. Команді варто винести з цього моменту урок. У боротьбі за високі місця всі способи гарні, особливо якщо вони цілком легальні; здійняти галас нічого не вартувало, а спрацювати могло.

 

01.png

 

5 хвилина. Початок матчу проходить під шквал атак Дніпра-1. За цей час дніпрянам вдалось тричі пробити по чужих воротах, подати три кутових і виконати ще декілька навісів та прострілів до штрафного майданчика. Тільки зараз Олександрії вдається зачепитись за володіння м’ячем хоча б на своїй половині поля. В момент передачі від Шевченка на ближнього захисника на чужій половині поля знаходиться 8 гравців Дніпра-1, які чинять на суперника шалений тиск при будь-якій його спробі вивести м’яч хоча б у середню третину поля. Втім, довгий розіграш м’яча закінчується загострюючим пасом під вихід сам на сам на Кобзаря, але Валеф стрімголов вилітає з воріт аж до лінії штрафного і перекриває супернику траекторію руху. А Кобзар до того ж ще й заліз у офсайд.

 

12 хвилина. Дніпро-1 використовує два варіанти для просування м’яча вперед. Користуючись тим, що Олександрія грає доволі низько та вузько, центральні захисники мають змогу просувати м’яч через крайніх захисників – перший пас знаходить їх вже на центральній лінії, а далі рухливий центр поля продовжує комбінацію. Другий варіант – довга передача, їх виконували як Сваток, так і Сарапій. Ось і зараз на довгу передачу від Сватка відгукнувся Довбик, на замасі приземлив захисника і покотив м’яч до штрафного на Гуцуляка. Олексію трохи забракло простору, аби переграти Шевченка: кіпер встиг скоротити дистанцію і зіграти в м’яч.

 

15 хвилина. Дуже низько грає Олександрія. Сарапій має змогу без пресингу від суперника розважливо закинути м’яч в атакувальну третину довгою передачею. Навіть по цих хвилинах матчу видно, що Едік в компоненті довгих передач на голову переважає Сватка чисто технічно, і не зрозуміло, чому саме на долю капітана Дніпра-1 прийшлось так багато спроб довгих передач в матчах проти АЕКа, та і в цьому матчі теж. Капітан, взяв відповідальність на себе і таке інше – ну так ефективність важливіша. Амаш навісив до штрафного, Довбик скинув головою на дальню штангу, і там Копина в падінні через себе виніс м’яч майже з лінії воріт, відібравши можливість у Гуцуляка заштовхати його у вільний кут.

 

02.png

 

22 хвилина. Аналогічна ситуація: Олександрія в повному складі на своїй половині поля, Сарапій виконує точний довгий пас від центрального кола і започатковує атаку. Дніпро-1 веде боротьбу за м’яч в чужому штрафному майданчику, і вона завершується скидкою від Довбика під удар Піхальнонку. Той небезпечно цілить в дальній кут, але удар блокує захисник. Можна записати у напівмоменти, але навіть такі епізоди виникають лише біля воріт господарів поля; натомість Олександрія не має навіть жодного акцентованого підходу до чужого штрафного.

 

23 хвилина. ГОЛ! Дніпро-1 закономірно відкриває рахунок. Вертикальна комбінація низом на чужій половині поля за участю Бабенка, Амаша та Довбика виводить Бланко на ударну позицію, і аргентинець не сильним, але до дідька точним ударом по трохи навісній траекторії відправляє м’яч у дальній кут по недосяжній для Шевченка дузі.

 

Дніпро-1 повністю домінував на полі у першій чверті матчу, і якби команда зіграла на тому ж рівні й три інших його чверті, то Олександрія була б розгромлена – в цьому немає жодних сумнівів.

 

27 хвилина. Піхальонок перехоплює м’яч на чужій третині поля, Олександрія не зовсім готова до організованої оборони після раптової втрати, і Дніпро-1 завдає чотирьох (!) ударів по воротах Шевченка протягом восьми (!) секунд – всі чотири удари заблоковані. Олександрія у відповідь проводить першу осмислену атаку в матчі – швидкий відрив на чужу половину, в якийсь момент господарі поля були втрьох проти двох польових гравців Дніпра-1, але Кобзарю не вистачило футбольного інтелекту, щоб вчасно віддати пас, а Третяков завдав невдалого удару з лінії штрафного.

 

29 хвилина. Тепер контратака вже від Дніпра-1 – не така гостра, 4 в 4. Довбик обігрує захисника і котить під удар від лицьової лінії, Гуцуляк б’є в дотик – Шевченко ногою відбиває м’яч у ближньому куті.

 

30 хвилина. Гол. Нічого не віщувало біди, але вона трапилась. Сваток був першим на довгій передачі, і промайнула думка, що Саша зіграє просто і виб’є м’яч за межі поля. Він забіг далеко від своєї позиції – на фланг, причому протилежний. Було б логічно засадити м’яч на порожню трибуну і виграти кілька секунд, щоб команда налаштувала оборонну структуру, і насамперед сам Сваток повернувся на своє місце. Але капітан Дніпра-1 вирішив зберегти м’яч і підсунув його Бланко. Домінго, ймовірно, не очікував такої дії від Сватка, трохи розгубився і обрізався. Мустафаєв увірвався до штрафного, красиво обіграв Сарапія і забив.

 

32 хвилина. Арбітр видумав якийсь дивний штрафний біля воріт Дніпра-1. В епізоді якщо хто й фолив, то це Калитвинцев проти Хайнера. Або ж ніхто не фолив взагалі, гравець Олександрії по факту зіграв у м’яч, і лише потім влучив по ногах бразильцю. Мирошниченко завдає небезпечного удару над стінкою – м’яч ковзає по сітці з зовнішнього боку.

 

35 хвилина. Помилка Сарапія при передачі вперед (цього разу короткій – краще б дав довгу) призводить до контратаки та кутового. Олександрія абсолютно свідомо використовує загальновідому інформацію про те, що Валеф не грає на виходах при навісах, про всяк випадок блокує його двома своїми гравцями і виконує навіс не те що у воротарський майданчик – м’яч летить в парі метрів від лицьової лінії. Це спричиняє штовханину та паніку в штрафному дніпрян, але все обходиться. Дніпро-1 після пропущеного голу поступово втрачає той повний контроль над ходом гри, що був на початку.

 

36 хвилина. Ось як наслідок: якщо раніше Сарапій спокійно цілився і роздавав довгі передачі від центрального кола, то тепер двічі протягом кількох секунд Олександрія чинить на нього тиск двома різними гравцями. Едік більше не має можливості грати вперед, тому грає назад, і вже Валеф простим вертикальним ударом із меж власного штрафного намагається розпочати атаку.

 

38 хвилина. Знову Сарапій намагається низом розпочати атаку, але Олександрія пресингує і другу лінію дніпрян: Рубчинському не вдається утримати в себе м’яч під тиском, підбір забирає Бабенко, але і в нього м’яч забирають – події відбуваються вже на вході в середню третину поля. Забитий гол не те що надихнув Олександрію – швидше, показав їй, що проти цього Дніпра-1 можна грати більш рішуче та сміливо, і це призведе до зміни ігрової ситуації на їхню користь.

 

44 хвилина. Олександрія тримає дніпрян біля власного штрафного. Простий факт, що дозволяє оцінити, як змінилась гра – частота залучення Валефа до розіграшу м’яча. Якщо на початку гри кіпер Дніпра-1 майже не торкався його, то в ці хвилини він його торкається чи не найчастіше з усіх гравців, що намагаються виконати білд-ап. Картина нагадує матчі проти АЕКа: кіпріоти протягом обох матчів майстерно тримали під контролем початкову фазу білд-апу суперника за допомогою помірного середньо-високого блоку, без фанатичного пресингу, але з тиском на гравців у потрібний момент. Дніпро-1 не має надійного механізму, щоб вивести м’яч хоча б за межі власної третини поля – окрім довгої передачі. Такий варіант є завжди, але дніпряни намагаються його уникнути і все ж таки пройти першу фазу через короткий-середній пас. Все закінчується помилкою Валефа і ударом Третякова в ближній кут – на щастя, неточним.

 

Перерва

Потужний старт матчу від Дніпра-1 і ренесанс Олександрії після забитого голу на 30-й хвилині. Рубчинського замінює Когут: Валік поки не знайшов своєї осінньої форми.

 

49 хвилина. Дніпро-1 виконує якийсь неузгоджений розіграш кутового: Піхальонок розігрує м’яч з Бланко, а той таке враження не знає, що з ним робити далі. Напевно задумка була розіграти 2 в 1 на тому фланзі, тобто потрібно було віддати м’яч назад на Піху, який вже відскочив на кут штрафного. Натомість Бланко виконує навіс із складного положення, м’яч відскакує до лінії штрафного, і Амаш на підборі пробиває по воротах – в руки Шевченку. Начебто і ударом стандарт завершився, але назвати це осмиленою атакувальною дією команди складно.

 

54 хвилина. Гуцуляк рухається з м’ячем на правому фланзі і несподівано падає без контакту з суперником. Дніпро-1 виявляється не готовим до перехідної фази: в центрі поля гектар вільного простору, Олександрія летить в контратаку і виводить Кобзаря в штрафний майданчик – його спробу удару блокує Сваток. В атаці другим темпом після кутового Третяков отримує довгу передачу, зміщується до кута штрафного і завдає небезпечного удару – м’яч шелестить по сітці воріт зверху. Матч переривається хвилин на 40 через те, що на світі досі існує русня.

 

57 хвилина. ГОЛ! Олександрія вийшла на поле трошки розбовтаною після вимушеної перерви, за що й була покарана. Бабогло залишив свою позицію в спробі розіграти м’яч, але Мірошниченко віддав неточний пас в центр. Як колись казали італійські футбольні експерти, даючи оцінку гри Франческо Тотті: справжній майстер віддає останній пас в один дотик. Бабенко в один дотик миттєво кинув в прорив Довбика, Артем не дав себе наздогнати захисникам і легко переграв Шевченка. Якби Руслан затягнув з передачею буквально на долю секунди, не кажучи вже про другий дотик, Довбик стовідсотково потрапив би у офсайд, тому що Бондаренко, на якому висіла лінія, вже вибігав вперед. Чи був насправді офсайд в цій ситуації – без відповідних інструментів (вару та мікроскопу) сказати неможливо, справу вирішували міліметри. Чітко визначити це на око з дальної бровки в динаміці подій не видається можливим. Раніше існувало негласне правило трактувати такі епізоди “на користь атаки” 🙂

 

03.png

 

68 хвилина. Бабенко виконує ще один щедевральний асист – знову пас в один дотик другим темпом після кутового, який мав відрізати ВСІХ десятьох польових гравців Олександрії, що знаходились нижче лінії м’яча. Сарапій забиває, але цього разу сантиметровий офсайд таки був.

 

05.png

 

Ротань міняє Калитвинцева на Кулакова, і Олександрія переходить до гри з двома форвардами на кінцівку матчу. В цілому грає приймає форму “тягни-штовхай”: побільшало фолів з обох боків та боротьби за м’яч на різних ділянках поля.

 

77 хвилина. Довбик виграв боротьбу у двох суперників, а Піхальонок втік від трьох і завдав удару з напівкола – в руки Шевченку. Але це швидше поодинока атакувальна вилазка дніпрян – команда переходить в оборонний режим гри, а Олександрія намагається атакувати флангами, зокрема правим.

 

80 хвилина. Дивна заміна у Дніпра-1: Довбика міняє Підлепенець. Артем не виглядав так, наче в нього є якісь проблеми чи то з пошкодженнями, чи то фізичні – всі ми знаємо про витривалість нашого форварда. Якщо це було тактичне рішення, то його важко пояснити: Довбик – кращий гравець ліги по можливостях боротьби за довгі передачі, чіпляння за м’ячі і тому подібне. Таких гравців навпаки потрібно випускати на поле в кінцівках матчів, коли потрібно утримати переможний рахунок, але ніяк не прибирати їх з поля. Якщо потрібен був свіжий швидкий гравець, варто було замінити Гуцуляка. Олексій увесь матч виглядав важким, запоров всі ключові епізоди, в яких йому довелось взяти участь, і не здійснив того впливу на гру команди, як це мало б бути.

 

83 хвилина. Ще заміна – Назаренко замість Бланко. Знову ж таки, навіщо міняти гравця, який прекрасно утримує м’яч і вміє заробляти на собі фоли? Один фол поблизу чужого штрафного – це хвилина вбитого часу. Назаренко може принести користь в контратаці, але як ми зібрались контратакувати, перед тим знявши форварда?

 

88 хвилина. Гол. Олександрія знову забиває фактично на рівному місці. Незважаючи на те, що Дніпро-1 перейшов в оборонний режим, господарі поля не могли похизуватись якимись очевидними можливостями для взяття воріт. Дніпряни старанно відпрацьовували в центрі поля, чинили тиск і на чужій половині, коли це диктувалось обставинами. Але тут вдалось протиснути наш лівий фланг, і Мірошниченко зробив довге переведення на протилежну сторону поля. Валеф побіг до м’яча, але не встиг: втратив півсекунди на вагання, і цього вистачило. Цуріков підібрав м’яч і покотив на Мустафаєва, а той вразив порожні ворота.

 

Висновки

Дніпро-1 показав потужну гру в першій третині матчу, але решту ігрового часу на полі точилась здебільшого рівна боротьба. Команда, вочевидь, має потенціал для покращення рівня гри, але не має на це часу. Показувати максимальний рівень потрібно вже зараз, бо надолужити втрачене в боротьбі з одним донецьким клубом, який вочевидь взагалі не збирається їздити на виїзди в другому колі, буде дуже складно. Попереду надважливий матч проти “київських партнерів” (с), роздратованих принизливою поразкою на власному полі від Інгульця.

 

Першочерговим завданням для тренерського штабу буде привести команду до “спільного знаменника”. Деякі гравці знаходяться в гарній готовності – той же Довбик в цьому матчі зробив 1+1, непогано виглядає Піхальонок. Але от Гуцуляк видав безбарвний матч, досі не в найкращих кондиціях знаходиться Амаш, не в формі Рубчинський, продовжує нервувати Сваток. Проблема голкіпера буда очевидна ще восени: Валеф – непоганий хлопчина, і має деякі сильні якості, але його слабкості суперники будуть використовувати повсякчас.

 

Тим не менш, прогрес порівняно з матчами проти АЕКа має місце, хоч вочевидь кіпріоти й сильніші за Олександрію. Якщо команда збереже таку ж динаміку, то вже через 2-3 матчі може вийти на свій осінній рівень форми і покотитись асфальтовим каточком по командах УПЛ. Важливо до того часу не втратити критичну кількість балів, бо бути вище за суперника в таблиці психологічно завжди легше, ніж наздоганяти.

 

 

Lexa, спеціально для FCDNIPRO.COM