Гарбуз несподівано перетворився на карету, і Дніпро-1 розмазав по полю Динамо у другому турі УПЛ. Історичний результат тим приємніший, бо він відповідає подіям на полі. Кращого старту чемпіонату просто неможливо уявити!

 

Ключові події матчу

0 хвилина. Тренерський штаб Дніпра-1 шукає оптимальний склад, і результатом цього пошуку став вихід Сарапія на позиції центрального захисника. Інших суттєвих змін не відбулось: Танчик знову грав праворуч в захисті, Бабенко – опорного, а Громов – лівого вінгера. Всі інші позиції на цей момент заброньовані, навіть Валеф лишився в воротах. Лава запасних лишається куцою: на заміни вийшли всі гравці, що були в наявності, окрім неготового Адамюка, Кононова та трьох воротарів. До речі, навіщо три воротаря в запасі? Невже була ідея використати когось з них в якості польового гравця у випадку форс-мажорних обставин?

 

3 хвилина. Буяльський завдає удару головою майже з лінії штрафного майданчика після флангового навісу. М’яч летить несильно, але відскакує від газону прямо перед Валефом – цього достатньо, аби створити проблему для бразильського кіпера. М’яч відскочив від його рук, але на щастя недалеко.

 

6 хвилина. Дніпро-1 грає в позиційній обороні в середньому блоці з формацією 4-4-2. Динамо не вдається змістити зону ігрових дій ближче до штрафного дніпрян, тобто змусити нашу команду сісти нижче – цього не відбувається:

 

001.png

 

Але якщо ситуативно м’яч доходить до захисної третини поля, вінгер на відповідному фланзі опускається в лінію до захисників, і команда стримує суперника за схемою 5-3-2:

 

002.png

 

9 хвилина. Гуцуляк не дограв на стандарті з Сидорчуком, і той намагався пробити головою майже з лінії воротарського, але м’яч пройшов далеко від воріт.

 

14 хвилина. Неузгоджено діють Валеф та Сарапій: голкіпер виходить з воріт аби забрати м’яч, а Сарапій грає до останнього і сам виносить його за бокову лінію. Вже не перший епізод на початку сезону, який показує недостатню комунікацію Валефа із захисниками. Потрібно підтягувати цей компонент, чи бразильцю вчити наші мови, чи вже англійською спілкуватись – але таких потенційно зашкварних епізодів не повинно виникати.

 

20 хвилина. Чи не перша позиційна атака Дніпра-1 з вісьмома гравцями на чужій половині, але створити бодай натяк на загрозу чужим воротам не вдається. Дніпряни часто використовують довгі передачі, основним адресатом яких є навіть не Довбик, а Гуцуляк. Кияни теж грають без гостроти, в основному просто катають м’яч полем туди-сюди.

 

26 хвилина. Шматочок гри на зустрічних курсах: Піхальонок дотепно пропустив м’яч на Довбика, але Артем вперся в захисника на куті штрафного майданчика; в атаці у відповідь Бєсєдін виграє боротьбу у Сватка і садить захисника Дніпра-1 на жовту картку.

 

28 хвилина. Тотальна безнадія атакувальної гри Динамо змушує Шепєлєва зробити спробу намалювати пенальті, результат – попередження за симуляцію.

 

31 хвилина. Бланко двічі прекрасно зіграв у одній атаці. Розпочав її, підібравши м’яч на своїй половині та запустивши Громова пасом у вільну зону. А коли атака вже, здавалось би, захлинулась через те, що Довбик послизнувся на боковій лінії штрафного – вступив у боротьбу за м’яч перед чужим штрафним, відібрав його і зіграв на Гуцуляка. Олексій намагався обвідним ударом вразити дальній кут, але Бущан відбив м’яч. В останні хвилини Дніпро-1 явно вирівнює гру, починає більше контролювати м’яч, намагається проводити атаки; територіальна перевага Динамо потроху тане.

 

32 хвилина. Ось, будь ласка – ще атака. Сваток пустив діагональ наліво, Громов та Бланко на двох розіграли фланг, Артем виконав простріл, і Забарний небезпечно зрізав м’яч за лицьову лінію – ймовірність автоголу в такій ситуації сильно більша від нуля. Після подачі кутового Сарапій (!) завдає удару головою, але удар несильний, і прямо до рук Бущану.

 

34 хвилина. Динамо відповідає своїм моментом після кутового: Сирота б’є головою, м’яч чиркає зверху по перекладині й летить геть.

 

35 хвилина. Дніпро-1 час від часу чинить тиск на чужій половині поля, коли м’яч знаходиться на флангах. У цьому поміркованому пресингу могли брати участь до семи гравців команди:

 

003.png

 

Караваєв випробовує ще один спосіб отримання безглуздих жовтих карток: відмахується ліктем від Бузанелло, коли м’яч навіть не знаходився в грі.

 

Обидві команди допускають значну кількість браку, що не сприяє створенню гостори біля обох воріт.

 

41 хвилина. Потенційно дуже небезпечна атака Динамо: Сидорчук в один дотик запускає в глибину Буяльського, який вигулькнув, прикрившись Караваєвим, що стирчав у офсайді. Кияни мали чисельну перевагу у штрафному Дніпра-1, але Сваток перехопив передачу Буяльського, і м’яч прикотився до рук Валефу. Розпач п’ятьох динамівців, що брали участь в цій атаці, призвела до того, що командна стуктура Динамо зморщилась як гармошка. Дніпро-1 миттєво вибіг в атаку зусиллями Бузанелло, але довести її хоча б до удару вдалось лише другим темпом: Бланко обіграв суперника і пробив здалеку – вище воріт.

 

43 хвилина. ГОЛ! Дніпро-1 непогано комбінує на чужій половині поля, виконавши 15 точних передач поспіль. Простріл Бузанелло в підкаті перехоплює Шапаренко. Кутовий розігрують Піхальонок з Танчиком, Саша м’яко накидає в штрафний майданчик, куди на повних парах вривається Сарапій і красивим ударом в падінні вражає ворота Динамо!

 

45 хвилина. Швидка атака Дніпра-1 центральною зоною: Бланко вперед на Довбика, Артем скидає на Піхальонка, той ще далі на Гуцуляка. Олексій хитро хитнув захисника і покотив м’яч в ближній кут – трохи забракло точності цьому удару.


Перерва

Перша половина тайму пройшла за територіальної переваги Динамо, але Дніпро-1 впевнено тримав стрій і не давав супернику створювати реальні загрози своїм воротам.

 

Посадити дніпрян в “автобус” підопічним Луческу не вдалося. У другій половині тайму на полі точилась рівна боротьба, можливо навіть з деякою перевагою у Дніпра-1, який більш продумано будував свої атаки, і дочекавшись помилки від суперника, відкрив рахунок. Не скажеш, що цей гол назрівав, але й назвати його нелогічним теж не можна.

 

49 хвилина. Танчик проривається правим флангом, подає до штрафного. Захисник Динамо виносить м’яч прямо на Громова, той має трохи простору, але доки приймав м’яч на груди, доки він падав звідти до землі – потенційний удар з небезпечної позиції вже встигли накрити.

 

52 хвилина. Бланко дуже впевнено працює корпусом на своїй половині, відбирає м’яч. Транзитом через Бабенка той потрапляє до Піхальонка, Саша чекає, доки Довбик нормально відкриється… Але Довбик, таке враження, відкриватись і не збирався, він тримав на собі увагу двох захисників, тоді як праворуч був абсолютно вільний Гуцуляк. Піха все ж таки спробував засунути м’яч на Довбика, і атака захлинулась.

 

55 хвилина. ГОЛ!! Танчик вкидає м’яч з аута вперед по флангу. Довбик виграє боротьбу, відкидає на Піхальонка, той на Гуцуляка. Олексій приймає м’яч на самісінькій бровці, починає рух до центру, а тим часом на протилежному фланзі Бузанелло має гектар вільного простору. Гуцуляк видає блискучу передачу, вклавши м’яч точно в ногу бразильцю, а той зряче низом прострілив. Піхальонок з 11-метрової позначки в один дотик спрямував м’яч в нижній кут воріт Бущана.

 

63 хвилина. Динамо намагається щось там атакувати, але нічого у них не виходить від слова “зовсім”. Натомість Дніпро-1 не відсиджується в захисті, знову проводить позиційну атаку, впевнено контролює м’яч на чужій третині поля, але простріл на Довбика перериває захисник.

 

68 хвилина. Сидорчук блокує Бузанелло на фланзі, і арбітр призначає штрафний, хоча м’яч лишався у Дніпра-1. Більше того, Назаренко (замінив Громова) вже встиг увірватись з м’ячем до штрафного майданчика киян. Але арбітр розцінив, що стандарт буде більш перспективною можливістю для взяття воріт, ніж продовження атаки – ну… можливо, насправді так воно й було:

 

004.png

 

70 хвилина. Динамо щось взагалі розм’якло і попливло. Дніпро-1 впевнено почувається з м’ячем на чужій половині поля. І хоч супернику вдається на кілька секунд витиснути дніпрян на свою половину, Сваток користується тим, що команда суперника піднялась вище на полі, лишивши за спиною вільні зони. Пас праворуч на Танчика, той вперед на Довбика, і Дніпро-1 виходить проти суперника 3 в 3. Але Піхальонок замість загострення чекає на підключення Бузанелло, а потім віддає йому трохи засильний пас, і атака вже приймає характер позиційної.

 

71 хвилина. Киянам вдається атака “віялом”, Буяльський переводить м’яч правіше на Караваєва, той прибирає Бузанелло і б’є по воротах – прямо до рук Валефу. Якщо не рахувати удар Буяльського головою майже з лінії штрафного на третій хвилині, то це перший удар в площину воріт Дніпра-1 за матч – і він же останній.

 

Сваток просить заміну – замість нього виходить Логінов. Сподіваємось, що капітан Дніпра-1 зможе допомогти команді в наступних матчах, інакше це буде значна втрата.

 

76 хвилина. Танчик робить ривок з м’ячем і відчуває дискомфорт у м’язі. Показує на лавку і партнерам, що потребує заміни. Але Логінов наче в танку, намагається просунути м’яч вперед правим флангом, і віддає його супернику. Танчик не може нормально бігти назад, Динамо розвиває атаку його флангом, але навіть за таких сприятливих умов довести атаку бодай до удару їм не вдається. Замість Танчика виходить Рубчинський і займає позицію Бланко в центрі поля, тоді як аргентинець закриває позицію правого захисника.

 

80 хвилина. Назаренко заробляє штрафний удар на лінії штрафного майданчика. Сарапій пробиває в площину, Бущан відбиває, Довбик намагається добити, в штрафному киян істерика. Шапаренко, вибиваючи м’яч, влучає Когуту в гомілку. Взагалі-то це пенальті, бо Когут перед тим власною ногою прокинув м’яч вперед, і вже потім отримав удар – Шапаренко не встиг і порушив правила, але арбітр вирішив не добивати й без того вбите Динамо 🙂

 

005.png

 

85 хвилина. Бабенко віддає діагональну передачу, про яку прихильно кивнув би навіть Андреа Пірло. Когут приймає м’яч на правому фланзі і скидає на Гуцуляка. Олексій прибирає захисника і знову намагається вразити ближній нижній кут – Бущан насторожі. Неможливо не відзначити Бабенка у цьому матчі. Руслан відпрацював з першої до останньої хвилини, не припустився жодної значної помилки, був корисним і у боротьбі, і у пасі. Очевидно, це вже не той хлопчик, якого ми колись знали після випуску з академії Дніпра. Він додав і у статурі, і в досвіді, та і у класі теж. Це надійна бойова одиниця для Дніпра-1.

 

90 хвилина. Валеф вирішив розважити публіку: пішов на подачу і не зумів зафіксувати м’яч в руках. Буяльський намагався перекинути кіпера, але той встиг піднятись з газону і упіймати м’яч, що летів над ним.

 

90+1 хвилина. ГОЛ!!! Через повтори попереднього епізоду не зрозуміло, як м’яч потрапив до Бланко в правому куті поля. Аргентинець зіграв трохи назад на Гуцуляка, а Олексій віддав проникаючий пас до штрафного на Довбика. Форвард Дніпра-1 зібрав на собі увагу ледь не половини команди суперника, розвернувся в штрафному і пробив. Бущан відбив удар, Назаренко на добиванні влучив у захисника, а от Рубчинському вже ніхто не завадив забити у порожні ворота. Валік відзначився у дебютному матчі в Прем’єр-лізі – як, до речі, і Сарапій! Вітаємо дебютантів!

 

Висновки

Дивовижне перевтілення команди! З нещасного невдахи за кілька днів Дніпро-1 перетворився в потужну команду, яка спроможна диктувати свої умови навіть київському Динамо. Можливо, тут вплинув кардинально різний малюнок гри: проти кіпріотів команда в обох матчах намагалась грати першим номером, тоді як в цьому матчі діяла “від пічки”. Хоча тактика “автобусу” не використовувалась, та й загалом не можна сказати, що Дніпро-1 аж занадто відсиджувався в захисті. Навпаки, команда епізодично вмикала пресинг, провела немало позиційних атак, та й м’ячем володіла з суперником майже порівну.

 

Цей матч відкрив очі на справжній потенціал деяких футболістів. Той же Сарапій довів свою спроможність грати в якості центрбека, та й загалом показав гру високого рівня проти сильного суперника. Про Бабенко сказано вище. Рубчинський також підріс, додав і ще не раз допоможе команді протягом сезону. Довбик поки не дотягує до свого пікового рівня з минулого сезону, але на те він і пік, що не може тривати постійно. Тим не менш, Артем і так виконав багато корисної командної роботи і взяв участь у двох забитих м’ячах. Рівень Бланко не викликає жодних сумнівів, але лишається відчуття, що команда поки не знає, як реалізувати його потенціал на всі сто відсотків. Є враження, що він може зіграти ще більш яскраво та потужно. Єдине що – Валеф примудрився підначудити навіть в цьому матчі, по ньому сумнівів поки найбільше.

 

Кучер отримує жирний “плюс” за цей матч. Розгром Динамо зробив би честь будь-якому тренеру ліги, а тим паче – дебютанту. Так тримати!

 

На додаток до звичного аналізу матчу є і відеоверсія розбору голів, яку ви можете подивитися у нашому телеграм каналі.

 

 

Lexa, спеціально для FCDNIPRO.COM