10-та хвилина. За вибитий від своїх воріт дніпрянином Яном Лаштувкою м’яч боролися нападник господарів Роман Зозуля і криворіжець Валерій Федорчук. Останній впав, хоча контакту між суперниками, як показує повтор, не було. Втім, арбітр зафіксував з боку Зозулі порушення, чим накликав на себе праведний гнів нападника дніпропетровців. За таку реакцію попередження спершу отримав Роман, а потім Сергій Кравченко, який теж приєднався до емоційної апеляції.

 

 

Мирослав Ступар: Яскравий приклад того, як арбітр може перевернути хід гри з ніг на голову одним, на перший погляд, несуттєвим і необачним рішенням. Зозуля в цьому епізоді, як мовиться, й Богу нічого винен не був, а отримав попередження за апеляцію. В принципі, за свою реакцію Роман на картку заслужив. Але погано, коли арбітри самі провокують напружену ситуацію, а потім самі ж її розвивають і карають гравця. Такі дії суддям честі не роблять. Зозулю з його темпераментом, з його креативом, з бажанням, спровокувати дуже легко. Власне, через це у Романа вже восьме попередження і тепер він пропустить відразу два матчі. Зрештою, там не тільки Зозуля збунтувався. Як і в Ужгороді, коли Дмитро Кутаков відмінив гол, Роман разом з Кравченком і Ротанем накинулися на арбітра, наче цербери. Звісно, це неадекватна поведінка.

 

Не знаю, що собі думав арбітр, вчинивши таке на десятій хвилині. То ж дніпропетровське дербі, вся напружена гра була попереду. Навіщо провокувати гравців, якщо градус поєдинку й без того високий? Якби Арановський був до моменту ближче, то він би побачив, що Зозуля правил не порушував. Якщо ж фол пригледівся, то будь добрий, перепитай асистента. Лайнсмен же був поруч і все бачив. Узгоджено вдалося б прийняти вірне рішення і уникнути ситуації, яка трапиться в другому таймі.

 

Сергій Шебек: Арбітр це попередження спровокував сам. Зозуля боровся з Федорчуком, але правил не порушував. Звісно, Роман, так емоційно доводячи арбітрові свою правоту, на попередження заслужив. Хоча згадайте матч 19-го туру Металіст — Металург Донецьк, коли донеччанин Микола Морозюк крутив перед арбітром пальцем біля скроні, але попередження не дочекався.

 

58-ма хвилина. Роман Зозуля, отримавши в межах штрафного майданчика суперників м’яч від Матеуса, прокинув кулю собі на хід, але відразу впав, демонструючи, що оборонець Кривбасу Богдан Шершун порушив проти нього правила. Арбітр пенальті не призначив, натомість показав нападникові Дніпра друге попередження за симуляцію.

 

Мирослав Ступар: Якщо говорити за великим рахунком, то ситуація була ігровою. Не обійшлося без того, що Шершун трошки Зозулю притримав. Роман же теж повинен себе знати. Мені в цьому контексті згадався матч Карпати — Динамо в 2010-му, на якому я інспектував. Тоді арбітр Віктор Швецов добре розібрався в ситуації. Оборонець львів’ян вибивав м’яч, а Зозуля в цю мить пірнув, здійнявши руки вгору. Так Роман отримав друге попередження за симуляцію. І це рішення Швецова було безсумнівним. Зараз же епізод був з розряду 50 на 50. Пенальті за таке порушення призначати не вартувало, хоча мінімальний фол був.

 

Зозуля мав залишатися чоловіком, стояти на ногах і продовжувати боротьбу, а не падати. Роман же знову, як тоді у Львові, здійняв руки вгору, і повалився на газон. Проте симуляція тут була не настільки очевидною. Шершун намагався не дати суперникові розвернутися і це було помітно. Теоретично нападник може втратити координацію і впасти. В таких випадках не призначають пенальті, але й не попереджують гравця за симуляцію. Тим паче, що в перерві Арановському, мабуть, хтось мав сказати, що з першим попередженням він помилився. Це теж треба було врахувати.

 

Сергій Шебек: Вважаю, що арбітр, проявивши надзвичайну принциповість, погарячкував. Шершун ледь-ледь притримував суперника, але швидко забрав руку. Зозуля ж, повертаючи за м’ячем корпус, десь втратив координацію і впав. Через те я не згоден, що симуляція була настільки відвертою, що її вартувало карати карткою. Це якраз той випадок, коли нема симуляції, але немає й порушення правил. Арбітр мав просто продовжити гру. Втім, Арановський проявив формалізм. Знову ж таки — винна система. Суддів навчають показувати побільше карток і це йде лише на шкоду футболу.

 

ua-football.com