Старт нового сезону не те щоб з місця в кар’єр – скоріше в мішок та з мосту. Дніпро-1 програв Панатінаїкосу з впевненістю, вартою кращого застосування.

Ключові події матчу

0 хвилина. Кінарейкіну не знайшли кращого часу для дебюту у професійному футболі, ніж перший в історії клубу матч кваліфікації Ліги чемпіонів. Вочевидь, таке рішення було ухвалене не через перевагу Якова над конкурентами – швидше воно стало наслідком внутрішньої боротьби в клубі. Оновились і обидва фланги захисту: Мірошниченко та Кравець брались під основу, і передбачувано в ній же вийшли з першого матчу. Ще один літній новачок посів місце лівого вінгера: вихованець Дніпра Третяков повернувся вже до іншого клубу з міста, що дало йому футбольний старт. Піхальонок так до кінця й не відновився від травми, і таку втрату для Дніпра-1 недооцінити неможливо. Натомість, інші лідери команди з минулого сезону були на своїх місцях: Сарапій, Сваток, Бабенко. Гуцуляку варто найближчим часом викладатись в єврокубках на повну, бо тривала дискваліфікація все одно не дозволить грати в чемпіонаті. Довбик лишається нашим ударним форвардом, незважаючи на будь-які чутки про його трансфер.

10 хвилина. Гол. Все розпочинається з вкидання ауту на правому фланзі атаки ПАО. Ситуація наступна:

– Сваток бачить вільного Бернарда посеред поля і показує партнерам по команді, що так не має бути;

– Бабенко та Рубчинський стоять “в зоні” – вдвох проти одного суперника;

– Бланко взагалі невідомо чим зайнятий в лівому нижньому куті кадру.

Якщо так бездумно розміщуватись на полі, то і 15 гравців не вистачить, щоб перекрити 10-х суперників. Плюс секундна розконцентрація, так властива командам з УПЛ: ну аут, що такого може статись? А стається ось що: греки швидко вкидають на вільного Бернарда, а той в два дотики переводить м’яч аж на протилежний фланг – там, звісно, вільна зона шириною у півполя. Гуцуляк не читає гру та рухається в бік центрального захисника ПАО, тоді як Бернард закидає м’яч на фланг йому за спину. Вже на куті штрафного вони вдвох із Мірошниченко зустрічають Хуанкара, при цьому Олексій підіймає руку вгору, сповіщаючи невідомого кого невідомо про що. Хуанкар прокидає захисника, а Гуцуляк через несвоєчасну витрату уваги на жести, не готовий його страхувати. Іспанець проходить глибше до штрафного і віддає фактично на порожні ворота: Шпорар забиває з п’ятачка.

13 хвилина. Сваток перехоплює м’яч і через секунду віддає його прямо в ноги супернику на своїй половині. Правий захисник ПАО Коцірас грає в дотик на фланг, пізніше отримує пас у відповідь і пробиває вже з меж штрафного. Якби пропустив м’яч собі за спину, то партнер мав би взагалі вбивчу позицію без жодного супротиву в напівколі.

17 хвилина. Одна з перших вартих уваги атак Дніпра-1: Бланко видряпує м’яч в центрі поля, Гуцуляк протягує його ближе до чужого штрафного і пасує на Довбика. Артем не зовсім вдало підробив собі м’яч під удар, і той полетів далеченько від штанги, хоча позиція була непогана: прямо по центру на лінії штрафного.

19 хвилина. Греки вдало руйнують Дніпру-1 початкову фазу атаки. Сваток під тиском суперника намагається виконати довгу передачу, але по факту вибиває м’яч в аут. Дніпряни мали шістьох гравців на власній третині поля – включно з Кінарейкіним – тоді як греків було лише четверо, навіть не один в один. Але грамотний рух і злагодженість дій дозволили їм задушити володіння суперника, навіть перебуваючи в чисельній меншості. Сваток вже не вперше помиляється при передачі, і він такий не один: більшість довгих передач у Дніпра-1 не мають абсолютно ніякої перспективи для подальшого розвитку атаки.

Ще один приклад, вже без активного пресингу від ПАО:

Сарапій пішки стоїть з м’ячем і не знає, куди його засунути. Бабенко виключений з гри трикутником “зелених”. Сваток стоїть прямо навпроти суперника, тому якщо отримає м’яч, то не зможе просувати його вертикально без додаткового руху вбік (хоча поняття “Сваток” та “вертикальне просування м’яча” в цьому матчі не дуже поєднувалися). Мірошниченко теж на сигареті, імітує присутність на фланзі, хоча міг би зробити рух і відволікти на себе Бернарда, звільнилась би зона, і туди міг би впасти… ага, Піхальонок :\ ну хоча б Рубчинський чи Бланко. Але всі гравці в статиці. Пас на Кравця, перед ним суперник, удар вперед – і на тому все.

22 хвилина. ПАО грає в меншості, травму отримав капітан Схенкевельд. Грекам доводиться сідати нижче, і їхня командна структура миттєво просідає. Сваток на зустрічному русі обігрує Шпорара і без перешкод рухається вперед чужою половиною поля, точно віддає на Довбика, а той скидає під удар Гуцуляку. Удар Олексія з-за меж штрафного ганебної якості.

31 хвилина. Греки беруть м’яч під контроль і виконують 44 передачі поспіль (!), неперервно володіючи м’ячем більше двох хвилин. Дніпро-1 безпорадний як в організації власних атак, так і у протидії контролю суперника.

34 хвилина. Комбінація від ПАО, чимось схожа на гол. Так само переведення з правого флангу ліворуч, але не так швидко – у дві передачі. Тим не менш, Гуцуляк так само не грає проти м’яча на своєму фланзі. Хуанкар має таку велику вільну зону, що йому навіть не потрібно обігрувати Мірошниченка один в один: місця достатньо, щоб просто віддати передачу повз захисника. Сваток якимось дивом випереджає обох гравців ПАО, що рвалися завершувати, але м’яч все одно потрапив до третього – Паласіоса. Той пробив з напівкола – неточно.

41 хвилина. Неочікуваний спалах атакувальної активності від Дніпра-1. Коли здавалося, що черговий білд-ап змарновано пасом назад на голкіпера від центрального кола, Кінарейкін виконав точний пас на Рубчинського, а Валік одним рухом створив перспективу для атаки, обійшовши суперника, що різко на нього викинувся. Греки звикли, що за таких ситуацій дніпряни ніколи не дозволяли собі навіть дещиці ризику – закривають м’яч корпусом, віддають його назад, потім безтолковий довгий пас – і атаку завершено. Рубчинський же пішов вперед і змусив греків одразу сісти в низький блок. Кравець отримав можливість підключитись до атаки

і прострілити з флангу, Довбик обробив м’яч в штрафному і намагався скинути під удар, але той самий Рубчинський не туди відкривався. Цей епізод – чудовий приклад, як ОДНА дія може організувати команді атаку, і що саме таких дій Дніпру-1 в першому таймі гостро бракувало.

Перерва

Катастрофічний тайм для Дніпра-1. ПАО повністю обмежив нашу команду у фазі побудови атаки, застосовуючи пресинг, коли це було доречно, і вправно тримаючи структуру за “стабільного володіння” у дніпрян. Команда Кучера не запропонувала абсолютно ніяких механізмів побудови атаки за таких умов. Майже всі довгі передачі вперед просто передавали супернику володіння – Довбик навіть у боротьбу майже не вступав, бо ні за що було боротись. Ба більше – греки виграли й абсолютну більшість підборів у другій третині поля. Можливо, швидкий гол посприяв тому, що вони не рвалися вперед, більше вичикуючи на слушний момент, але гру контролювали залізно. Номінальні господарі мали лише два неточних удари за тайм, тоді як греки – чотири, точний – один, він же гол.

50 хвилина. Перші кутові у Дніпра-1 в матчі – два поспіль. Обидва подає Мірошниченко, і робить це по-різному: перший низом, другий верхом. Після другого Сарапій пробиває в падінні через себе, але шанс забити таким ударом хіба що один на сотню.

51 хвилина. Різка комбінація від дніпрян. Мирошниченка збили на фланзі, греки трохи зупинились – фол був очевидним, але м’яч лишився у Дениса. Гуцуляк та Бланко швидко розіграли фланг, Олексій фірмово обігрався з Довбиком і пробив – недостатньо сильно та недостатньо точно. Початок другої половини матчу виглядає так, наче Дніпро-1 трохи додав після прочухана в перерві від Кучера. Прочухан-то може й не завадить, але організація гри все одно важливіша за “комон плей”, як не крути.

58 хвилина. Словацькі режисери провтикали, яким чином Дніпро-1 за кілька секунд докотився від володіння м’ячем на фланзі до контратаки ПАО 4 в 3. Шпорар перекинув м’яч через підкат Сарапія на Вільєну, але той не потрапив у темп і не влучив по м’ячу як слід.

61 хвилина. Перші заміни від Кучера: Адамюк замість Сватка, Когут замість Третякова. Макс провалив дебютний матч, корисними діями не відзначився. Сваток запоров майже всі свої передачі вперед, окрім однієї – на Довбика, коли греки дали йому простір, перелякавшись грати в меншості протягом хвилини.

67 хвилина. Рубчинський заробив штрафний, Мірошниченко непогано пробив – голкіпер забрав м’яч. Але так, щоб якісь акцентовані атаки були останнім часом від дніпрян, то ні.

69 хвилина. Космічно швидка атака Дніпра-1 лівим флангом: Бабенко кинув Когута в прорив, той втік (!) від суперника і віддав під удар в зону напівкола. На цьому позитив цієї атаки й завершився, почався негатив: Гуцуляк невідомо навіщо відмахнувся від суперника і отримав єдину в матчі картку, а Мірошниченко забив м’яч на трибуну.

72 хвилина. Найкращий момент у Дніпра-1 за матч. Чудова атака з переводами м’яча з флангу на фланг – ПАО втратив структуру і не зміг стримати просування дніпрян до своїх воріт в короткий та середній пас. Кравець знайшов Довбика в штрафному, той скинув під удар Рубчинському – цього разу вийшло, гості зовсім розгубились і залишили Валіка на самоті. Його удар мав велику ймовірність стати гольовим, але завадив рикошет від захисника

73 хвилина. Після подачі кутового захисники вибивають м’яч за межі штрафного, і той самий Рубчинський в темп пробиває по воротах. М’яч летить в площину, але кіпер знову на місці. І не встигла з’явитись думка, що може хоч на кінцівку додамо, як…

74 хвилина. Гол. Дніпро-1, як-то кажуть, страх втратив і занадто повірив у власні сили. Мірошниченко кинув свій фланг і пішов когось там пресингувати в центрі. Греки відіграли його двома передачами і запустили по вільному флангу Хуанкара. Той віддав в центр на Джурічіча, грати з ним звісно що було нікому, і серб забив більярдним ударом в кут з напівкола. Другий асіст Хуанкара, другий удар в площину воріт Кінарейкіна, двійка на табло.

82 хвилина. Хуанкар оформлює й третій асист – заробляє пенальті. Іспанець встиг прокинути м’яч повз Мірошниченка, правда, все одно не зовсім зрозуміло, в чому ж було його порушення. Хуанкар явно домальовував, а повторів з інших ракурсів ми так і не дочекались, бо на стадіоні в Кошице вочевидь не було камер за воротами. Рівень трансляції цього матчу відповідав Лізі чемпіонів ще менше, ніж гра Дніпра-1.

84 хвилина. Гол. Іоаннідіс забиває пенальті: Кінарейкін впав у кут, а удар пішов по центру. Незважаючи на три пропущених м’ячі, претензій до гри Яші в дебютному матчі немає жодних. Явно перспективний кіпер, недарма вважається в клубі “проектним” вже не перший сезон.

90 хвилина. Гол. Танчик заштовхав після стандарту.

90+3 хвилина. Греки ранувато вирішили, що матч закінчився: Когут віддав передачу в штрафний, Гуцуляк опинився там з м’ячем і хотів закрутити його обвідним ударом в дальній кут, але влучив у захисника. Після подачі з кутового Каплієнко на дальній штанзі спиною намагався занести м’яч в сітку, але не судилося. Відскочити з 0:3 на 2:3 після двох стандартів в компенсований час було б на кшталт невеличкого дива 🙂

Висновки

Результат матчу справедливий. З такою організацією командної гри немає чого робити в кваліфікації найсильнішого клубного турніру світу. Після перерви стало трохи більше виходити в атаці, але кілька провалів у захисті звели нанівець всі зусилля. Йовановіч добре підготувався тактично до цього матчу і практично вимкнув з гри все, що стосувалось атаки Дніпра-1, за рахунок обмеження побудови цих самих атак в початковій фазі. Із загального показника xG в 1.27 дніпряни набрали 0.83 двома ударами, коли забивав Танчик; за решту матчу набралося менше, ніж півголу. Мірошниченко не те щоб зовсім провалив матч, але ж дозволив своєму візаві зробити три асисти.

Дуже не вистачало Піхальонка, він міг би налагодити хоч вряди-годи якесь нормальне просування м’яча вперед. У нас було більше передач і краща точність, але серед усіх точних передач лише третина була на чужій половині поля. Тоді як у греків – 45%.

З позитиву – стандарти. Їх було 5: 4 кутових та штрафний, після якого забив Танчик. Всі п’ять подавав Мірошниченко, і загальний результат гарний: 4 дотики в штрафному після подач, 3 удари, 1 гол. Якщо в особі Дениса ми нарешті отримаємо стабільного виконавця стандартів, це зіграє нам в плюс на дистанції сезону.

З Лігою чемпіонів можна сміливо прощатись, але все ж таки є певний інтерес в тому, чи змінить команда свою гру на матч-відповідь. Не дуже в це віриться, як і в здатність Кучера-тренера до гнучкості в підходах до гри, але робити те саме в очікуванні іншого результату – безглуздо.


Lexa, спеціально для FCDNIPRO.COM