Дніпро-1 неочікувано втратив очки у матчі проти Вадуца, і ще більш неочікуваним був перебіг гри: команда з другого дивізіону швейцарської першості мала перевагу протягом значного відтинку матчу, а дніпряни насилу уникнули шокуючої поразки.

 

Ключові події матчу

0 хвилина. На полі з’явився цілком прогнозований склад зі звичною за останніми матчами трійкою центральних хавбеків та Амашем в якості лівого вінгера. Бланко мав певні проблеми перед матчем, тому залишився на лаві для запасних. Поберегли аргентинця на майбутнє, адже нічого не віщувало проблем перед цим матчем.

 

3 хвилина. Дніпро-1 напористо розпочинає матч, впевнено веде боротьбу, збирає підбирання. Одне з них Адамюк винонує в чужому штрафному майданчику, віддає назад на Піхальонка, і той пробиває трохи вище воріт.

 

5 хвилина. ГОЛ! Вадуц просто пливе на початку гри. Дніпро-1 раз за разом змушує суперника хаотично виносити м’яч, відбирає його на чужій половині. Ось і зараз Рубчинський на пару з Піхальонком відібрали м’яч біля штрафного Вадуца, Бузанелло в своєму стилі виконав бездоганний простріл, а Довбик грамотно відкрився на дальню штангу і забив легкий гол.

 

13 хвилина. Дніпро-1 знову відбирає м’яч на чужій половині, і Амаш завдає якогось незрозумілого удару по воротах зі статичного положення, хоча інші продовження атаки були. Але відчувається, як дніпряни трохи збавили оберти після забитого м’яча, Вадуц почав отримувати можливості для позиційних атак, а пресинг від Дніпра-1 в початковій фазі їхньої атаки дещо знизився.

 

17 хвилина. Вадуц заробляє кутовий після довгої позиційної атаки. Подача завершується невдалою спробою удару з меж воротарського майданчика, але вигляд Дніпра-1 в повному складі на своїй половині поля без жодного тиску на суперника дивує, особливо на контрасті з першими хвилинами матчу. До цього моменту рахунок за ударами по воротах був 5:0 на користь дніпрян.

 

19 хвилина. Гуцуляк красиво обіграв суперника на розвороті, дотягнув м’яч до напівкола, а там Амаш мав продовжити атаку пасом лівіше на Бузанелло, який знову був один і був готовий виконати ще один фірмовий простріл, але Яніс знову виконав незрозумілу дію, почав перекладати м’яч з ноги на ногу і запоров момент. Поки що провалює тайм алжирець.

 

21 хвилина. Вадуц душить Дніпро-1 агресивним пресингом, семеро гравців на чужій половині поля атакують дніпрян і перекривають всі напрямки передач.

 

01.png

 

Піхальонок встигає у цьому епізоді прокинути м’яч у вільну зону, але туди висувається центрбек і підчищає вже на центральній лінії поля. Ліхтенштейнці поєднують агресивний пресинг з високою лінією оборони заради загальнокомандної компактності, і такі моменти стають дедалі частішими. Дніпро-1 зазвичай має безвідмовний варіант виходу з-під пресинга через довгий пас на Довбика, але поки що навіть це не завжди працює – суперник іноді просто не дає змоги виконати такий пас.

 

25 хвилина. Дніпро-1 остаточно втратив контроль над грою. Вадуцу вдається спочатку створити вільну зону для Ульріха, він протягнув м’яч від самої бровки до центру і віддав на Фера, а той пробив з рикошетом від Адамюка – арбітр не призначив кутового. Ще через хвилину червоні чіпляються за м’яч попереду після довгої передачі і завершують атаку ударом хоч і здалеку, зате без супротиву від середньої ланки дніпрян – Валеф упіймав м’яч.

 

26 хвилина. Гол – цілком логічний з огляду на останні події. Вадуц витягнув Сарапія у високу позицію, форвард поставив йому спину і запустив Ульріха в прорив у вільну зону. Сваток пішов страхувати Сарапія, Адамюк зайняв його позицію в центрі, а на протилежному фланзі нікого з дніпрян не було, тому Фер, маючи вільну зону в штрафному радіусом метрів десять, спокійно упіймав м’яч на ногу і в один дотик відправив його в дальній кут.


30 хвилина. Нарешті Дніпру-1 вдається розбити пресинг суперника: Сваток віддає на Гуцуляка між двома гравцями Вадуца, той скидає в дотик, а Піхальонок виводить Довбика один на один з голкіпером, але асистент арбітра фіксує офсайд.

 

32 хвилина. На кілька хвилин Дніпро-1 став нагадувати самого себе часів дебюту матчу. Знову гарна атака: Рубчинський відкривається у вільну зону, отримує передачу, обігрує захисника і віддає в штрафний на Амаша. Той знову, можна сказати, запоров епізод: намагався виконати простріл паралельно лінії воріт і потрапив у голкіпера, хоча потрібно було легенько покотити трохи назад на Піхальонка, він якраз увірвався в центральній зоні під завершення.

 

33 хвилина. Стрьомна підстава від Бабенка: пас назад на Валефа з чужої половини поля (от вам і пресинг Вадуца) змусив кіпера вибігати далеко за межі штрафного і у підкаті випереджати форварда. Удар Суттера по порожніх воротах був неточним, хоча змусив згадати гол Міленко Ачімовіча в ворота збірної України, якщо ви розумієте, про що я 🙂

 

38 хвилина. Не вистачає цензурних слів для опису ситуації. Дніпро-1 заганяє себе у глухий кут в білд-апі: невчасне повернення Бабенка в лінію до центрбеків та невдале розташування гравців призводять до того, що м’яч опиняється в куті поля, і Сарапій змушений тупо вибити його вперед. А коли вдалося знову його відібрати після спроби атаки у Вадуца, Сваток знову віддав небезпечний пас назад на Валефа, на бразильця тиснув суперник, але він зміг і в м’яч зіграти, і правила не порушити. Дичина якась на полі коїться.

 

39 хвилина. Піхальонок демонструє високий клас і виводить Бузанелло на ударну позицію в штрафному майданчику, але Бузу підводить тотальна одноногість. Лівою ногою бити було незручно, але бразилець і в більш простих ситуаціях не довіряє своїй правій, яка йому служить здебільшого для рівноваги, тому удар вийшов несильним і прямо в голкіпера.

 

Перерва

Вдалий початок матчу зіграв злий жарт з Дніпром-1. Команда вирішила, що суперник не в змозі створити жодних проблем і зменшив оберти, тоді як Вадуц навпаки – додав у сміливості і активності. Але попри активну протидію суперника, все ж таки складалось враження, що Дніпро-1 недопрацьовує на полі, і цей фактор впливає на хід матчу не менше, ніж дії Вадуца. Вінгери Дніпра-1 провалили тайм: Амаш часто був з м’ячем, але постійно грав невпопад; Гуцуляк взагалі випав з гри.

 

46 хвилина. Кучер псіхонув і зробив одразу три заміни. На другий тайм вийшов повністю оновлений правий фланг: Адамюка та Гуцуляка замінили Лучкевич та Бланко. Це перший випадок в сезоні, коли Бланко грав на правому фланзі, якщо не враховувати десяток хвилин у матчі проти Динамо – там він вимушено закрив позицію правого захисника. А лівим вінгером замість Амаша вийшов Горбунов.

 

47 хвилина. Гол. Вадуц використовує хитру тактику на подачі з кутового: п’ятеро гравців до подачі утворили “паровозик”, а в момент подачі розбіглись кожен в свою зону.

 

02.png

 

Зіграти один в один при такому способі розіграшу було дійсно важко, і дніпрянам це не вдалося. Пішла подача у воротарський майданчик, і Валеф вкорте продемонстрував невпевнену гру на виході – з воріт вийшов, а до м’яча не дістався, і Гассер головою переправив його у ворота.

 

48 хвилина. Лучкевич отримує дуже важку травму на перших же хвилинах свого повернення після травми попередньої. Суперник в’їхав йому в гомілку ззаду, це не виглядало аж надто грубо чи небезпечно, але механізм був типовим саме для травми хрестоподібних зв’язок. Як тут не згадати дослідження Стокгольмського науково-дослідного центру: майже третина футболістів, що травмували “хрести”, в подальшому мають повторення цієї травми. До того ж, на міцність зв’язок впливає і тонус та потужність м’язів, а чи були вони у Лучкевича в належному стані після досить довготривалого відновлення – це питання. Дуже шкода Валеру, бажаємо йому незламної сили духу та якнайшвидшого відновлення.

 

53 хвилина. Знову якась клоунада на кутовому біля воріт Дніпра-1, Горбунов штовхає Валефа після подачі, той падає і здіймає руки вгору, м’яч тим часом протягом проноситься через воротарський майданчик, але замкнути немає кому.

 

55 хвилина. Паніка в штрафному Дніпра-1. Красива атака від Вадуца з пасом на третього всередину штрафного, аккуратний пас під удар, і Фер б’є в один дотик – Валеф відбиває, добивання ледве зумів наполовину заблокувати Бузанелло, і вже Сваток вибив м’яч, що прямував кудись в бік порожніх воріт. В момент удару Фера в штрафному майданчику Дніпра-1 Вадуц мав чисельну перевагу (!) – 4 проти 3-х.

 

03.png

 

56 хвилина. Вадуц знову забиває після аналогічної подачі з кутового, але на щастя арбітр скасовує гол через те, що Суттер торкнувся Валефа у воротарському майданчику. У футболі прийнято відміняти такі голи, хоча в Англії можуть і зарахувати. Я б зараховував, відвертого порушення правил не було, а просте торкання до голкіпера, який має перевагу гри руками – це недостатній привід для скасування голу, як на мене. А Валеф стабільно демонструє неспроможність до надійної гри на виходах, це його очевидний недолік, який навряд чи можна усунути.

 

58 хвилина. Чудити на кутових можна не лише біля своїх воріт, а й біля чужих. Бабенко та Бузанелло йдуть на один відскок і заважають один одному завдати удару 😐

 

62 хвилина. Остання заміна у Кучера, замість Рубчинського виходить Громов. Вочевидь, ухвалено рішення грати останню третину матчу з двома форвардами.

 

63 хвилина. Піхальонок грає на Довбика до напівкола, Артем розвертається і завдає удару, але м’яч зрізається з ноги. Нічого не виходить у Дніпра-1: останній момент в атаці був ще до перерви, якісний контроль м’яча встановити не вдається, а заміни додали швидше хаосу, ніж конструктиву.

 

64 хвилина. Чергова спроба атаки від Дніпра-1 закінчується тим, що Сасере перехоплює пас від Довбика на Бланко, а у дніпрян провал в центрі поля – підстрахувати аргентинця нікому, тому він сам змушений гнатись за суперником аж на свою половину поля і там фолити на картку, щоб хоч якось зірвати цю контратаку.

 

66 хвилина. Вадуц поки що не збирається пакуватись в автобус – команда продовжує пресингувати і перехоплювати м’ячі у високих позиціях. Гра йде на зустрічних курсах, в атаці у відповідь Танчик зіграв в стінку з Піхальонком і ледве не вийшов на ударну позицію близько до воріт Вадуца – захисники відібрали м’яч в останній момент.

 

67 хвилина. Бланко та Горбунов помінялись флангами. Домінго тепер вже зліва змістився в центр і заробив штрафний в 14-й зоні. Вадуц багато фолить – це вже четвертий фол на одному лише Бланко протягом останніх кількох хвилин. Піхальонок б’є штрафний – влучає в стінку. Після подачі з кутового Довбик б’є в один дотик – дуже небезпечно, але мимо воріт. Ну хоча б якісь моменти пішли…

 

71 хвилина. Дніпру-1 іноді починає вдаватись посадити Вадуц в захисний блок, ліхтенштейнці захищаються за схемою 5-2-3 – цікавий варіант, націлений одночасно на перешкоджання білд-апу в початковій фазі, а якщо білд-ап таки вдався, то позаду є широка лінія захисників, щоб максимально убезпечити фланги. Рівень тактичної підготовки Вадуца в матчі, чесно кажучи, вражає.

 

73 хвилина. Перші заміни у Вадуца. Назік, ти? 🙂

 

04.png

 

75 хвилина. Вадуц продовжує високо пресингувати, і ці дії знову і знову мають успіх. Гассер перехоплює передачу від Сватка і одразу пробиває з-за меж штрафного – Валеф у карколомному, як-то кажуть, стрибку відбиває м’яч. Під самісіньку штангу йшов удар.

 

78 хвилина. ГОЛ! Лідери Дніпра-1 зрівнюють рахунок! Піхальонок обігрався з Довбиком, Артем чудово закрив м’яч від захисника і скинув під удар, Піха пробив з напівкола – допоміг рикошет, і м’яч опинився в сітці. Може хоч під кінець Вадуц знову попливе, як на перших хвилинах?

 

81 хвилина. Супер-момент у Піхальонка, щоб зробити дубль! Бланко проривається лівим флангом і віддає в центр штрафного, Піхальонок пробиває – знову рикошет від захисника, але голкіпер Вадуца неймовірним чином встигає підставити ногу під цей удар, м’яч навіть після цього міг опинитись у воротах, але протетів в лічених сантиметрах від штанги.

 

87 хвилина. Дніпро-1 різко додав в активності, пішли відбори та перехоплення, Вадуц змушений захищатись всією командою. Багато фолять ліхтенштейнці, але це не допомагає їм зупинити тиск дніпрян на свої ворота. Бузанелло пробиває з напівкола після виносу зі штрафного – захисник встигає підставити ногу під удар. Хоч часу залишається й мало, є відчуття, що таки можемо дотиснути суперника.

 

88 хвилина. Вадуц по старій пам’яті високо розміщується на полі в момент володіння м’ячем, але несподівана втрата призводить до контратаки Дніпра-1. Громов тягне м’яч вперед, чекає на забігання від Бабенка. Руслан розуміє, що потрібно забігти лівіше від партнера, але біжить вперед вже з останніх сил – захисник блокує його простріл, а в центрі штрафного все одно не було гравця для замикання. Вадуц тягне час, симулюючі судоми – ну їх можна зрозуміти, навіть нічия на груповій стадії єврокубка є значним успіхом.

 

90+3 хвилина. Квінтессенція матчу у виконанні Дніпра-1. Бланко втрачає м’яч на рівному місці, Вадуц біжить в контратаку і змушує Сватка сфолити на жовту картку. Удар зі штрафного рикошетить від ліктя Громова, але дати за таке пенальті на останній хвилині матчу було б занадто.

 

90+6 хвилина. Фантастичний шанс втрачають дніпряни, аби вирвати перемогу! Бланко завантажує м’яч у штрафний майданчик, Сарапій скидає головою на дальню штангу, а Довбик віддає м’яч в центр майже на лінію воріт. Від Громова потрібно було “підставити корявочку” – будь-яким чином зіграти в м’яч і переправити його у ворота, але підступний шкіряний відскочив від його ноги, і арбітр завершив матч фінальним свистком.

 

Висновки

У незадовільного результату цього матчу було дві причини. По-перше, Дніпро-1 не зіграв на максимумі своїх можливостей протягом переважної частини ігрового часу. Швидкий гол розхолодив команду, а повернути собі контроль над грою виявилось не так вже й легко. По-друге, Вадуц показав себе дуже грамотною в тактичному плані командою, видно що Манджератті готувався конкретно під Дніпро-1. Зважаючи на перевагу дніпрян в класі, підготуватись вдалося дуже якісно. По суті, Вадуц в цьому матчі створив для Дніпра-1 більше проблем, ніж Динамо, Металліст-25, Верес та Львів разом взяті. Українським клубам “другого ешелону” було б варто взяти за приклад скромну команду з другого швейцарського дивізіону, яка здобуває очки на груповому етапі єврокубка, причому не завдяки вдачі та автобусу, а цілком за грою.

 

Загалом Ліга Конференцій – дуже цікавий турнір для нас. Всі три матчі радикально відрізнялись за малюнком: захисна модель проти монотонного тиску та позиційного володіння від АЗ; тотальний контроль м’яча і домінація проти Аполлона; тепер “нежданчік” від Вадуца. Тренерському штабу необхідно зробити висновки і підготувати протидію на активну гру ліхтенштейнців в другому матчі – на “заводських налаштуваннях” з матчів проти вересів зіграти не вийшло. В будь-якому разі, ЛК є дуже корисним досвідом і для Кучера, як молодого тренера, і для команди, більшість з гравців якої не мають значного досвіду міжнародних матчів.

 

Піхальонок був кращим гравцем матчу і потрапив у символічну збірну тижня в Лізі Конференцій.

 

 

Lexa, спеціально для FCDNIPRO.COM