Дніпро-1 на класі розбив Львів і продовжив серію перемог в УПЛ. Причому перемог сухих – їх вже чотири поспіль, а за показником втрачених очок дніпряни очолюють таблицю чемпіонату.

 

Ключові події матчу

0 хвилина. Повернувся Бланко, і головним питанням було, хто ж сяде на лаву запасних – Рубчинський чи Бабенко? Обох було шкода туди відправляти, бо і Валік, і Руслан показали дуже гарний футбол у минулих матчах. Тому обидва й залишились в основному складі, а на банку присів Бузанелло. Бланко формально зайняв позицію лівого інсайда, захисником грав Амаш, а всі інші позиції не зазнали змін.

 

6-8 хвилина. Дніпро-1 у своєму стилі дуже довго володіє м’ячем і вишукує шпарини в захисті суперника. З 5:30 до 7:20 дніпряни виконали більше тридцяти точних передач, але загострити ситуацію біля воріт Львова так і не вдалося. Львів грає у 5 захисників, намагаючись перекрити ширину, і в дебюті матчу у них це виходить.

 

10 хвилина. Нич вибігає на ворота Валефа після передачі на хід з глибини, але пробиває прямо в руки бразильському кіперу. Дніпро-1 трохи незлагоджено зіграв у захисті: Сарапій виграв перший м’яч після удару від воріт і не встежив, що йому за спину відкривається суперник, а Сваток зробив крок вперед у спробі залишити Нича в офсайді. Ймовірно, йому навіть вдалося це зробити, але асистент арбітра положення “поза грою” не зафіксував (на 13-й хвилині Сетанта люб’язно надасть повтор епізоду з камери, по якій неможливо достеменно визначити офсайд).

 

17 хвилина. Дніпро-1 здивував львів’ян розіграшем кутового: пішла подача на протилежний фланг за межі штрафного на Амаша. Той прийняв м’яч, на замаху прибрав суперника і пробив по воротах, але з правої ноги, і удар не вийшов.

 

18 хвилина. Непогана атака у Дніпра-1 через правий фланг – упіймали Львів на ситуації, коли вони не встигли вишикувати позаду лінію з п’яти захисників. Піхальонок з центральної лінії закинув м’яч вперед, Адамюк виконав передачу в центр штрафного, і Гуцуляк пробив в один дотик – неточно.

 

24 хвилина. Ще момент у Львова. Після розіграшу кутового пішла подача в штрафний майданчик, а там з Муравським ніхто не грав персонально від самого початку епізоду. Він мав достатньо часу аби прийняти м’яч і завдати потужного удару в ближній кут, але Валеф молодцом – перевів м’яч на кутовий. Буде на чому акцентувати увагу тренерському штабу на розборі матчу – залишати гравців суперника наодинці під час розіграшу стандарту ми не можемо собі дозволити.

 

26 хвилина. Рубчинський шикарним жорстким відбором повертає м’яч своїй команді, Піхальонок віддає на фланг Гуцуляку, той наближається до кута штрафного, і два гравці Львова беруть його в “коробочку”. М’яч потрапляє до Довбика, але очевидно, що продовження атаки не має жодного потенціалу, адже Артем оточений кількома захисниками. Арбітр мав би призначити штрафний, незважаючи на те, що м’яч лишився у Дніпра-1, але через занадто топорне розуміння правил футболу не зробив цього.

 

30 хвилина. Неточний удар здалеку у Львова. А Дніпро-1 досі не створив жодного справді вигідного моменту для взяття воріт. Чи то поле заважає дніпрянам… Воно виглядає так, наче на ньому забагато трави, можливо не була витримана стандартна висота підстригання газону, і через це м’яч рухався травою якось неоковирно і повільніше, ніж зазвичай. До того ж поле було м’яким та вогким, що теж не додавало комфорту.

 

38 хвилина. Нарешті Бланко завдає удару майже від кута штрафного майданчика – м’яч летить вище. Малюнок матчу не змінюється з перших хвилин: Дніпро-1 в’язне в середній третині поля і має проблеми з тим, щоб загострювати у третині фінальній, а Львів розраховує на довгі передачі або раптові перехоплення в центральній частині поля. Візуально дніпряни виконують у кілька разів більше передач, але прорвати супернику фланги не вдається, в центрі ешелонований захист, тому переважна більшість цих передач відбувається далеко від чужих воріт.

 

39 хвилина. ГОЛ! Як грім серед ясного неба – Дніпро-1 несподівано відкриває рахунок! Цей гол на трьох зробили Бланко, Рубчинський та Довбик. Валік зайняв позицію у лівому напівфланзі і вчасно зробив рух назустріч м’ячу. Це дозволило йому виграти позицію у захисника і скинути м’яч на все того ж Бланко. Аргентинець увірвався у вільну зону, запросив Довбика відкритись у штрафний майданчик і виконав точний пас. Артем не звернув увагу на двох захисників, що грали в його зоні, вийшов віч-на-віч з голкіпером і покотив м’яч точно в дальній кут. Приблизно так і реалізовується перевага в класі над суперником, що намагається будувати свою гру на базі масованої оборони.

 

45 хвилина. ГОЛ! Закінчити такий тайм, маючи перевагу аж у два м’ячі – це взагалі казково 🙂 Все розпочиналось з катання м’яча на своїй половині в пішохідному темпі, аж раптом Бланко обіграв суперника в центрі поля, вийшов на оперативний простір і вивів Довбика передачею майже сам на сам. Назустріч Артему стрімголов вискочив голкіпер і не дав можливості одразу завдати удару, як це було кілька хвилин тому. Але атака продовжується, Львів затиснутий в штрафний майданчик. Піхальонок навішує, Довбик скидає головою на Гуцуляка, і Олексій з відскоку в один дотик надсилає м’яч за призначенням – в сітку воріт.

 

45+3 хвилина. Піхальонок стелиться у підкаті, і гравець Львова випадково наступає йому шипами на ногу. Красніков в технічній зоні вступає в перепалку з кимось із представників львівського клубу, хоч і сам це спростовує: “Я що, тобі казав? Я судді казав! Чи ти потрібен мені, з тобою розмовляти” 🙂

 

Перерва

Дніпро-1 допустив два досить-таки небезпечних моменти біля власних воріт у першому таймі. І сам створив два, цього разу вже стовідсоткових шанси – і реалізував їх обидва. Лишається тільки здогадуватись, чи змогла б команда додати в другому таймі, якби до перерви забити не вдалося, але історія, як відомо, не знає умовного способу.

 

Ще один камінчик в город Сетанти, за статистикою першого тайму на їхню думку рахунок ударів в площину був 1:0 на користь Львова. Хоча очевидно, що у Дніпра-1 було щонайменше два удари в площину, бо двічі забили, та й сам Львів мав два – обидва згадані вище.

 

51 хвилина. Довбик чіпляється за м’яч після довгої передачі, відкидає на Піхальонка, і той намагається вивести Артема один на один з голкіпером, але форвард Дніпра-1 у офсайді. Хоча перекинув красиво – завжди б так 🙂

 

55 хвилина. Під моторошний звук повітряної тривоги (для тих, хто не чує його щодня по кілька разів) Дніпро-1 ловить Львів на контратаці. Довбик знову чіпляється за не надто зручний довгий пас, відкидає м’яч на Бланко, а той виводить на вільну ударну позицію Гуцуляка. Олексій не влучає у ворота з лінії штрафного майданчика, і матч зупиняється приблизно на 15 хвилин. Кому це пішло на користь? Та нікому, після тривоги матч продовжився в тому ж ключі, як і до того.

 

61 хвилина. Бланко чомусь вирішив обіграти півкоманди Львова в центральному колі і втратив м’яч. Нич отримав передачу з глибини поля, увійшов до штрафного, але його наздогнав Сарапій і максимально ускладнив позицію для удару. Ничу все ж таки вдалося його завдати з гострого кута – прямо до рук Валефу.

 

62 хвилина. Рубчинського замінює Горбунов і займає позицію лівого вінгера/інсайда, натомість Бланко відсувається трохи назад і ближче до центру.

 

65 хвилина. Дніпро-1 грає по рахунку, а Львів останнім часом отримує можливості для побудови позиційних атак. Але цю атаку в прямому сенсі позиційною не назвеш: пішла довга діагональ за спину Адамюку, а той не встежив, як у вільну зону підкрався Бугай. Він обіграв того ж таки Адамюка вже у штрафному майданчику, і удар з дуже небезпечної позиції заблокував Сваток. М’яч відскочив до гравця Львова поблизу лінії штрафного, і він завдав ще одного удару – цього разу неточно. Діагональні передачі вже не раз створювали Дніпру-1 проблеми в захисті цього сезону. Чи команда не може до них адаптуватись, чи це така універсальна зброя сучасного футболу?

 

69 хвилина. Затяжна атака Дніпра-1. Спочатку Амаш намагався виконати свій фірмовий навіс – голкіпер вибив м’яч із штрафного майданчика. Атака пішла другим темпом, Гуцуляк опинився з м’ячем на правому фланзі і виконав свій навіс на лінію воротарського. Горбунов бив головою в дальній кут, але не влучив. Начебто й нечасто Дніпро-1 використовує навіси, але більшість із них не просто “у штрафний”, а націлені. Згадати хоча б другий гол з передгольовим м’яким навісом від Піхальонка, ну й тут теж навіс був дуже точний – практично на гол.

 

70 хвилина. Лідери команди Довбик та Піхальонок йдуть відпочивати напередодні чергового матчу у Лізі Конференцій. Їх замінюють за позиціями Громов та Когут.

 

71 хвилина. Бланко та Грисьо ведуть боротьбу за м’яч, аргентинець вдало працює корпусом і врешті отримує удар по нозі. Звісно, цього епізоду не було б у звіті, якби не…

 

73 хвилина. … продовження. Цього разу Грисьо виграє позицію у Бланко, той прихоплює суперника руками ззаду і отримує відмашку по обличчю. Важко зрозуміти, чому Грисьо так рознервувався в останні хвилини – отримав вилучення на рівному місці. Ну а Бланко грамотно спровокував суперника. Домінго взагалі важкий гравець для протистояння, сам він відмінно працює корпусом і має гарний дриблінг та контроль м’яча, і суперникам також спуску не дасть, завжди йде у боротьбу до останнього, що для технічних та креативних гравців рідкість.

 

75 хвилина. Львів виконує подачу зі штрафного, випадковий м’яч летить у бік воріт, і Валеф якось невпевнено переводить його на кутовий – сам врізався у штангу, м’яч влучив у крестовину… Львів намагається учудити на кутовому – збирає п’ятьох гравців ледве не на лінії воріт. З ними, звісно, грають дніпряни, і воротарський майданчик Дніпра-1 нагадує переповнену маршрутку в час пік. Але подача нічим не закінчується. “За винахід ставлю п’ять, а по предмету – неуд” (с)

 

78 хвилина. ГОЛ! Бланко і тут взяв участь, хоч навіть і м’яча не торкнувся. Але саме він підказав Амашу, що зіграти краще не на нього, а вперед на Горбунова. Амаш так і зробив, Горбунов полетів в контратаку і знайшов пасом Гуцуляка. А Олексій виконав свій фірмовий трюк: показав удар в дальній кут і несподівано пробив у ближній. Удар вийшов не дуже вдалий – не сильний і майже прямо в голкіпера, але все-таки елемент несподіванки трохи допоміг, і Пономаренко не зміг впоратись з цим ударом.

 

83 хвилина. Амаш знову нагадує про себе ударом по воротах – цього разу з лівої ноги, але прямо в голкіпера. Не надто активно алжирець зіграв на атаку в цьому матчі, але свій передгольовий пас все-таки зробив, а захисні обов’язки виконав бездоганно.

 

89 хвилина. Балулі нарешті показав, за що Красніков запросив його до команди. Француз віддав вивірений пас на хід Громову, той намагався перекинути воротаря з-за меж штрафного майданчика, але не влучив у ворота. Далі на крупному плані було видно, як Громов у грубій формі виказує претензії Сарапію. У футболі, звісно, всяке буває – іноді й партнер по команді може “напіхати”, але ж за що? Сарапій нічим не завинив в останньому епізоді. І в будь-якому разі спілкуватись з партнерами в такому стилі не личить гравцю Дніпра-1. Напрошується виховна бесіда від тренерського штабу.

 

90+2 хвилина. Балулі віддає ще одну непогану довгу передачу на фланг на Амаша в стилі Піхальонка – Яніс не зміг віддати точно у штрафний. Але Балулі вже демонструє явні ознаки життя – і це не може не тішити.

 

Висновки

Це був не той матч, який ми пам’ятатимемо роками, і онукам про нього теж ніхто розповідати не буде. Дніпро-1 впевнено, навіть можна сказати буденно виграв з великим рахунком. Кучеру поки що краще вдається втілювати перевагу своєї команди в класі у результат, ніж це робив його попередник Йовічевіч. Є деякі питання по грі в захисті, але це вже попахує перфекціонізмом: жодна команда не може грати так, щоб суперник взагалі не наближався до її воріт. Лідери команди продовжують покращувати форму: Гуцуляк зробив дубль, Довбик – гол + пас. Бланко додав майстерності в центрі поля, і навіть важке поле йому не завадило. 11:0 після чотирьох матчів – на цей момент політ не те що нормальний, а навіть вище за хмари 🙂

 

 

Lexa, спеціально для FCDNIPRO.COM