Хуанде Рамос працює в дніпропетровському “Дніпрі” дев’ять місяців і наразі готується розпочати на чолі цієї команди свій перший повноцінний український сезон. Четверте місце, на якому підопічні іспанського фахівця завершили попередній чемпіонат країни, дозволить їм стартувати в Лізі Європи УЄФА з третього відбірного раунду, але Рамос безперечно прагне більшого.

 

У ексклюзивному інтерв’ю UEFA.com 56-річний наставник, який разом із “Севільєю” двічі виборював Кубок УЄФА, завойовував Суперкубок УЄФА, брав із “Реалом” Кубок Іспанії, а з “Тоттенхемом” – Кубок Англійської ліги, зазначає, що прагне підняти дніпропетровську команду на нову висоту.

 

За 20-річну історію незалежності України “Дніпро” не здобув жодного титулу, і керівництво клубу твердо налаштовано змінити ситуацію. “Звісно, я та мої помічники усвідомлювали, з якою метою нас запрошують сюди. Дніпропетровськ збирається перервати гегемонію “Динамо” та “Шахтаря” на внутрішній арені, і цей виклик ми, амбітні тренери, прийняли”, – зазначає Рамос.

 

Разом з цим іспанець, з яким був підписаний 4-річний контракт, підкреслює, що клуб повинен прогресувати за всіма напрямками. “Ми маємо постійно рухатися вперед – удосконалювати гру, розвивати інфраструктуру, опікуватися зміною. Чим швидше мине підготовчий період, тим скоріше ми зможемо підняти планку”, – каже він.

 

Рамос залишився задоволений тими змінами, які відбулися з “Дніпром” навесні. “Ситуація покращувалася від туру до туру, а останні матчі з ігрової точки зору були дійсно привабливими. Наприклад, на фініші ми ледве не здолали у гостях чинного чемпіона – “Шахтар”. І хоча та зустріч завершилася нульовою нічиєю, від неї залишилися тільки позитивні враження, – зауважує досвідчений фахівець. – Діаметрально протилежні емоції викликав принциповий березневий матч проти “Металіста”. Ведучи у рахунку – 2:0 і ледве не забивши втретє, ми в підсумку дозволили супернику відновити рівновагу. Я був дуже розчарований…”

 

У 2009-му Рамос упродовж кількох місяців працював із московським ЦСКА. Він встиг непогано вивчити східноєвропейський футбол, приглядався і до його українських представників. “Нічого з того, що я побачив тут, прийнявши “Дніпро”, мене не здивувало, – наголошує він. – Все відповідало моїм попереднім уявленням – жодних сюрпризів. В Україні доволі міцний чемпіонат, серед учасників якого є й клуби високого європейського рівня”.

 

На трансферному ринку “Дніпро” після приходу нового наставника веде себе дуже активно. На переконання Рамоса, якщо клуб дійсно хоче змагатися за титули, то він має прислуховуватися до побажань тренера, купуючи потрібних йому виконавців. Водночас, застерігає він, колективу, який збирається скласти справжню конкуренцію лідерам, не можна зосереджуватися на тимчасових успіхах. Треба будувати команду з прицілом на майбутнє, а отже – й займатися підготовкою молоді.

 

Очільник “Дніпра” високо оцінює можливості футболістів, придбаних взимку. “Джуліано, Самуель Інкум, Іван Стринич – це молоді й перспективні хлопці. Вони гарно себе проявили і у майбутньому ще більше розкриють свій потенціал. Варто тільки запастися терпінням”, – запевняє Рамос.

 

Такі самі великі сподівання покладає тренер і на 21-річного хавбека Євгена Коноплянку, котрого минулого сезону було визнано найкращим молодим гравцем Прем’єр-ліги. На молодіжній першості континенту в Данії український хавбек, щоправда, виглядав не дуже впевнено, проте Рамоса це особливо не бентежить: “В такому віці демонструвати стабільну гру важко, і подібні спади – річ звична. Євген – безсумнівно талановитий виконавець. Ми віримо, що він ще додасть і принесе багато користі команді”.

 

До закриття трансферного вікна “Дніпро” планує укріпити лінію нападу двома форвардами та придбати центрального захисника. Рамос підкреслює, що лише відштовхуючись від кадрового потенціалу команди, можна буде ставити перед нею конкретні завдання і визначати пріоритети на сезон. З тієї ж причини він поки уникає прямої відповіді на запитання про шанси дніпрян на довгоочікуваний дебют в Лізі чемпіонів УЄФА. Каже, процес комплектації ще триває, а отже поспішати з обіцянками не варто.

 

Втрата Євгена Селезньова, який став у складі “Дніпра” найкращим бомбардиром минулого чемпіонату, а нещодавно був придбаний “Шахтарем”, додала Рамосу головного болю. Втім, тренер не схильний драматизувати ситуацію. “Я не вважаю за потрібне тримати в себе футболіста, який дивиться у бік іншої команди. Окрім того, цей трансфер був вигідним для “Дніпра” з фінансової точки зору: ми отримали гроші за гравця, котрий за рік, після закінчення контракту, міг би піти від нас безкоштовно”, – аргументує він.

 

Зупиняючись на якостях, якими б мав відзначатися наступник Селезньова, Рамос, зокрема, говорить про маневреність, вміння зіграти гостро на обмеженому просторі. Все це – ефективна зброя проти насиченого захисту, який в Україні фаворитам доводиться долати дуже часто. І все ж таки попри помітну різницю в класі між окремими командами, наставник “Дніпра” очікує від майбутнього чемпіонату зменшення так званих прохідних матчів.

 

“Рівень першості зростає, тому, гадаю, в наступному сезоні вона буде ще більш інтригуючою. Чекаю на дуже напружену боротьбу як в підвалі, так і на верхівці турнірної таблиці. Сподіваюся, вболівальники зацікавлено спостерігатимуть не тільки за протистоянням “Динамо” та “Шахтаря”, – резюмує наставник.

 

uefa.com