Форвард «Дніпра-1» Олександр Філіппов за добу після матчу проти «Олександрії» дав інтерв’ю проєкту Володимира Звєрова «ПРОФУТБОЛ Digital»

– Це був найтриваліший матч, VAR годину переглядав ваш офсайд… Не набридло?

– (посміхається) Так, це було дуже важко і фізично, і психологічно. Так сталося, що грали майже 5 годин, але це наші реалії, нашого футбольного та повсякденного життя, і ми маємо підлаштовуватися. Дуже не хочеться, дуже важко, але так воно є. Добре, що дограли цей матч. Було важко, але перемогли і вже будемо готуватися на гру з «Шахтарем».

– Поясніть фізіологію спортсмена, який грає у футбол, потім відбувається тривала пауза, а потім знову треба виходити на поле. Спортсменів так не готують. В чому проблематика для організму?

– Коли виходиш на якійсь пік, працюєш на максимумі своїх можливостей, а потім йдеш на відпочинок – все ніби обривається, і ти, можна сказати, падаєш до самого низу. Найважчим є те, що не знаєш, коли поновиться гра: через 15-20 хвилин, як це було після першої тривоги, чи через півтори години, як після третьої тривоги. Але добре, що є якісь хвилини на розминку, аби трохи розбігатися.

– Що ви робили під час пауз? Просто сиділи?

– Ми сиділи, стояли, тягнулися, робили масажи.

– Карти?

– (посміхається) Ні, до цього не дійшло, але вже хотілося. Особливо довго тягнуся час протягом третьої тривоги, коли чекали півтори години, аби дограти декілька хвилин.

– Матч «Рух» – «Оболонь» дивилися, поки чекали?

– Говорили з хлопцями, що той матч розпочався за дві години після нашого, а закінчився раніше. Так буває. Думали вже дивитися матч «Челсі» з «Тоттенгемом» (посміхається). Насправді, це дуже важко для всіх. Масажисти працюють, тренери думають, що змінити, як підтримати команду…

– Всі відзначають високий рівень вашої комбінаційної гри. Завданням «Олександрії», вочевидь, було не дати вам вільно переходити на їхню половину поля? Для цього вони так активно пресингували?

– Думаю, так. Ми розбирали «Олександрію»: це мобільна молода команда, яка полюбляє грати з м’ячем, вміє терпіти без м’яча і добре знаходить вільні зони між лініями. Гадаю, вони хотіли позбавити нас володіння, наших сильних якостей. Але добре, що наші хлопці вірно розташовувалися на полі, і за рахунок цього в нас був добрий контроль м’яча, що дозволяло створювати гарні моменти.

– Було багато ударів здалеку. Це ситуативно чи настанова такою була?

– Звичайно, коли доходиш до останньої третини, бачиш, що зони перекриті і є можливість пробити – чому б ні. 20-25 метрів – в нас є хлопці з гарним ударом. Без ударів немає голів.

– Ваш гол – це чистий гол форварда. Він також говорить про те, що ваше взаєморозуміння з партнерами покращилося, ви вже знаєте, куди в якій ситуації треба бігти?

– Як кажуть, голи не пахнуть. Нападник і має перебувати у таких ситуаціях, коли кожен простріл, кожна передача йде до тебе, грати на добиванні. Ми потрібні там, у небезпечних зонах. Я подивився повтор: Адамюк здорово вбіг у зону, і Піхальонок класно знайшов його передачею – мені залишилось лише підставити голову. Звичайно, привітали Вовчика з народженням дитини. Бажаємо малюку, в першу чергу, міцного здоров’я, щастя, мирного неба та усіх благ.

– В останніх матчах у вас 4 голи та дві передачі. Кого вже найкраще відчуваєте?

– Не можу виділити когось окремо. З кожним тренуванням, з кожною грою ми з усіма розуміємо один одного все краще. Ви це бачите на полі, і хлопці відчувають цю взаємодію. Якщо ти робиш все вірно, відчуваєш впевненість, і це переростає в моменти та голи. З усіма вже знайшов спільну мову, розумію сильні якості гравців і як маю діяти і різних ситуаціях.

– Після переходу влітку, коли ви з’являлися на полі, відчувалося, що ви ще чужий для цієї команди. Зараз же абсолютно інше враження…

– Самі розумієте, що на все потрібен час. Навіть коли повертаєшся додому в Україну, знаєш багатьох хлопців, все одно потрібен час. Нова команда, нова структура – моя адаптація потребувала саме часу. На початку сезону нам мало що вдавалося. Виліт з єврокубків, невдалі результати у чемпіонаті – це чинило тиск. Але потім, так би мовити, стали на рейки і вже набираємо оберти.

– Ваша п’ята, що потрапила до офсайду у матчі з «Олександрією», відібрала, можливо, найкращий гол сезону у Прем’єр-лізі…

– Дійсно, вийшла хороша комбінація і гол видався чудовим. Ми знаємо, що Гуцуляк має добру техніку, вміє розбиратися і один в один, і два в один – для нього це не питання. Але так буває. Не знаю, як малюють цю лінію… Маленькі міліметри… Прикро, адже дійсно гарний був гол.

– Далі в вас «Шахтар». Ви, можливо, ще не в статусі фаворита перед цим матчем, але вже й не аутсайдери. Які плани на цей матч?

– Плани завжди максимальні. У той же час ми знаємо, з ким будемо грати. «Шахтар» має гарний склад з гравцями збірних. Тому готуємося належним чином і будемо робити все можливе, аби забрати очки.