Насправді, в українскій Прем’єр-Лізі не один гравець сьогодні зіграв свій прощальний матч. Наприклад, румун Тібєріу Гіоанне, вийшовши на поле, став жертвою збіга обставин – його Динамо після цього виходу пропустило три м’ячі і залишилось без перемоги. У іншому випадку вийшовший на заміну гравець не завадив, але і суттєво не допоміг. Можливо, це і не прощальний матч «на папері». Проте як повідомляє fcdnipro.com, посилаючись на надійні джерела, влітку Осмар Феррейра покине Дніпро.

11на11 пропонує Вам згадати, хто він є – цей дніпропетровський аргентинець.

Осмар Даніель Феррейра народився 9 січня, у милозвучному місті Басавільбасо, що в Аргентині. Вже у шість років пішов до місцевої футбольної школи рамсар Хуніорс, де він грав до 9 років.

А потів агенти намутили перший трансфер у кар’єрі аргентинця – він перехойшов у клуб Ітапе (наголос на останній склад) з міста Консепсьіон дель Уругвай. Але це все ж не міжнародний трансфер, як здавалося б спочатку. Місто це не уругвайське, а аргентинське. Просто стоїть воно на широкій (хоча не впевнен) річці Уругвай. Широка, не широка, проте назва горда. Лишень півроки відіграв Осмар за Ітапе, та його щось не влаштувало, і він пішов. Два місяці будучи вільним агентом, у марті розпочинає грати за клуб з того ж міста Хімнаcьа і Есгріма. Там він гратиме до лютого того ж роки, а тоді йшов 1994.

28 лютого 1994 року цей клуб організовує турнір серед дітей, народженних 1983 року. У тому турнірі, окрім організатора, брали участь достатньо імениті клуби (а точніше, їх школи), такі як Рівер Плейт, клуби з Бразилії тощо. І коли Хімнасьа і Есгріма зійшлися у матчі проти Рівера з Буенос Айреса, скаут столичної команди поклав око на Феррейру. Незважаючи на те, що Осмар був фаном Бока Хуніорс, запеклого ворога Рівер Плейт, з 12 років грав саме за Рівер.

Як повідомляє іспаномовний варіан вільної енциклопедії, у Осмара є три прізвиська. Перше – ель малево (ісп. – злісний). Саме так називали його однофамільця Оскара Маріо Феррйеру. Власне я жодних зв’язків не відчуваю, хоча знання іспанськомї у мене не найкраще. Як не дивно, це прізвисько 18-му номерові Дніпра не подобається. Друге прізвисько – ель коміта (ісп. – комітет, комісія). Походження цього прізвиська не відоме, проте на Вікі написано, що так його кличуть у його рідному містчеку. Третє прізвисько – ель ентреріано (ісп. – ентрерієць), утворене від слова Ентре-Ріос – аргентинскьої провінції, де народивця гравець Дніпра.

10 листопада 2001 року у турнірі на честь Дієго Армандо Марадони грав за юніорську команду Марсело Б’єлси. Провівши за Рівер 11 ігор (2 голи), у 2004 році був проданий до московського ЦСКА. У стані армійців став чемпіоном Росії і виграв Кубок УЄФА (на полі жодного разу так і не з’явився, хоча і був у заявці). У ЦСКА в нього не склалося: за два сезони забив тільки двічі, а на полі з’являвся п’ятнадцять разів.

Про можливі причини невдач говорять колишні гравці ЦСКА та Дніпра і теперішні гравці Арсеналу Богдан Шершун і Ролан Гусєв. Шершун: «У ЦСКА гравцям з такою фактурою було тяжко заграти. Да і в Росії в цілому більш силовий футбол, аніж той, до которого звикли піведнноамериканці. Той же Кавенагі – далеко не слабкий футболіст – також не зміг там заграти». Гусєв: «Навіть зірки світового масштабу можуть виблискувати у одному клубі, а у іншому не потрапляти до складу. Кожен тренер має свої погляди на футбол, свої вимоги – не завжди навіть хороший гравець може їм відповідати«.

У Феррейри є жінка Агуеде і дві доньки Тайса і Морена. Як не дивно, гарячому аргентинському хлопцю це не заважає зустрічатися з українкою. Близька до дівчини людина каже: «Я давно їх знаю і багато спостерігаю. У них дуже палке кохання

У 2006 році побував в аренді у голандському ПСВ Ейндховені. Після ПСВ Феррейра грав за аргентинський Сан-Лоренсо, де був лідером. Тоді Сан-Лоренсо і виграв Клаусуру 2007.

Вражені, представники Дніпра у листопаді 2007 року вийшли з Феррейрою на контакт, а вже у січні 2008 підписали з ним контракт. Прийшовши до Дніпра, Осмар заявив, що хоче вивчити рускій і вийти з Дніпром до Ліги Чемпіонів. «Спілкуватися допомагав Давідсон, котрий, як і я, володіє грецькою (ціково, а Осмар яким чином нею володіє). Звісно, я буду вчити російську, тим паче, мені самому це цікаво. Мова потрібна для спілкування і на полі, і за його межами. Я півтора роки жив у Росії і знаю деякі слова. А понад усе, хочу вийти з Дніпром до Лліги Чемпіонів».

Дебютувавши 9 березня 2008 року у грі проти Нафтовика з Охтирки (1:1), не міг забити гол 31 гру. Лише у своїй 32-й грі за Дніпро Феррі відзначився з пенальті у воротя донецького Металургу. А не забувайте, що грає Феррейра лівого вінгера, хоча і Рамос інколи використовує його на позиції лівого захисника, а це значить, що забивати він має предостатньо. При Володимирі Бессонові був основним грацем, але після поразки від Севастополя, власника фрази «це **іать зовсім інший турнір» біло відправлено у відставку. Його настпуник Хуанде Рамос, будуючи нову команду, не так часто стаивть Феррейру до стартового складу.

Саме тому аргентинець невдоволений і хоче покинути клуб. Не проти і генеральний директор Дніпра Андрій Стеценко. Адже тримати на лавці запасних гравця з такою зарплатнею собі дорожче. Проте висловлюючи свою думку, скажу, що продавати Феррейру не треба, бо він ще принесе користь команді. Звичайно, якщо на його позицію не прийде хтось інший…

Володимир Шевчук, заради 11на11.ком