Дніпро-1 зубами вирвав перемогу у Колоса, забивши після останнього кутового в матчі. Після жахливого першого тайму команда мала тотальну перевагу після перерви, але доля гри вісила на волосині до самого фінального свистка.

 

Ключові події матчу

0 хвилина. Незвичною була стартова трійка центрхавів: Рубчинський, Бланко та Піхальонок – без Бабенка. Графік матчів зараз не екстремальний, але досить щільний, напевно Руслану дали відпочити (і це ледве не коштувало нам очок). Назаренко повернувся в основний склад на позицію лівого захисника. Хайнер вийшов правим вінгером – досить сумнівне рішення, але з усіх трьох гравців, яких пробували на цій позиції у минулому матчі, він зіграв найкраще, тож його й поставили. Цікаво, що ліворуч захисником у нас грав номінальний вінгер, а праворуч вінгера грав номінальний захисник; ба більше – у Колоса правого вінгера теж грав номінальний захисник, прекрасно нам знайомий Микита Кравченко.

 

9 хвилина. Назаренко користується шансом проявити себе і демонструє неабияку активність на бровці. Дніпро-1, як і в попередньому матчі, значно більше атакує лівим флангом, ніж правим. Тепер стає зрозуміліше, чому провалив матч проти Минаю Танчик: в цьому не стільки він сам винен, скільки командна гра чомусь була так побудована. Тим не менш, саме після подачі з правого флангу виник перший в матчі момент: Піхальонок зробив навіс на дальню штангу, Пеглоу замикав головою, але воротар перекрив ближній кут. До речі, комбінація була схожа на гол Довбика Минаю.

 

13 хвилина. Дніпро-1 виконує навіс до чужого штрафного зі стандарту, але закінчується все контратакою Колоса. В центрі поля у дніпрян суцільні дірки, гості легко добігають до штрафного і виконують простріл – його перехоплює Бланко: аргентинець старанно відпрацював назад, знаючи, що центральні захисники пішли до чужих воріт на подачу і за такою швидкою атакою навряд чи встигнуть.

 

15 хвилина. Ще одна потенційно небезпечна вилазка Колоса на чужу половину. Пеглоу занадто жорстко прийняв передачу і дав можливість супернику забрати м’яч. Через кілька секунд Сарапій вже перехоплює подачу від М’якушка, а Сваток блокує удар з лінії штрафного майданчика. Дніпрянам поки що не вдається надійно закріпити свою територіальну перевагу і розпочати розхитування захисту суперника.

 

18 хвилина. Відносно швидка атака Дніпра-1. Піхальонок знайшов праворуч Адамюка, той зіграв в центр на Довбика. Артем в оточенні захисників не став тягнути ковдру на себе, а віддав на вільне місце. Удар Пеглоу з лінії штрафного був аж занадто неточним. Атаку почав досить несподіваним перехопленням м’яча на межі фолу Бланко.

 

20 хвилина. Ще одна швидка атака у дніпрян, цього разу її дарує Золотов: захисник Колоса виконав неточну діагональ прямо на ногу Хайнеру. Довбик вдало змінив фланг, Пеглоу знайшов у штрафному Піхальонка, але от його простріл вже не знайшов нікого. Можна констатувати, що в позиційних атаках у команди Кучера мало що виходить, а ось підловити суперника на втраті або помилці – це працює. Інша справа, що робити, коли суперник не дозволятиме собі небезпечних втрат м’яча та безглуздих помилок в передачах?

 

23 хвилина. Сваток віддає дві незрозумілі передачі поспіль – обидві неточні, звісно. Можна згадати епізод кількома хвилинами раніше, коли капітан Дніпра-1 пішов у дриблінг в центрі поля (?!), а потім намагався шведою в стилі Рікардо Куарежми перевести м’яч на інший фланг – теж неточно. Такі дії додають хаосу на полі, тоді як команда має на меті протилежне: максимальний контроль над ситуацією.

 

Колос при обороні за формацією грає як і Минай: 5-4-1, Кравченко сідає в лінію п’ятим захисником, але такого простору між лініями не залишає. Командна побудова у гостей більш компактна, але лінія оборони така ж низька – через це вся команда грає нижче і створює враження більш автобусного стилю гри, ніж він був у Минаю.

 

25 хвилина. Піхальонок за рахунок індивідуальної майстерності перетворює нудний перекат м’яча в потенційно гостру атаку: вдалий розворот вивів його на вільний простір. Комбінація лідерів Дніпра-1 Піхи та Довбика закінчується ударом першого і влучанням м’яча в другого. Відсутність гостроти біля воріт Колоса потихеньку починає напружувати.

 

31 хвилина. Пеглоу втікає від трьох суперників і прострілює в штрафний, там Піхальонок намагається пробити, але м’яч застрягає в ногах у захисників. Після відскоку на лінію штрафного Рубчинський в дотик завдає ще одного удару – захисник Колоса відбиває м’яч у падінні головою. Не можна не відзначити Жоао Пеглоу – саме він створив цей момент для команди, здійснивше ключове загострення, і загалом його вага у командній грі Дніпра-1 від матчу до матчу дедалі зростає. Якщо раніше основний правий фланг атаки з Гуцуляком явно переважав протилежний край у конструктивній грі, то за умови неналежної ігрової форми Олексія, або тим паче його відсутності, Пеглоу починає задавати тон у креативі поблизу чужого штрафного.

 

У відповідь Колос проводить фактично гольову атаку. Піхальонок невдало обробив м’яч, опинився під тиском одразу двох суперників і втратив його. Адамюк знаходився у високій позиції, Сваток пішов страхувати фланг і залишив свою зону в центрі захисту абсолютно вільною. Пішла діагональна передача в зону перед штрафним і скидка головою у вільну зону. Рубчинському не вистачило розуміння гри в якості опорного півзахисника – Валік показував Сарапію, що у вільній зоні гравець, начебто це саме Едуард мав там грати, але Едуард грав у своїй зоні, де теж були гравці. А сам Рубчинський контролював Оріховського ще пару секунд тому, і не побіг за ним, коли він відкрився в глибину. В результаті хавбек Колоса без перешкод пробив у дальній кут на техніку, але влучив у штангу.

 

36 хвилина. Сваток обрізається і привозить контратаку на свої ворота. Мякушко прокидає м’яч повз двох гравців Дніпра-1 і віддає в штрафний на Безбородька. Сарапій проноситься мимо м’яча у підкаті, і сам Сваток нарешті гасить небезпеку. Кількома хвилинами раніше Колос ледь не скористався втратою Бланко – правда, вона відбулась на чужій третині поля, але дніпряни настільки кепсько збалансовані в середній третині, що майже будь-яка втрата м’яча потенційно призводить до небезпечного підходу Колоса до воріт Рибака.

 

42 хвилина. Черговий удар від Колоса, і м’яч після рикошету йде на кутовий – вже шостий за тайм у гостей. Дніпро-1 провалює другу чверть матчу.

 

45+1 хвилина. Гол. Заслужене покарання за вкрай невдалу гру таки наздогнало дніпрян в компенсований час. Колос знову дуже легко проходить центр поля: воротар вибиває м’яч; Адамюк грає у високій позиції, але не встигає взяти участь в епізоді; скидка на фланг в один дотик. Хайнер теж не встигає за подіями, Сваток знову йде страхувати фланг, знову залишає свою зону, знову її нікому підстрахувати – Сарапій зміщується туди, але залишає порожньою свою зону. Безбородько приймає м’яч у штрафному і пасує якраз в зону Сарапія. Там Мякушко на самоті, бо Назаренко за ним не добіг; удар в протихід Рибаку – і Колос виграє тайм.

 

Перерва

Очевидно, що від Кучера потрібне було негайне втручання в ситуацію, і він його зробив у вигляді подвійної заміни: Назаренка замінив Матарріта, Бабенко вийшов замість Бланко. Назік, можливо, був покараний за те, що не добіг за Мякушком в епізоді з пропущеним голом, а ось Бабенко мав додати команді структурності як при побудові атаки, так і при оборонних діях. І це вдалося, чорт забирай!

 

50 хвилина. Дніпро-1 потужно вмикається у пресинг на чужій третині, відбирає м’яч, чітко переводить атаку на інший фланг. Матарріта навішує на дальню штангу, і Хайнер не встигає замкнути цю передачу. Але командні дії в цьому епізоді як у відборі, так і у побудові атаки варто відзначити.

 

53 хвилина. Адамюк пробиває головою після подачі з кутового – вище. Шкода, що Вова постраждав у цьому епізоді, зіткнувшись головами із захисником Колоса, але його виступ в матчі вдалим не назвеш, тож можливо заміна напрошувалась і так – на поле виходить Танчик. Хайнер опускається на позицію захисника.

 

57 хвилина. ГОЛ! Миттєвий асист від Танчика, і Довбик заколочує 24-ту банку в сезоні. Чудова атака від Дніпра-1, Пеглоу та Піхальонок нетривіально розіграли Колосу фланг і вивели Матарріту під передачу не від бровки, а вже від бокової лінії штрафного. Танчик намагався забити головою, але в результаті зручно скинув м’яч Довбику, і Артем вгатив його в сітку з лінії воротарського.

 

60 хвилина. Ще один удар Довбика, цього разу головою – вище воріт. Моменту передувала швидка перепасовка на тому ж таки лівому фланзі: туди змістився Рубчинський, а подавав Пеглоу. Дніпро-1 після перерви постав зовсім іншою командою, більш націленою на атаку, на загострення ситуацій; на комбінаційну гру замість стерильного перекату м’яча в центрі поля. Колос в атаки не ходить, бо йому не дають. Тільки от Сваток продовжує плужити з передачами вперед. Чому б не заборонити йому віддавати м’яч будь-куди, окрім найближчого гравця? Найближчим гравцем частіше всього буде Сарапій, у якого перший пас ліпше на порядок.

 

62 хвилина. Гарна комбінація від дніпрян, закидушка Піхальонка на лінію штрафного, а там Матарріта з Рубчинським наче помінялись місцями: костаріканець грає ближче до центру, а Валік – лівіше. Захисник Дніпра-1 скинув м’яч на Пеглоу, а той покотив на третього у вільну зону, але Валіка підвела його системна проблема: перший дотик. Він був мало того, що невдалим, так і взагалі зайвим; потрібно було або бити, або віддавати передачу, але першим дотиком. Довбик намагається все ж таки вибороти епізод, порушує правила і на фарт заштовхує м’яч у ворота Колоса 🙂

 

66 хвилина. Дніпро-1 вмикається на повну. Піхальонок йде у дриблінг в центрі поля, доводить м’яч аж до лінії штрафного, але завершити епізод ударом не вдається. Колос не може зв’язати докупи й двох передач, дніпряни просто зминають суперника на всіх ділянках поля. Бабенко грає як метроном: прийняв-віддав, прийняв-віддав, без жодного зайвого руху. В наступній атаці Матарріта віддає чергову передачу під удар – Танчик пробиває до рук воротарю.

 

73 хвилина. Стрімка атака Дніпра-1, навіть Сваток точно віддав пас вперед. Когут, Піхальонок, Пеглоу закрутили голови захисту Колоса, Піха стріляє з гострого кута і влучає в крестовину.

 

74 хвилина. Ну просто оплески, прекрасна вертикальна атака: Бабенко просуває м’яч вперед, Піхальонок на Довбика, той на третього – в штрафний майданчик на швидкості вривається Пеглоу. Удар з носка в дальній кут – воротар витягує. Назріває другий м’яч у ворота ковалівців, ба більше – він вже давно повинен був там бути.

 

75 хвилина. Атака в три дотики: Бабенко вперед – Піхальонок закидушка до штрафного – Когут удар головою. Воротар Колоса Фесюн помиляється і ледве не впускає м’яч у власні ворота. Сарапій після подачі з кутового скидає м’яч головою в дальній кут, але трохи не влучає. Питання до команди лише одне: чому не грати так з самого початку матчу?

 

79 хвилина. Колос знайшов нечасту можливість потусуватись з м’ячем біля чужого штрафного і наразився на контратаку. Танчик замість простого виносу вдумливо зіграв на Піхальонка, той перевів ліворуч на Пеглоу. Бразилець знайшов у штрафному Довбика, але форвард пробив прямо до рук Фесюну.

 

80 хвилина. Вільний удар в штрафному Колоса! Фесюн протримав м’яча в руках 15 секунд замість дозволених шести, ну нехай десяти, як це частіше буває в реальному житті. Точка удару була неподалік 11-метрової позначки, відповідно стінка Колоса стояла в двох метрах від лінії воріт. Але вільний удар – пробивати по воротах першим дотиком було не можна, потрібно було розіграти м’яч і потім бити. Дніпряни зробили це невдало: Довбик покотив м’яч вбік, і лише після цього Піхальонок почав робити свої два кроки розбігу. Увесь Колос зграєю вибіг зі стінки, і м’яч влучив в когось із них.

 

Це вкрай рідкісна для футболу ситуація; одразу й не згадаєш, чи пробивав Дніпро-1 такий вільний удар до цього хоча б раз у своїй історії 🙂 Тож тренувати подібні розіграші немає сенсу, але такі досвічені гравці, як Артем та Піха, могли б розіграти й краще. Треба було взяти більший розбіг і розігрувати, коли гравець вже біжить. І не котити м’яч так далеко вбік, а тикнути його ледь помітно, щоб лишився майже на місці. Такий трюк деякі команди використовували для розіграшу кутового “на крису”: один гравець тикнув м’яч і пішов від нього, наче змінили подаючого; а інший гравець взяв м’яч і побіг, бо його вже було розіграно 🙂

 

90 хвилина. Дніпро-1 дуже невчасно збавляє оберти. Якби команда забила другий гол в одному з тих численних моментів, що виникли раніше, в цьому б не було нічого страшного. За нічийного ж рахунку в останні хвилини матчу мав відбуватись штурм воріт гостей, але дніпряни настільки інтенсивно провели другий тайм, що на кінцівку вже забракло сил. Пішли фоли, кілька епізодів програної боротьби, Колос отримав можливість поконтролювати м’яч, і здавалося, що матч котиться до нічиї, яка в наших обставинах була майже рівноцінна поразці.

 

90+4 хвилина. ГОООООЛЛЛЛ ГОЛ ГОЛ ГОЛ ГОЛ!!!! Сарапій забиває головою після подачі Піхальонка з кутового і вириває надважку перемогу для Дніпра-1!

 

Висновки

Порахував тут статистику по стандартах за два матчі. За системою “дотик в штрафному” – “удар” – “в площину” – “гол”. Стандартами вважались ті кутові або штрафні, які призводили до передачі в штрафний майданчик. Дотик в штрафному означає, що хтось з наших гравців після цієї передачі торкнувся м’яча; далі зрозуміло. В матчі проти Минаю у нас було 10 стандартів: після 4-х були лише дотики в штрафному, з них два – це удари, і один в площину. В цьому матчі стандартів було 9: так само після 4-х були дотики в штрафному, три з них – удари, один в площину і один гол. Важко сказати, чи це нормально – навіть не торкнутись м’яча після ~60% подач зі стандартів… Багато з них Піхальонок подає невдало, так що у партнерів навіть і можливості немає якось поборотись за м’яч. Але в який же важливий момент він таки виконав філігранну подачу! Ну а Сарапій увесь чемпіонат кошмарить захисників суперника на стандартах, тож саме його гол в таких обставинах статистично цілком закономірний.

 

Бабенко. Бравіссімо, Реджиста! Абсолютно фантастичний матч від Руслана. Колосальний вплив на командну структуру, наче замість картонної коробки з Нової пошти поставили бетонний блок. Дав надійність в контролі м’яча, дав захисникам опцію просування м’яча через центральну зону, не робив зайвих рухів – лише чіткі передачі, і по можливості – якнайглибше вперед. Не припустився жодної вартої уваги помилки. MVP матчу. Оплески! Моуріньо казав, що одинадцять Аспілікует виграли б Лігу Чемпіонів; а одинадцять Бабенок подужали б УПЛ? 🙂

 

Про перший тайм не будемо. Там справедливо отримали плюху, але зараз найголовніше – вже не гра, а результат. Пекельний зворотній відлік кожного матчу, як фіналу, досі триває: до чемпіонства лишилось три перемоги. Наче й близько, але водночас – неймовірно далеко.

 

 

Lexa, спеціально для FCDNIPRO.COM