Дніпро-1 якимось дивом здобув перемогу у матчі, де за ходом гри за щастя була й нічия. Вадуц потужно провів кінцівку, але пропустив від Довбика в компенсований час.

 

Ключові події матчу

0 хвилина. Дніпряни вийшли грати з авантюрним центром півзахисту: вперше в основі з’явився Балулі, Піхальонок грав нижче, і лише один Бабенко з трійки центральних мав навички до ведення боротьби за м’яч. Це могло б згодитись для матчу, де команда гарантовано буде володіти м’ячем три чверті ігрового часу і грати на півполя, але перший матч проти Вадуцу показав, що це не той випадок. Бузанелло знову опинився на лаві для запасних, хоча виділити якісь переваги Амаша над бразильцем на поточний момент навряд чи можливо.

А тим часом Вадуц порівняно з першим матчем змінив мало не увесь склад, зберегли своє місце лише троє гравців: центральний захисник Ісік, хавбек Фоссо та крайок Фер, причому останній змінив позицію з латераля на захисника та фланг з лівого на правий. Загалом Вадуц змінив формацію з трійки ЦЗ на пару, що означало – Манджератті має певний план і на другий матч команд, причому цей план відрізняється від попереднього матчу.

7 хвилина. Небезпечна атака Вадуца, хоч і не закінчується ударом. У Дніпра-1 провисає центр: Фоссо забігає за спину Піхальонку, а той не контролює суперника і рухається взагалі в інший бік. Сваток намагається підстрахувати партнера і висувається вище, але Фоссо ставить йому корпус, і м’яч потрапляє до Растодера. Обидва центральних захисники Дніпра-1 вище лінії м’яча, проти форварда Вадуца лише Адамюк, а зліва забігає ще один гравець, але Растодер згаяв час, і його наздогнав Сарапій.

Вадуц грає за схемою 4-1-4-1, насичує центр поля і намагається пресингувати суперника за першої-ліпшої нагоди. Дніпро-1 більше володіє м’ячем в дебюті матчу, але організувати щось схоже на змістовну атаку поки що не виходить.

13 хвилина. Дніпру-1 вдається флангова атака: Балулі підключив Амаша, за ним не встиг вінгер Вадуца, і алжирець виконав простріл у воротарський майданчик, а там Довбику забракло кількох сантиметрів, щоб дістатись до м’яча.

16 хвилина. Господарі також проводять красиву атаку лівим флангом – пас п’ятою, в дотик на хід, нічого собі. Навіс летить надто далеко, але правий захисник Фер добігає до чужого штрафного і виконує навіс, а потім (після виносу) ще й простріл. Джокіч пробив по воротах з меж воротарського, але Валеф врятував команду від голу.

18 хвилина. Дніпро-1 намагається організувати білд-ап, Вадуц намагається пресингувати. Ні те, ні інше толком не виходить, і Сваток віддає вертикальну передачу низом метрів на 30, яка перехоплюється. Поруч був вільний Піхальонок, навіщо було робити ризикований пас – не зрозуміло. Вадуц проводить тривалу позиційну атаку, і стартова територіальна перевага Дніпра-1 потроху тане.

20 хвилина. Знову Сваток бере на себе відповідальність вивести м’яч із захисної третини поля – цього разу довгою верховою передачею, але м’яч летить ледве не в аут, і Довбик не має шансів за нього зачепитись. Трохи згодом Вадуц дарує м’яч Балулі біля власного штрафного, але француз віддає унікально неточний пас. Довбик показує, що віддавати потрібно в ноги – власне, Артем чемпіон із гри саме спиною до воріт суперника, і зовсім не майстер коротких кинжальних ривків з глибини. Балулі мав би знати сильні якості свого форварда і найбільш ефективні методи взаємодії з ним, та й загалом це вже не перша помилка від Фареса в не надто складній ситуації.

21 хвилина. Пресинг Вадуца працює: червоні перехоплюють м’яч на чужій третині поля, виводять Джокіча на удар з лінії штрафного – Адамюк встигає заблокувати.

23 хвилина. У Вадуца кудись подівся лівий захисник, і Гуцуляк опинився на фланзі один в один проти Фоссо. Відсутність підстраховки дала можливість завдати удару, але м’яч впевнено забрав кіпер у ближньому куті. Перший удар Дніпра-1 у матчі ніс близьку до нуля небезпеку чужим воротам.

25 хвилина. ГОЛ! Бланко заробляє штрафний на фланзі, Балулі подає – Вадуц виносить м’яч зі штрафного майданчика, але в зоні підбору нікого немає. Амаш підробляє під удар і розряджає гармату, м’яч летить потужно, але майже по центру воріт. Бюхель почав завалюватись набік і пропустив; якби лишився стояти, то можливо відбив би удар. Хоча м’яч летів за підступною траекторією, зробивши в польоті дугу в горизонтальній площині. Пізніше цей гол було визнано найкращим на тижні в Лізі Конференцій!

29 хвилина. Бланко заробляє ще один штрафний – цього разу трохи лівіше від центру. Вочевидь, точка під праву ногу, але Довбик на авторитеті забирає удар собі і б’є лівою вище воріт. Варто було б віддати удар правші, в такий момент було важливо перевірити кіпера Вадуца на міцність ударом в площину, чи не поплив він психологічно після прикрого пропущеного голу.

30 хвилина. Гол. Майже копія першого голу Вадуца з попереднього матчу: знову діагональна передача з правого флангу на лівий, тільки Фер тепер не адресат передачі, а її автор; знову Адамюк грає з гравцем в центрі, а під гравця, що забігає флангом, нікого немає. І знову точний удар в дальній кут. Переведення з одного флангу на інший вже дааалеко не вперше створюють проблеми Дніпру-1 в цьому сезоні.

38 хвилина. Дніпро-1 забрав володіння після пропущеного голу, але Вадуц адаптований як до пресингу, так і до гри в середньому блоці, тому жодних проблем у стримуванні атак дніпрян господарі поля не мають. Адамюк зробив зрячий навіть не простріл – передачу в штрафний майданчик на Довбика, але захисник в останню мить перехопив її. А Довбик вже був готовий замикати.

42 хвилина. Балулі в черговий раз помиляється, і Вадуц двома передачами знову використовує вразливий центр поля дніпрян: несеться контратака, а в центрі немає навіть Бабенка, бо він страхує Амаша зліва. Можливо й добре, що так сталося, бо інакше праворуч гравець Вадуца мав би півполя вільного простору, і передача на нього була б дуже простою. А так довелось виконувати більш складний пас, і він був неточним.

Перерва. Загалом враження таке, що наче гра рівна, але насправді Вадуц має тактичну перевагу. Вони знову намагаються руйнувати Дніпру-1 білд-ап за допомогою пресингу, і часто це вдається; а коли ні – впевнено перекривають всі зони в захисті, та ще й парочку своїх моментів мали. Дніпро-1 же не мав жодного моменту, бо гол Амаша – це всього лише дальній удар, а не момент. Довбик незвично мало брав участь у грі. Та й за ударами Вадуц попереду: 6-5 загалом, 3-2 в площину.

48 хвилина. Гуцуляк підставляє Сарапія невдалою передачею, Вадуц перехоплює м’яч і біжить у контратаку. Одразу удару завдати не вдається, але цього разу Бабенко не страхує Амаша зліва, там аж двоє гравців Вадуца, Сарапій не встигає накрити удар, але можливо трохи налякав суперника, і той забив м’яч та трибуну.

54 хвилина. Хаотичне буцання м’яча на лінії штрафного майданчика викликає дещо панічні настрої, та ще й Фоссо підозріло падає вже всередині штрафного – арбітр виписує гравцю Вадуца гірчичник за симуляцію. Хоча ситуація була небезпечна, Сарапій ставив свою ногу перед ногою суперника, і запросто міг сфолити, але суперник і справді домальовував.

55 хвилина. Вадуц закидає довгий пас вперед, Сваток перший на м’ячі, але його пресингує суперник. Капітан Дніпра-1 вочевидь розраховував, що Валеф зміститься ближче, щоб віддати йому пас, а бразилець продовжував стояти у воротах, через що отримав від Сватка жорсткий наганяй. Саша на нервах, бо розуміє, що гра у команди зовсім не клеїться. Растодер пробиває головою після подачі кутового – м’яч розминається з дальною штангою.

58 хвилина. Адамюк обрізає команду довгою та неточною передачею поперек поля. Вадуц знову біжить у контратаку 5 на 5 та завершує її ударом в площину з напівкола – слабувато і до рук Валефу. А у Дніпра-1 атакувальні здобутки за останні півгодини гри такі, наче в суперниках Реал (тобто ніякі).

60 хвилина. Заміни у Дніпра-1, нарешті йде з поля Балулі, але виходить замість нього не прогнозований Рубчинський, а Громов. Зміст цієї заміни незрозумілий: дніпряни не можуть налагодити гру в центрі поля, і замість посилення цієї ланки центрального півзахисника замінює форвард. Танчик міняє Гуцуляка – Олексій провалив цей матч так само, як і перший.

62 хвилина. Адамюк спочатку втрачає м’яч, потім відбирає його, відскок прямує до Піхальонка. Довбик відкривається за спину захиснику і отримує пас, але затягує з ударом; коли форвард Дніпра-1 таки спромігся його завдати, вже двоє гравців Вадуца перекривали площину воріт. Після невдалої спроби контратаки від господарів Бабенко довгим пасом вивів Довбика сам на сам з голкіпером, але асистент арбітра запалив прапорець. Нормального повтору з офсайдної камери не було, але є деякі підстави вважати, що офсайду там не було. А якщо й був, то вимірювався він в нанометрах. Чому в Лізі Конференцій не працює ВАР?

67 хвилина. Вадуц завдяки пресингу відбирає м’яч на чужій половині двічі за хвилину. Другий відбір призводить до гострої контратаки, Растодер пробиває в ближній кут – Валеф відбиває удар. Після кутового та ауту Вадуц завдає ще двох ударів в одній атаці: перший героїчно в підкаті заблокував Танчик, другий пішов вище воріт. Дніпро-1 чим далі, тим почувається на полі все гірше: втрат більшає, суперник тисне сильніше, в певні моменти навіть якась розгубленість виникає в діях команди.

75 хвилина. Амаш прострілює з лівого флангу, і Бюхель забирає м’яч. Ну простріл як простріл, якби кіпер не вийшов на передачу, Довбик забіг би з м’ячем в порожні ворота, але це як про бабусю, яка гіпотетично могла бути дідусем. Просто більше нічого згадати 🙂

77 хвилина. Чергова атака Вадуца – удар Гаслера з меж штрафного майданчика парирує Валеф. Забагато у Дніпра-1 втрат, а у суперника – перехоплень.

81 хвилина. Хай йому грець… Що ж це коїться? Вадуц одну за одною проводить атаки на ворота Дніпра-1, тепер вже Чічек пробиває з льоту в дотик і не влучає у ближній кут.

85 хвилина. Вже хочеться, щоб матч швидше закінчився, і зберегти хоча б одне очко. Кров йде з очей від цього видовища, Вадуц атакує, входить у штрафний, пробиває, подає стандарти, ледве не штурм воріт гостей веде в кінцівці матчу, тоді як Дніпро-1 лише раз за разом втрачає м’ячі дуже далеко від атакувальних зон.

88 хвилина. Ого. Довбик (!) подає у штрафний майданчик, а там Когут згадав молодість і підключився на завершення атаки, але його удар головою був неточним. Це ледве не перший удар у Дніпра-1 після перерви, тоді як у Вадуца їх вже більше десяти.

90+1 хвилина. ГООООЛЛЛАААСССОООО!!! Вадуц так впевнено грав увесь тайм, а тут наче трохи розгубився. Когут заробив штрафний в центрі поля, дніпряни швидко його розіграли, і у Вадуца виник вертикальний розрив: лівий захисник та вігнер по-перше, були 2 в 2 проти Адамюка з Танчиком, а по-друге, інші гравці були від них надто далеко. Адамюк зіграв на Танчика у фланг, Вова не побоявся піти в дриблінг, втік від захисника і виконав навіс у штрафний найвищого ґатунку. Довбик перевисів у повітрі захисника і головою забив у дальній кут. Красніков від радості покотився по газону Рейнпарк Штадіону у Вадуці – перемога звалилась на голову наче сніг у липні.

 

Висновки

Другий матч проти Вадуца став не менш важким, ніж перший. Це вже не можна пояснити збігом обставин або недооцінкою з боку Дніпра-1. Вадуц насправді виявився аж надто сильною командою як для аутсайдера швейцарського пердива, його тренерський штаб вивчив нашу гру і зумів організувати дуже якісну протидію. З нашого боку висновок простий – це може повторитись, і Дніпро-1 має готувати варіанти гри проти високого пресингу від жорстких атлетичних команд. Бо якби додати Вадуцу ще трохи класу виконавців, біда була б неминуча. Вразило те, як розсипався кістяк команди під тиском: Піхальонок незатишно почував себе в глибині поля, Адамюк припустився купи помилок, Сваток розпсихувався, Гуцуляк випав з гри, навіть Довбик був непомітним. Авантюра з “атакувальним” центром півзахисту себе не виправдала.

З іншого боку, вимальовується пріорітет клубу на чемпіонат України – Балулі вийшов в основі саме тут, а не в чемпіонаті. Француз досі не готовий до повноцінної гри на серйозному рівні, але Кучер настирно намагається ввести його в склад. Можливо, й інші гравці підсвідомо тримали в голові наступний матч, бо грати всі матчі на максималках в настільки жорсткому графіку неможливо ні фізично, ні емоційно. Нагадаю, що доки той же Шахтар зробив собі відпустку між матчами єврокубків, нам довелось перемагати Зорю. А тепер знову мусимо грати у неділю, хоча на початку доби п’ятниці команда ще була на стадіоні у Вадуці. Звісно, ніхто з гравців не буде свідомо бігати повільніше або слабше бити м’яч, але на те вона і підсвідомість, щоб впливати на гру непомітно.