Дніпро-1 провів блискучий матч проти Аполлона, забивши три м’ячі ще до перерви. Впевнена перемога – і перші очки в єврокубках у скарбничці клубу!

 

Ключові події матчу

0 хвилина. Чергова неприємність у вигляді травми спіткала команду перед матчем – вилетів Громов. Це звузило можливості тренерського штабу щодо посилення атакувальної гри з лави запасних, добре що такої потреби в матчі не виникло. Склад потихеньку стабілізувався: маємо усталену лінію оборони з Адамюком в якості правого захисника, маємо трійку хавів Бабенко – Рубчинський – Піхальонок. Гуцуляк та Амаш в якості вінгерів також сумнівам не підлягають. Навіть Валеф останнім часом не викликає паніки власною наявністю в стартовому складі 🙂

 

1-10 хвилини. Дніпро-1 розпочинає матч так, наче це рядова гра чемпіонату України, а на іншому боці поля команда рівня Вереса. Дніпряни володіють м’ячем переважну більшість часу, промацують захист суперника на різних напрямках, подали парочку стандартів. Бабенко роздає діагоналі з центрального кола – Аполлон не може цьому завадити, навіть сидячи всією командою в середньому блоці. Змістовна контргра від кіпріотів в дебюті матчу не проглядається взагалі.

 

11 хвилина. ГОЛ! Фантастична комбінація від Дніпра-1! Адамюк підключився вперед по правому флангу і зіграв ближче до центру на Бабенко. Гуцуляк відкривається між лініями у Аполлона, а Бабенко пасує в темп в один дотик між двома гравцями. Гуцуляк так само в темп пасує на Довбика, який відкривається в глибину. На Артема вибігає кіпер, але паралельним курсом в центрі штрафного мчить Рубчинський, пас поперек поля – і Валік у підкаті влітає у ворота разом із м’ячем. У відеокурсі з футболу параграф “Розірвана оборона” можна демонструвати цим голом Дніпра-1 🙂

 

13 хвилина. Ще одна схожа атака. Гуцуляк обігрує суперника на фланзі, просувається вперед і пасує на Піхальонка у вільну зону. Піха виводить Довбика у штрафний майданчик приблизно в ту ж позицію, звідки він тільки-но віддав асист, але цього разу за ним чатує захисник і не дає зробити швидке загострення. В результаті Довбик став чекати партнерів і віддав п’ятою на Гуцуляка в офсайд.

 

15 хвилина. Дивна ситуація відбувається у штрафному Дніпра-1 після подачі кутового. Доки летить м’яч, майже вся команда зупиняється і починає сигналізувати про щось арбітру, повністю вимкнувшись з гри. Причину такої поведінки з’ясувати так і не вдалося, але в будь-якому разі не потрібно забувати неписане правило футболу: грати до свистка, завжди. Порушення цього правила ще нікому не допомогло, а от нажити собі на голову неприємностей через нього можна.

 

19 хвилина. Знову якась розхлябаність у дніпрян на стандарті, Піхальонок та Довбик точать ляси, коли м’яч вже летить в напрямку штрафного майданчика. Добре, що подача була неточною, але таких ситуацій допускати не можна, концентрація уваги на стандартах має бути максимальною. У кіпріотів відбувається вже друга вимушена заміна, що звісно грає нам на руку, бо у них лишається лише один слот для замін, окрім перерви матчу.

 

20 хвилина. Бузанелло теж недостатньо уваги приділяє своєму пасу вперед по флангу, Аполлон перехоплює м’яч, але розвинути контратаку їм не вдається: Сарапій дуже вдало страхує партнера, а потім вже Амаш повертається назад і відбирає м’яч. Одна з небагатьох помилок від гравця Дніпра-1 у першій чверті матчу, на загал команда дуже якісно контролює м’яч, в тому числі і на чужій половині поля.

 

25 хвилина. ГООООЛЛЛ!!! Якщо відділ фантастики на другому поверсі, то цей гол у ворота Аполлона забили з третього! Дніпро-1 цілу хвилину володів м’ячем і зробив 22 точних передачі поспіль. Однією з ключових була довга діагональ від Сарапія на Адамюка – флешбек на гол Гуцуляка у ворота Ворскли в минулому сезоні на 12-й секунді, тоді подібну передачу виконав Нельсон Монте. Адамюк зіграв ближче до центру на Піхальонка, той в дотик на Гуцуляка. Рубчинський робить діагональний ривок за спини захисників Аполлона, що стало для них не те що несподіванкою – вони навіть цього не зауважили. Захисник Аполлона намагався потушити пожежу, підпаливши вогонь назустріч: вибігав вперед у спробі створити штучний офсайд, але у Рубчинського було в запасі кілька метрів. Довбик отримав м’яч, холоднокровно посадив захисника на п’яту точку і закотив м’яч в порожні ворота. У сиву давнину на футбольних майданчиках українських подвір’їв це називалось “забити жопою” 🙂 Термін спочатку використовувався буквально, але пізніше отримав більш широке використання і для опису подібних голів теж. Рубчинський записує на свій рахунок гол+пас двома гострими підключеннями в чужий штрафний майданчик. Єдина ложка дьогтю в цьому моменті – Довбик, швидше за все, був у офсайді.

 

01.png

 

29 хвилина. Неприємний епізод біля воріт Валефа. Аполлон атакує лівим флангом, Адамюк та Сваток знаходяться в якихось напівпозиціях: надто високо, але при цьому нікого не атакують. Через це Адамюк не встигає заблокувати передачу по бровці, а Піттас відривається від Сватка і добігає аж до штрафного майданчика. Капітану Дніпра-1 вдається наздогнати кіпріота, щоб завадити акцентованому удару. Той все ж таки зміг пробити з гострого кута – Валеф забрав м’яч.

 

33 хвилина. Аполлон трохи поплив, господарі раз по раз втрачають м’ячі у простих ситуаціях і нівечать власні спроби організувати атаку. Тим не менш, Хаммас завдає удару з-за меж штрафного майданчика – Валеф впевнено ловить м’яч.

 

37 хвилина. Хороша атака від Дніпра-1, команда добре рухається полем, демонструє впевнений технічний контроль м’яча. Рубчинський кидає Бузанелло у прорив лівим флангом, але гострий простріл від бразильця на півдорозі перехопив захисник.

 

43 хвилина. Дніпро-1 упіймав кураж в роботі з м’ячем і контролі над грою. Команда Кучера на цю хвилину зробила майже вдвічі більше передач, ніж суперник. Кіпріоти не здатні убезпечити себе в позиційному захисті, а гравці передньої лінії майже не чинять тиску на гравців Дніпра-1 в початковій фазі атаки. То трійка у них бігає попереду, то пара – це нічого не змінює, щільністю в другій третині поля у них і не пахне. Рубчинський виходить переможцем майже з усіх епізодів, в яких бере участь.

 

45 хвилина. ГОЛ!! Чергове довге володіння Дніпра-1 закінчується взяттям воріт Аполлона! І знову загострення атаки розпочалось з діагоналі, але цього разу виконував її Сваток і на лівий фланг. Бузанелло та Амаш просунули м’яч вперед. Доки кіпріоти перебудовували свої редути під інший фланг, Довбик отримав м’яч перед чужим штрафним і запустив у прорив Бузанелло. Бразилець добіг аж до воротарського майданчика і повернув м’яч Довбику, а той забив в один дотик. 2+1 у Артема! Офсайду не було в цьому епізоді, даремно кіпріоти здіймали руки вгору – до свистка потрібно грати. Якраз №22 – спеціаліст по офсайдах – дозволив Довбику відірватись від себе і безперешкодно забити.

 

02.png

 

Перерва

Наразі найкращий тайм Дніпра-1 у сезоні. Солідна впевненість у контролі м’яча, вдалі розіграші на чужій половині, вдала гра на оборону далеко від своїх воріт – на тлі такого потужного суперника Аполлон виглядав просто стоячою командою з дуже обмеженими технічними можливостями.

 

52 хвилина. Аполлон трохи активніше розпочав другий тайм, але дніпряни дають собі раду із суперником. Кіпріоти намагаються скористатись високою лінією оборони у Дніпра-1, але захисники діють синхронно, як результат – офсайди.

 

53-54 хвилини. Дніпро-1 встановлює рекорд матчу за кількістю точних передач поспіль – 42 (сорок дві!). Аполлон абсолютно безпорадний проти м’яча, немає ані пресингу, ані жорсткого відбору. Якби не авантюрна спроба загострити атаку неточною передачею вперед по флангу на Адамюка, гості могли б спокійно володіти м’ячем ще хвилину чи дві.

 

57 хвилина. Гол. Довга діагональ на правий фланг атаки Аполлона, там є вільна зона у захисника, що підключається вперед. Бузанелло встигає покрити вільний простір і не дати загострити, тому пас йде назад, а звідти – навіс. Піттас стирчить у офсайді – гол не мав би бути зарахованим. Але Адамюк знову втратив свого гравця, він не контролював рух Піттаса у себе за спиною. Подібних помилок Вова неодноразово припускався і у матчі проти АЗ. Цей гол завершує першу фазу матчу, де Дніпро-1 домінував на полі і тримав суперника на короткому поводку; настає друга фаза – гра з обопільними можливостями.

 

60 хвилина. Сьомий (!) офсайд у Аполлона за 15 хвилин другого тайму, якщо рахувати сюди й гол.

 

61 хвилина. Дніпро-1 показує Аполлону майстер-класс з прессингу. Амаш, Бузанелло, Гуцуляк, Рубчинський – всі агрессивно працюють у відборі на чужій половині поля і вигризають м’ячі. У господарів не було подібних епізодів жодного разу за матч.

 

63 хвилина. Аполлон виконує довгу передачу вперед – неточну настільки, що ніхто за нею навіть не біжить. Валеф вирішує трохи потягти час і не забирати м’яч в руки, доки до нього не підійде хтось із суперників, але невдало зупиняє м’яч і випускає його на кутовий. Це вже не перша подібна помилка від бразильського кіпера – для нього складають проблему м’ячі, які не котяться по газону, а стрибають або летять. Зате після атаки другим темпом він зумів у переповненому гравцями штрафному майданчику вийти з воріт і впевнено вибити м’яч кулаком – з розрахунком траекторій польоту таких м’ячів у Валефа теж раніше траплялись неприємності.

 

65 хвилина. Аполлон намагається нагнітати небезпеку біля воріт Дніпра-1. Гуцуляк втратив свого гравця після подачі зі стандарту, але тому не вдався удар головою.

 

68 хвилина. Кіпріоти нічому не вчаться. Піхальонок один в центральному колі, Гуцуляку також дають вільно просунути м’яч по центральній зоні. Піхальонок тонким пасом знаходить ліворуч Бузанелло, а той прострілює у воротарський майданчик. Захисник Аполлона у підкаті намагається запхати м’яч у власні ворота, але голкіпер стає на заваді. Довбик заради хет-трику готовий був і сам замкнути цю передачу 🙂 Аполлон відповідає швидкою контратакою. Піттас приймає м’яч всередині штрафного, але Валеф вчасно висувається з воріт йому назустріч і блокує спробу удару.

 

71 хвилина. Ще одна контратака Аполлона – дивно, так? Дніпро-1, ведучи в рахунку 3:1 у виїзному матчі грає так, що суперник має можливості для контратак. Прорив по правому флангу закінчується зміщенням в центр, але удар виходить кволим – м’яч котиться до рук Валефу.

 

72 хвилина. Аполлон намагається увімкнути пресинг, але неможливо увімкнути те, чого немає 🙂 Гуцуляк гарною передачею відрізає групу гравців, Дніпро-1 просуває м’яч вперед, і Довбик запускає Адамюка (!) на вістря цієї контратаки. Вова в темп пасує в центр, Амаш так само в темп завдає удару в один дотик, але якраз з ударом, напевно, поспішати було не варто: Яніс мав можливість зробити ще один дотик і вже потім прицільно пробити.

 

76 хвилина. Дніпро-1 вдало подає кутовий. Гуцуляк відклеюється від групи гравців Аполлона, а Довбик скидає йому м’яч. Олексію довелося робити зайвий дотик через те, що м’яч стрибав, і кіпер Аполлона встиг ліквідувати загрозу.

 

77-78 хвилина. Дніпро-1 вбиває час черговим довгим володінням. Аполлон безпорадно бігає за м’ячем туди-сюди.

 

84 хвилина. Дніпро-1 трошки просідає і віддає супернику територію – втома починає даватися взнаки. Кучер миттєво реагує на ситуацію і робить потрійну заміну.

 

86 хвилина. Валеф довгою передачею виводить Довбика сам на сам! Але хет-трик Артему все ж таки не покорився – кіпер Аполлона відбив його удар низом в дальній кут.

 

90 хвилина. Дніпро-1 знову вилітає в контратаку: Балулі намагається вивести Горбунова сам на сам з голкіпером, але на заваді стає сантиметровий офсайд (якщо він взагалі був).

 

90+2 хвилина. Останній шанс у Аполлона забити: Піттас заробляє штрафний у напівколі, Кір’яку пробиває мимо стінки – влучає у штангу, а із відскоком від ноги Сполярича впорався Валеф.

 

Висновки

Дуже сильний матч від Дніпра-1. Майже ідеальний перший тайм, та і другий був зіграний на хорошому рівні. Вразив впевнений контроль м’яча, зібраність у перехідних фазах, робота у пресингу та відборі. Рубчинського з такою грою шкода саджати на лаву запасних, але після повернення Бланко, напевно, все одно доведеться. Валік досяг блискавичного прогресу, стрибнувши з рівня юнацького футболу одразу в дорослий. Так само прогресують й інші гравці – Гуцуляк, Бузанелло. Про гру Бабенка вже багато сказано, Довбик набрав кондиції і став кращим гравцем Ліги Конференцій цього тижня.

 

Але найбільше подобається різноманітність рішень від тренерського штабу. Це і зміна позицій гравців на полі, той же Амаш грав і захисника, і вінгера; Сарапій грав опорного та центрбека; де тільки не грав Бланко; змінювали позиції також Танчик та Адамюк. Не є викарбуваною в граніті й схема гри – вона змінюється під кожного суперника, як і стиль гри команди. Сучасна команда має адаптуватись під умови, що змінюються, тому різноманітність – це дуже важливо. Зараз маємо міжнародну перерву для відновлення та роботи над помилками, а далі знову до бою!

 

 

Lexa, спеціально для FCDNIPRO.COM