Дніпро-1 стартував у єврокубках. Результат першого матчу, звісно, незадовільний, але зважаючи на всі обставини – досить очікуваний. Після цілком провального першого тайму команда зуміла зібратись докупи і виграти тайм другий, лишивши питання загального переможця пари відкритим.

 

Ключові події матчу

 

0 хвилина. Свій останній офіційний матч Дніпро-1 зіграв 250 днів тому, і команда за цей час змінилась до невпізнання. Втік Йовічевіч, з’явились Красніков та Кучер; більше половини гравців залишили команду, і їм потрібно було терміново шукати заміну. У воротах з’явився бразильський голкіпер Макс Валеф. Через травму Лучкевича справа в захисті був змушений зіграти Танчик. Пару центрбеків склали Адамюк та капітан команди Сваток, зліва – єдиний “зимовий” легіонер Дніпра-1 Бузанелло. Далі, напевно, потрібно розуміти початкову схему так, що єдиним опорним хавбеком був Сарапій, вище за нього в центрі грали Когут та Піхальонок; правого вінгера “з коліс” грав Пуріта, лівого – Бланко. Причому номінальний вінгер Танчик грав захисника, а номінальний захисник Пуріта грав вінгера… Форварда грав Довбик, до котрого на щастя не дотягнулись ще загребущі лапи Салернітани.

 

8 хвилина. Дніпро-1 намагається будувати атаки в дебюті матчу, але якогось помітного успіху не досягає – забагато браку в передачах. А от АЕКу вдається перша атака з натяком на небезпеку. Довга діагональ зліва направо, вінгер Фараж приймає м’яч і в дотик скидає назад на захисника Росалеса. Бузанелло ситуативно опиняється один проти двох: Адамюк не може страхувати фланг, бо в його зоні позначає присутність форвард АЕКа, а Бланко знаходиться надто далеко в центрі, щоб завадити розвитку атаки флангом. У підсумку відбувається навіс на лінію штрафного і спроба удару з лету, але удар блокується. АЕК залишається з м’ячем і проводить нову атаку – схожу на попередню, і створює запару вже на протилежному фланзі. Знову діагональна передача, форвард тягне за собою Танчика до центру, Дюрчо залишається на самоті і завдає удару з-за меж штрафного. Танчик гасить пожежу, кидаючись під удар у карколомному підкаті. Пуріта добігає до місця події лише коли м’яч вже вилетів за межі поля – він знаходиться майже на його центральній осі, дарма що грає вінгера.

 

10 хвилина. Дніпро-1 імітує високий пресинг. Пуріта (чому він на лівому фланзі?) та Бузанелло лякають суперників на чужій третині поля, АЕК використовує простий вертикальний пас, щоб відрізати їх. Адамюк змушений висунутись на чужу половину, але Лопес ставить йому корпус і пропускає м’яч собі за спину у вільну зону. Від дуже небезпечної контратаки Дніпро-1 рятує траекторія руху м’яча – він викотився за межі поля, а після вкидання команду підстрахував Сваток.

 

14 хвилина. Спроба атаки від Дніпра-1 правим флангом, і знову якесь дивне позиціонування футболістів: вінгер від Бога Когут працює з м’ячем на боковій лінії, тоді як Пуріта намагається відкритись у правому напівфланзі. Ще через хвилину Когут на тому ж фланзі в парі метрів від бокової лінії стрибне в ноги супернику, підтверджуючи реноме брутального хлопця з фінгалом під оком 🙂

 

16 хвилина. Гол. Ще одна атака АЕКа з діагональною передачею зліва направо – і знову це працює. Знову вінгер (Пуріта) займає надто центровану позицію на полі, тоді як обидва флангових гравця кіпрського клубу грають близько до бокової лінії і мають там забагато вільного простору. Енглезу отримує м’яч, на швидкості прокидає поміж ніг Танчику – далося взнаки те, що Володимир все ж таки не захисник. А Сарапій не відчув момент: центрбеки були зв’язані двома форвардами АЕКа, тоді як в його зоні не було жодного гравця, і він цілком міг підстрахувати Танчика, але не вистачило швидкості думки. Когут зажував м’яч в штрафному майданчику і не зміг завадити Альтману розстріляти ворота з 9-ти метрів.

 

18 хвилина. Перший удар по воротах АЕКа – Бузанелло переклав м’яч з лівої на праву, але вочевидь удари з тещіної ноги не є сильною рисою бразильського захисника.

 

21 хвилина. Піхальонок віддає другу вкрай невдалу передачу впродовж хвилини: перша була просто неточною, а друга – в ноги супернику, що призводить до швидкої вертикальної контратаки АЕКа. Фараж отримує пас в розріз майже під вихід сам на сам, але Бузанелло не програє тому в швидкості і встигає заблокувати удар в останню мить. А от Піха зовсім вимкнений з гри у першому таймі. Він якщо і отримує м’яч, то в таких позиціях, звідки дуже важко / неможливо загострювати.

 

24 хвилина. Хаотичний момент біля воріт Дніпра-1: вкидання з аута, Сарапій виграє боротьбу на другому поверсі, але скидає м’яч собі за спину паралельно лінії воротарського, а футболіст АЕКа не влучає толком по м’ячу. Відчуття стрьомності позаду зростає з кожною наступною хвилиною.

 

28 хвилина. Чергова діагональна атака кіпріотів: вкидання з ауту в центр, і далі переведення на протилежний фланг. Дюрчо лишається один в один проти Танчика, намається його обійти, але Володимир у валідольному підкаті кінчиком бутси вибиває м’яч на кутовий.

 

29 хвилина. Гол. Навіс з кутового, Валеф йде на вихід – не дістається до м’яча, і Мілічевіч головою тикає його в порожні ворота. Перша емоційна реакція на це: навіщо потрібен у воротах пляжник-легіонер, який не в змозі зіграти на виході? Друга, більш спокійна реакція: окей, гаразд… Дамо йому ще один шанс, позаяк вся команда має цей додатковий шанс у вигляді матчу-відповіді. Бо хоч і дурний другий гол пропустили, але не можна сказати, що Дніпро-1 за перші півгодини награв на ліпший рахунок, ніж 0:2.

 

33 хвилина. Одна з небагатьох гарних атак Дніпра-1 до перерви розпочалась з перехоплення у виконанні Сарапія. Піхальонок протягнув м’яч майже через всю чужу половину поля, і біля лінії штрафного покотив правіше на Пуріту. Той легким замахом прибрав захисника і з лівої пробив, але вийшло ще гірше, ніж перед тим у Бузанелло: м’яч полетів швидше в бік кутового прапорця, ніж до воріт.

 

35 хвилина. Адамюк вже не вперше пошиває в дурні форварда АЕКа, який імітує пресинг, просто пробігаючи повз нього, але от пас вперед неточний – і це також вже не вперше. Додаючи сюди момент першого голу, де Танчику не вистачило навичок захисника, виникає питання: чи не краще було віддати правий фланг оборони саме Адамюку, а його позицію в центрі закрити Логіновим? Сергій якраз має кращий перший пас. Зважаючи на те, що через Сарапія білд-ап все одно свідомо не проводився, чому б тоді не поставити ЦЗ з кращим пасом, плюс дати більше надійності на фланзі?

 

36 хвилина. Сарапій помиляється в центрі поля, і вгадайте, що робить АЕК? Звісно, діагональна передача з центрального кола на правий фланг. Бузанелло не встигає за суперником, той навішує на дальню штангу, Танчика взагалі немає в кадрі, і Дюрчо б’є головою в ближній кут – Валеф відбиває м’яч на кутовий.

 

39 хвилина. Потрібно ввести якесь скорочення для фрази “АЕК проводить атаку з діагональною передачею”. Фараж отримує м’яч справа після такої передачі, має гектар вільного простору, наближається до лінії штрафного і завдає кволого удару, хоча позиція була досить вигідна. В атаці у відповідь Довбик б’є по воротах, тут вже позицію вигідною не назвеш, і двоє захисників блокують удар. Довбику складно, він постійно опиняється у важких ситуаціях, з яких майже неможливо зробити бодай якусь корисну для команди дію.

 

43 хвилина. АЕК пр. ат. з д. п. – отак буде лаконічніше 🙂 Дюрчо приймає м’яч зліва, спокійно чекає на підключення захисника по бровці. Знову типовий навіс на дальню штангу, в штрафному Бузанелло один між двох гравців АЕКа. Бразилець грає з тим, кого має перед собою, але м’яч летить за спину. Фараж намагається упіймати на ногу незручну передачу і скинути м’яч у ворота, але той потрапляє в сітку з зовнішнього боку.

 

44 хвилина. Дніпро-1 скупчується на лівій частині поля. Пуріта грає в центрі, хоча він же начебто правий вінгер. Натомість справа ширини атаки немає, там просто жодного гравця. Номінальні господарі тикаються в захист суперника наче сліпі кошенята, не маючи простору для розвитку атаки. Якимось дивом їм вдається не втратити м’яч і навіть вивести Бузанелло під простріл, але він неточний, та й замикати в тій зоні не було кому.

 

Перерва.

 Гнітючий перший тайм. В атаці за великим рахунком – нуль, в обороні – дезорганізація, про структуру гри годі й казати. Центровані вінгери звужують простір в атаці, і навпаки, дають простір супернику, коли він атакує. АЕК чудово скористався цим, використавши безліч діагональних передач. Дніпро-1 же провів багато часу з м’ячем на своїй половині поля, але якогось виразного способу побудови атаки не показав. Ключові гравці команди – Піхальонок, Бланко, Довбик – слабко залучені в гру і не мають можливості показати свої найкращі якості. Враження таке, що якщо другий тайм буде таким же, як перший, то уникнути розгрому буде важко.

 

Громов замінює Когута, який так і не допросився у арбітра жовтої картки, незважаючи на всі старання. Одразу так важко прикинути, до якої зміни схеми ця заміна призведе, варіантів два: або Громов стає лівим вінгером, а Бланко займає позицію Когута в центрі; або команда переходить на 4-4-2, Громов другий форвард, а пара центральних хавів – Сарапій та Піхальонок.

 

49 хвилина. Одразу кілька непоганих атак у Дніпра-1 після перерви. То Громов намагався п’ятою вивести Довбика на ворота, а потім пробив, коли м’яч повернувся до нього від захисника; то самому Довбику якоїсь дещиці не вистачило, аби завдати удару головою з лінії воротарського; то знову Громов ледь не замкнув дальню штангу після прострілу від Танчика. Бузанелло потужно стріляє з гострого кута, але прямо в голкіпера. Дніпро-1 заграв значно більш агресивно, і за перші хвилини другого тайму створив більше небезпеки, ніж за увесь перший. АЕК сів нижче, і Танчик тепер не навішує внікуди від бровки, а віддає потенційно гольовий простріл з меж штрафного майданчика. Бланко став частіше зустрічатись з м’ячем, опускаючись за ним нижче – аргентинець має унікальну здатність зробити вдалий перший дотик на прийомі і втекти з-під жорсткої опіки суперника на вільний простір.

 

51 хвилина. Довбик перевіряє на міцність стінку з гравців АЕКа ударом зі штрафного, який заробив Бланко прямо по центру. АЕКу майже зовсім не вдається зачепитись за м’яч у ці хвилини.

 

54 хвилина. Бланко на лівому фланзі віддає більярдно точний пас на хід Бузанелло, той прострілює до штрафного. Довбик завдає удару в один дотик – потрапляє в голову захиснику, Громов добиває красивим ударом через себе – м’яч влучає у перекладину і падає в поле, перед лінією воріт. У кіпріотів пахне жареним, вони тягнуть час, намагаючись збити атакувальний темп Дніпру-1 – господарі після перерви явно набрали обертів.

 

56 хвилина. Слабенька відповідь від АЕКа – Енглезу прострілює до штрафного, Лопес б’є в дотик з незручної позиції – мимо воріт. В позиційній обороні Дніпро-1 шикується у щось схоже на 4-1-4-1, а при атаці Громов виконує функції форварда, який тяжіє до лівого флангу. У тій атаці з перекладиною він взяв участь і передачею назад на лівому фланзі, і ударом по воротах вже з центральної зони.

 

61 хвилина. Сарапій не встежив за суперником у власному штрафному після подачі з кутового, і той завдав невдалого удару головою. Пуріта вочевидь не готовий одразу на всі 90 хвилин – аргентинця замінює Назаренко. Піхальонок (!) перехоплює м’яч на лінії власного штрафного, намагається розігнати контратаку – все виглядає аж надто небезпечно, і Густаво зухвалим захватом за футболку зупиняє гру і отримує першу жовту картку в матчі.

 

63 хвилина. Громов знову зміщується на лівий фланг і намагається вивести Довбика на удар під кутом – захисник блокує спробу Артема, хоча на пожежу вже вибіг з воріт навіть голкіпер. Сарапій косплеїть Густаво і отримує жовту в аналогічній ситуації.

 

64 хвилина. Дніпро-1 мучиться на своїй половині поля, намагаючись вивести м’яч в атакувальну позицію, врешті Бланко як-то кажуть “на горбу” витягує команду в атаку і сам же її завершує ударом в кут воріт метрів з 25-ти – голкіпер впорався.

 

73 хвилина. АЕК усвідомив, що сидіти низько в обороні означає наражати себе на серйозну небезпеку, тому почав грати вище і чинити спротив спробам Дніпра-1 розпочати атаку. Моментів одразу поменшало – так, лише кілька стандартів, які не несли особливої загрози.

 

79 хвилина. Флешбек з першого тайму: діагональ у АЕКа на лівий фланг, і там Танчик один проти двох. Володимир не ризикнув викинутись на суперника з м’ячем, бо тоді вочевидь пішов би пас йому за спину, тому суперник, не зустрівши опору, пробив по воротах з-за меж штрафного в дальній кут. Валеф не дострибнув до м’яча – на щастя, той влучив у штангу.

 

80 хвилина. Кутовий у АЕКа ледь не наробив їм лиха: Довбик вибив м’яч зі штрафного майданчика, а Назаренко якимось дивом зумів за нього зачепитись на чужій половині. Пас вже у чужий штрафний на Громова, але Артем не зумів завдати удару так, щоб м’яч пройшов мимо ніг захисників. Користі на полі Громов приніс значно більше, ніж Когут у відведений йому час.


81 хвилина. Ого, наш старий знайомий Бруно Гама відзначився пострілом з-за меж штрафного – Валеф перевів м’яч на кутовий. Ще за хвилину Дюрчо знову пробиває майже з тієї ж точки, звідки втрапив у штангу, цього разу м’яч летить майже по центру, і Валеф знову справляється з ударом.

 

90 хвилина. ГОЛ! Дніпру-1 все ж таки вдалося відквитати бодай один м’яч. Піхальонок навісив з кутового, а Сваток по-капітанськи розібрався в чужому воротарському майданчику і забив головою.

 

90+5 хвилина. Піхальонок та Довбик розкрутили атаку на чужій половині поля і намагались вивести Громова віч на віч з голкіпером АЕКа, але два захисники переслідували форварда з двох боків і зуміли його знешкодити. У одному з останніх епізодів матчу Сарапій отримав наївну червону картку, вчинивши непотрібний фол біля бокової лінії, коли Танчик вже був готовий перекрити просування суперника. Тепер можна приймати ставки на те, хто зіграє опорного у матчі-відповіді: Бабенко? Когут? Пуріта? Хтось, кого ще немає в команді? 🙂

 

Висновки

Ганебна, тужлива і безнадійна перша половина, але от другий тайм Дніпро-1 закономірно виграв. Вочевидь, команда має більший потенціал, ніж показала в цьому матчі, але потрібно відпрацьовувати геть усе: гру в обороні, вихід з оборони в атаку, взаємодію лідерів команди між собою для досягнення максимальної ефективності їхніх дій, пресинг. Також абсолютно необхідне подальше посилення складу – тренерський штаб у цьому матчі зробив лише дві заміни, бо більше за великим рахунком і нікого було випустити.

 

АЕК провів репетицію домашнього матчу і зрозумів, що глибока оборона їм не до снаги, тому потрібно грати вище і чинити тиск на чужій половині. Саме цим кіпріоти займатимуться у другому матчі, а у Дніпра-1 є час підготуватись до такого тактичного малюнку гри. АЕК виглядає суперником, якого можливо пройти навіть попри поразку у домашньому матчі. Інше питання, чи так вже конче потрібен цей прохід клубу зараз? До рівня групового раунду Ліги Європи команда не дотягує і цього року точно не дотягне, а от у Лізі Конференцій є перспектива позмагатись навіть за вихід у євровесну. Але й здаватись таким кіпріотам, чесно кажучи, якось западло.

 

 

Lexa, спеціально для FCDNIPRO.COM