У важкому матчі проти надмотивованого аутсайдера ліги Дніпро-1 зумів здобути перемогу в кінцівці. Вирішальний гол зробили лідери команди: Піхальонок виконав асіст, а Довбик забив 23-й м’яч у сезоні.

 

Ключові події матчу

0 хвилина. Назаренко в останніх матчах став основним лівим захисником команди, але цей матч пропускав через перебір карток – його замінив Пасіч. Також відсутнім був Гуцуляк, замість нього праворуч у півзахисті вийшов Танчик. Рубчинський залишився на лаві запасних, Бланко змістився в центральну трійку, а місце лівого вінгера посів Пеглоу. На інших позиціях склад був звичним, що й добре для завершального відтинку сезону.

 

3 хвилина. Сваток (!) пробиває по воротах з-за меж штрафного майданчика (!). Дніпро-1 намагається грати максимально високо, пара центральних захисників взагалі знаходиться на 65-му метрі. Очевидно, дніпряни мають намір агресивно пресингувати суперника, принаймні на старті матчу.

 

10 хвилина. Сваток виконав дві неточних довгих передачі поспіль, чим викликав репліку Кучера “та не давайте йому м’яч”, а потім ледве не привіз момент на власні ворота черговим неточним пасом. Обрізка була дуже схожою на низку подібних епізодів з минулих матчів, після яких ми пропускали голи: замість простої дії (удар вперед) виконується ризикована дія (короткий пас партнеру, який знаходиться під тиском). З цього можна зробити висновок, що команда не вчиться на власних помилках – значить, помилки будуть повторюватись. Але конкретно цей епізод вмілою грою корпусом біля лицьової лінії загасив Адамюк.

 

12 хвилина. Минай грає за схемою 5-4-1: має широку захисну лінію для перекриття флангів та мобільну лінію з чотирьох півзахисників. Мінус такої побудови в тому, що між цими двома лініями великий простір, часто це десятки метрів. Підіймати захисників вище означає необхідність вступати в пресинг вже на чужій половині поля – Минай до такого життя не готувало. В цьому епізоді лінія півзахисників перетворилася на ромб, а Пеглоу вдалим розворотом звільнився від опіки і увірвався на вільний простір між лініями. Довбик на перший погляд вдало відкривався у штрафний між захисниками, але зробив ривок якраз в той момент, коли бразилець прокинув м’яч собі на хід і не мав над ним безпосереднього контролю, щоб віддати передачу. Удару Піхальонка з-за меж штрафного заважає арбітр.

 

13 хвилина. В тій же атаці другим темпом Пеглоу відкривається між лініями у Миная і отримує передачу від Бланко. Пасіч забарився із підключенням по флангу, тому Пеглоу зіграв в центр на Піхальонка. Той увійшов до штрафного і пробив – неточно. Вже по перших хвилинах матчу стає зрозуміло, що Дніпру-1 прийдеться нелегко на флангах. Тим паче без основного правого вінгера, та й без основного лівого захисника. Натомість ключ до успіху – створювати умови для просування через незахищений простір між лініями у суперника, але для цього потрібно відійти від традиційного шаблону білд-апу команди, коли акцент робиться на фланги.

 

19 хвилина. Сваток віддає якийсь жахливий пас назад: замість котитись в бік Рибака м’яч йде за лицьову за межами штрафного. Сам Рибак ледве не привіз на рівному місці: вибиваючи м’яча в аут не влучив по ньому, і лише випадково догріб м’яч іншою ногою. Помилятись в настільки простих епізодах неприпустимо навіть на рівні ДЮСШ, а Сваток за матч вже наробив більше невдалих дій, ніж було атак у Дніпра-1.

 

23 хвилина. Танчик підбирає м’яч на чужій третині поля після невдалих дій гравців Минаю, далі Піхальонок з Довбиком вдвох розігрують невеличку комбінацію перед чужим штрафним, і вісімка Дніпра-1 пробиває по воротах з-за його меж – вкрай неточно. Чверть матчу позаду, реальних моментів нуль.

 

27 хвилина. Пасіч знаходить пасом Пеглоу, той тікає від опікуна – крайнього захисника, що висунувся за ним в центр, і повторюється ситуація 12-ї хвилини: Довбик відкривається в глибину під розрізний пас. Цього разу Пеглоу його віддає, але напрямок руху м’яча був максимально незручним для форварда і зручним для захисника. Але в цілому схема робоча, потрібно більше задіювати бразильця для таких швидких вертикальних просувань.

 

28 хвилина. Ось як приклад ситуації, коли можлива стрімка атака простору між лініями, але команді не вистачає злагодженості дій та/або тактичної грамотності, щоб розхитати півзахист Минаю. Бланко має відкритий м’яч без жодного супротиву. Бабенку достатньо прибрати гравця з центральної зони, а Піхальонку – зробити рух у зону, що звільниться. Вертикальний пас – і потенційно гостра атака, бо м’яч буде у плеймейкера команди у вільній зоні, а попереду є двоє партнерів, Довбик та Пеглоу. Але нічого з описаного не відбувається, Бабенко та Піха стирчать в зацементованому центрі, а Бланко просто грає на дальній фланг.

 

003.png

 

31 хвилина. Адамюк мабуть у минулому житті був вінгером, більше нічим пояснити його спробу дриблінгу тупо в центрі поля і втрату м’яча. Бланко змушений у підкаті тушити контратаку і отримувати жовту картку. Гравці Дніпра-1 іноді йдуть на ризиковані дії, які нічого не дадуть навіть у випадку їхнього успіху. А от в ситуаціях, коли потрібно зовсім трошки ризикнути – десь віддати пас між гравцями, десь змінити позицію – грають шаблонно, і через це маємо нуль ударів в площину за півгодини гри.

 

38 хвилина. Невдалий відтинок матчу для Дніпра-1. Після картки Бланко у Миная було ще кілька стандартів, а у дніпрян атак і зовсім немає. Ось ще приклад, як гравець на відкритому м’ячі не може загострити атаку, бо ніхто не відкривається у потрібних зонах:

 

005.png

 

39 хвилина. Піхальонок показує, як це може працювати: акуратний пас між гравцями Минаю на Пеглоу, той закриває м’яч корпусом і скидає назад на Піху. Незважаючи на низьку якість удару, якого завдав гравець Дніпра-1, це була ледве не перша осмислена атака команди в матчі, доведена до логічного завершення. Хіба що можна згадати подібну комбінацію на 23-й хвилині.

 

42 хвилина. Пеглоу заробив штрафний біля лицьової лінії, Піхальонок замість традиційного навісу зробив простріл в штрафний майданчик, і Бабенко пробив в дотик – Бандура забрав. Перший удар в площину за матч, і перший вдалий розіграш стандарту у Дніпра-1 з восьми спроб. Спрацював ефект несподіванки з прострілом: всі інші стандарти були з навісними подачами – невдалими, м’яко кажучи.

 

43 хвилина. Ще удар в площину! Прорвало греблю під кінець тайму 🙂 Пеглоу на швидкості протягнув м’яч флангом, ну а по ударах у нас сьогодні головний Піхальонок. М’яч прошив частокіл ніг гравців Минаю, але не Бандуру. Невдовзі Дніпро-1 нарешті хоч раз виконує те, чим мав би займатись битий тайм: стрімку вертикальну атаку. Бабенко грає вперед, Піха в дотик на Пеглоу, і той так само вертикально вперед на Довбика. Артем в офсайді, але вся командна побудова Минаю була зруйнована вщент трьома передачами за кілька секунд.

 

Перерва

У Дніпра-1 явний дисбаланс між флангами: Танчик просто відсутній на полі. Напрошується його заміна на Рубчинського з тією ж метою: атакувати простір між лініями, а Бланко змістити праворуч – йому байдуже, де грати. Пасіч зіграв на диво сильний тайм, домінував у верхових єдиноборствах, підключався до атак, надійно підчищав у захисті, не помилявся в передачах. Так само Пеглоу – був активним та націленим на загострення. Минай абсолютно нічого не показав в атаці, хоч і забив на останній хвилині тайму з явного офсайду. Але і у дніпрян моментів було негусто, тож нульовий рахунок цілком відповідав подіям на полі.

 

48 хвилина. Небезпечний момент біля воріт Минаю. Бабенко переводить атаку у фінальну стадію пасом врозріз, Пеглоу на Пасіча, той прострілює на Довбика. Артем вправно приймає м’яч в штрафному під тиском захисника і котить вже на порожні ворота, але Бандура перехоплює цю передачу. Бабенко проводить хороший матч – надійно грає в пас, не провалюється в зоні своєї відповідальності, додає грі команди структурності.

 

51 хвилина. Минай відповідає своєю атакою. У Дніпра-1 на лівому фланзі вільна зона, бо і Пасіч, і Пеглоу притиснулись до центру, тоді як суперник був на самій бровці. Після його навісу та зрізки Сарапія удару завдає Булеза (не плутати з Булецею) – повз ворота. До речі, Танчика так і не замінили в перерві, а в цьому епізоді номінально правий вінгер чомусь грає лівіше центральної осі поля, а пробивав по суті його гравець. Але то таке, на місці подій ще був Адамюк; питання більше до того, які функції на полі мав виконувати Танчик, граючи в таких позиціях? Бо досі він не виконував ніяких функцій взагалі.

 

61 хвилина. Бланко стало нудно катати м’яч туди-сюди, він змістився з флангу в центр і запустив тандерболт по воротах Бандури, але прямо до його рук. На більше Дніпро-1 поки не спромігся. А Танчик дійсно грає де завгодно, тільки не праворуч – попередній епізод зовсім не був випадковістю.

 

63 хвилина. Перші заміни. Рубчинський міняє Бланко, а не Танчика – цікава мотивація цієї заміни. Просто тому що у Бланко була картка? Натомість Танчика міняє Підлепенець. Заміни сумнівні, якщо вже так хотілось замінити Бланко – треба було випустити замість нього Когута, Ігор хоч насичує штрафний майданчик, добре веде боротьбу і може забити гол. Чекати якоїсь користі від Підлепенця напевно було занадто оптимістично.

 

65 хвилина. Піхальонок шикарно відрізає передачею половину польових гравців Минаю – таких передач занадто мало, хоча вони вже не вперше миттєво загострюють атаку. Пеглоу пропускає на Довбика, Артема збивають. Розіграш штрафного дивний: Піхальонок котить м’яч вперед, а не назад чи вбік. Зі стінки вибігають гравці, та ще й м’яч котиться їм назустріч, а Довбик має його “наздоганяти”. В результаті перспективний штрафний згаяно.

 

70 хвилина. Минай атакує, завдає удару по воротах. Час спливає, а Дніпро-1 не може навіть затиснути суперника в його штрафний і змусити бити по аутах – тиску на ворота Бандури немає жодного.

 

73 хвилина. Підлепенець йде з поля, замість нього Хайнер. Ну і що це було? За свої хвилини на полі Євген встиг обрізатись – добре, що Минаю не вдалася контратака, і ще в’їхати в Бандуру та зупинити гру на дві хвилини.

 

74 хвилина. Найнебезпечніший момент біля воріт Бандури за матч виник випадково: захисник вибивав м’яч після подачі кутового і потрапив в голову Адамюку. Від неї м’яч полетів в бік воріт і влучив у штангу. Тут не можна сказати, що не фартить, бо сам факт цього “удару” – це саме по собі фарт 🙂

 

78 хвилина. Знову атака Минаю з ударом. Особливої небезпеки не несе, але господарям вдається просувати м’яч по чужій половині поля, заходити в штрафний і завдавати ударів навіть у кінцівці матчу за нічийного рахунку.

 

79 хвилина. ГООООЛЛЛ! Піхальонок майстерно відкрився на лівому фланзі і показав Пасічу, куди покотити. Євген покотив, Піха прийняв м’яч і виконав ювелірну навісну передачу на дальню штангу, а Довбик забив головою у порожній кут. Дуже натужно дався цей гол Дніпру-1. Не можна сказати, що гол не заслужений – напевно, за сукупністю всіх своїх атакувальних дій дніпряни на гол все ж таки награли. Але й ситуації “гол назріває” на полі точно не було.

 

81 хвилина. Піхальонка замінює Когут. Диригент атак Дніпра-1 догравав матч з пошкодженням після неприємного прильоту в коліно кількома хвилинами раніше, але все одно зробив вирішальний асіст. Пасіча міняє Матаріта – в другому таймі трохи здав лівий захисник Дніпра-1, але в цілому матч все одно пішов йому в актив.

 

89 хвилина. Минай намагається штурмувати ворота Рибака. Валідольний простріл в штрафний майданчик закінчується спробою забити головою в падінні, але м’яч пролетів повз. Після перехоплення Сарапій запускає Довбика один на один зі своєї половини поля, але Бандура вибігає з воріт на сорок метрів і виносить м’яч. Недостатньо контролю над подіями у Дніпра-1 в завершальні хвилини гри.

 

90+2 хвилина. Два моменти у Дніпра-1 в одній атаці, але похоронний не залітає: Бандура двічі поспіль рятує Минай після ударів Хайнера та Пеглоу. Хайнер став вже третьою опцією на позиції правого вінгера за відсутності Гуцуляка, ну і зіграв там найкраще з усіх в цьому матчі.

 

Висновки

Минай влаштував нам міні-Олександрію з щільною грою в центрі поля та перекритими флангами, але без відвертого автобуса. Дніпро-1 так толком і не зміг підібрати ключі до команди Шарана – матч в принципі йшов за його сценарієм. Лідери команди зробили результат, і це єдине, на що можна сподіватись в останніх турах чемпіонату, бо на якийсь командний рух чи адекватну взаємодію розраховувати зась. Команда так і не змогла показати свій максимум цієї весни, і вже навряд чи зможе, але на такій стадії сезону це вже не має значення; значення має виключно результат – ми в чотирьох перемогах від чемпіонства.

 

Рибак провів невпевнений матч навіть в умовах, коли роботи практично не було. То на виході невдало ткне в м’яч кулаком; то не зафіксує дальній удар, що летить прямо в руки; то з грою ногами халепа. Як би не закінчився цей чемпіонат, на наступний потрібно шукати кіпера. Танчик провалив гру, але й партнери мало залучали його. Гра йшла здебільшого лівим флангом, а функції самого Танчика на полі так і залишились незрозумілими. Натомість Пасіч нав’язав серйозну конкуренцію Назаренку за місце в основі – повноцінний передгольовий пас на його рахунку. Бабенко – один з творців цієї перемоги, без Руслана було б куди важче.

 

Після цього матчу, і загалом після зіграної частини кола лишається враження, що і окремі гравці, і вся команда може краще. Саме час задіяти всі приховані резерви. Іншого такого шансу вже може й не бути.

 

 

Lexa, спеціально для FCDNIPRO.COM