Комерційний директор «Дніпра-1» В’ячеслав Фрідман в коментарі Tribuna.com розповів про процес виплати боргів.

– Яка ситуація з виплатою боргів футболістам і персоналу «Дніпра-1»?

– Персоналу виплатили все. Футболістам потроху – з кимось розрахувалися, комусь ще винні. Не всі гроші ще на клуб поступили з продажу гравців.

Ми також розрахувалися з компаніями-спонсорами, які спонсорували команду з грудня по травень. Команда задачу, поставлену спонсорами, не виконала – 2-3 місце. Гроші нам позичали, їх довелося повернути. Це не те, що гроші прийшли, і вони пішли на сторону, хтось вкрав, те, що я читаю у пресі. 

Нам довелося розрахуватися зі спонсорами, з усім колективом. З футболістами – когось прилаштували, перед кимось є борги.

– Хто були ці спонсори?

– Навіщо мені їх називати? Були спонсори, любителі футболу, наші дніпропетровські та київська компанія. Можливо, якби посіли 2-3 місце, вони і далі б спонсорували. А так побачили, що відбувається, що команда розбігається, всі хочуть піти. 

Так що те, що гроші кудись виведені, все, що пишуть у пресі – маячня. Там гроші заходили у клуб офіційно як поворотна допомога. Нам треба було повернути ці гроші в одну з перших черг. Якби не вони – ми могли рухнути ще взимку,

– Інформація про те, що нібито людям, дотичним до PASS, не виплачуєте борги, відповідає дійсності?

– Там є багато питань щодо цього. Привели їх у клуб, так вони цих гравців позабирали, гравці не хотіли підписувати. Є до всього питання. Чому молодь пішла безплатно і так далі.

Той же Гаджиєв, і «Динамо» Київ, і «Полісся» робили офіційні пропозиції. А хтось його консультує, і де він знаходиться, і так далі – ми нічого не знаємо. Ми могли отримати гроші ще за Гаджиєва і розрахуватися практично з усіма футболістами. А ми не знаємо ані його місцеперебування, нічого. Знаємо лише, що його вмовляють, щоб ми його не працевлаштовували, що його працевлаштують, розірвавши договір. Хто це – «пасівці», не «пасівці», я не знаю. Будемо потім розбиратися.

Всі футболісти у клуб повернулися, зверталися, ми їх працевлаштовували. Когось працевлаштовували – їм виплачували наші заборгованості по зарплаті. Так само ми сподівалися на ці гроші, бо є заборгованості перед кількома лідерами. Ми розраховували, там сума ледь не до пів мільйона доходила за Гаджиєва. Безумовно, ми погасили хоча б частину. 

А так – людина знаходиться незрозуміло де, і не хоче підписуватися з провідними клубами України. Навіть «Шахтар», знаю, цікавився – з нами не спілкувалися, але в агента його питали. Чемпіонат Європи закінчився – він у клуб не зʼявився. Ми б давно його працевлаштували і розрахувалися отриманими за нього грошима. Тому хто розкрадав футболістів – будемо розуміти потім.

– Як прокоментуєте слова Юрія Максимова, що «Коломойський відмовився від «Дніпра-1»?

– Мало хто що говорить. Це думка Юрія Максимова. 

– Який стосунок до клубу має зараз Андрій Русол, враховуючи, що він у реєстрі залишається засновником «Дніпра-1», але вже офіційно працює у «Карпатах»?

– Так, він звільнився з клубу, буде виходити також з засновників. Може, вже й вийшов з засновників. Я зараз з ним не спілкуюся, рідко.

Я не знаю, як йому закривати клуб. Це проблема двох засновників – його і сина Юрія Берези. Чи буде клуб продовжувати існувати. Я не готовий на це відповісти. Поки в нас немає рішення з цього питання.

Може, зʼявиться фінансування, закриємо борги і будемо грати, стартувати з Другої ліги. Подивимося. Поки ситуація з фінансуванням не вирішується у потрібну сторону. Тому час покаже. Думаю, що цього року нічого ясно не буде, а в 2025-му будемо думати, вирішувати.

Русол на сьогодні працівник «Карпат», – підсумував В’ячеслав Фрідман.