— Лукас, як оціниш минулий сезон в «Дніпрі-1»?

 

— Сезон склався не так як ми хотіли. На жаль, у нас був поганий старт, і ми за підсумками першої частини Прем’єр-ліги України фінішували на останньому місці. Але ми добре закінчили цей чемпіонат України, так як у нас було хороше друге коло.

 

— Як думаєш, це твій найкращий сезон в кар’єрі?

 

— Думаю, так. Це був сезон, коли я грав більше матчів, у мене було більше хвилин на футбольному полі і я показав хороший рівень гри. Так що я можу сказати, що так і є – це на даний момент мій найкращий сезон в кар’єрі.

 

— За рахунок чого «Дніпро-1» у другій частині чемпіонату України почав краще грати?

 

— Я думаю, це пов’язано з тим, що нам вдалося добре потренуватися в Анталії під час зимових зборів. Ми добре підготувалися в Туреччині. Також ми почали краще грати, тому що в другому колі у нас були в обоймі всі гравці. У першій частині чемпіонату у «Дніпра-1» було багато кадрових проблем у зв’язку з травмами футболістів і в зв’язку з COVID-19.

 

— Назви найкращу гру «Дніпра-1» в цьому сезоні?

 

— Чесно кажучи, я думаю, що це був поєдинок проти «Львова», коли ми 2-го квітня в матчі 20-го туру УПЛ виграли у галицької команди з рахунком 5:1. Дійсно, в тій зустрічі ми показали хорошу гру як в нападі, так і в захисті.

 

— Тобі подобається працювати з головним тренером «Дніпра-1» хорватським фахівцем Ігором Йовічевичем?

 

— Звичайно, подобається! Він мені дуже допоміг, змусив мене розвиватися як захисника. До того ж наш наставник – дуже розумний тренер. Ігор Йовічевич знає, як отримати максимум від кожного гравця.

 

— «Динамо» виграло три трофея в цьому сезоні. Що скажеш про «Динамо» з Мірчею Луческу?

 

— Якщо чесно, я не знаю методів роботи Мірчі Луческу, але у київського «Динамо» в цьому сезоні сталася велика еволюція. Доказом цього є требл «Динамо» в цьому сезоні.

 

— Нещодавно в ЗМІ з’явилася новина, що тобою цікавиться «Шахтар». Порадів, що топ-клуб до тебе виявляє цікавість?

 

— Так, я радий новині тому, що «Шахтар» проявив до мене інтерес, хоча це всього лише чутки. Але це говорить про те, що мою роботу визнають. Хоча все, що мені відомо про інтерес «Шахтаря» до моєї персони, я дізнався через ЗМІ та пресу. Поки що з боку «гірників» контактів зі мною не було.

 

— До речі, скільки у тебе ще діє контракт з «Дніпром-1»? Збираєшся залишитися в «Дніпрі-1» на наступний сезон?

 

— Мій контракт з «Дніпром-1» розрахований до 30 червня. Ми ведемо з клубом переговори про новий контракт, але на даний момент у нас ще немає угоди.

 

— А ти підтримуєш відносини з гравцями «Львова», з якими грав в 2018 році?

 

— Тільки з Сабіно. Він єдиний бразилець, який грає за «Львів» ще з тих пір, як я виступав за цей клуб. Сабіно також, як і я, перейшов у «Львів» у 2018 році і грає за цей клуб до сих пір.

 

— У 2019 у тебе був період кар’єри, коли ти перебував в португальському «Ешторіл-Прая». Як оціниш той час?

 

— Я затримався в Португалії всього на шість місяців. В цей час я якраз відновлювався від травми. Коли я нарешті оговтався, то не міг знайти свою відповідну форму, тому мені було важко грати. У підсумку я вирішив розірвати контракт з «Ешторіл-Прая», після чого повернувся в Україну, підписавши контрактну угоду з «Дніпром-1».

 

— Розкажи про свій рідний клуб «Палмейрас». Ти грав за «Палмейрас» з 2015-го по 2019-й роки на юнацькому рівні. На професійному рівні ти захищав кольори клубу з Сан-Паулу з 2015-го по 2019-й роки, перебуваючи також в оренді. Поділися найяскравішими враженнями, пов’язаними з «Палмейрасом».

 

— «Палмейрас» – це гігантський клуб, багатий традиціями, історією та титулами. «Палмейрас» – десятиразовий чемпіон Бразилії. Також ця команда чотири рази завойовувала Кубок Бразилії і 25 разів перемагала в чемпіонаті штату Сан-Паулу (вона ж Ліга Пауліста). Також «зелено-білі» виграли двічі Копа Лібертадорес в 1999 році і зовсім недавно в 2020 році. Я дуже вдячний за те, що, починаючи з юнацького рівня, грав за цей клуб 13 років. Сьогодні «Палмейрас» – найкращий клуб в Бразилії.

 

— Ти володар Кубка Бразилії-2015. Згадай ті часи. Сильно радів першому трофею в кар’єрі?

 

— Так, це був один з найкращих днів в моєму житті, коли ми 2-го грудня 2015-го року завоювали Кубок Бразилії. «Палмейрас» зустрівся в фіналі з «Сантосом». Перший матч виграв з рахунком 1:0 «Сантос» завдяки голу Габігола. У матчі-відповіді в Сан-Паулу ми виграли 2:1. На точний удар екс-гравця «Мілана» Рікардо Олівейри «Палмейрас» відповів дублем Дуду, відомий в Україні по матчах за київське «Динамо». Трофей ми завоювали, перемігши в серії пенальті з рахунком 4:3! Так, це був прекрасний день.

 

— З якими відомими гравцями ти перетинався в «Палмейрасі»?

 

— Я грав з багатьма відомими футболістами. Але, в першу чергу, виділю відомих за виступами за європейські гранди Зе Роберто і Феліпе Мело, а також нинішнього форварда «Ман Сіті» Габріеля Жезуса. Крім того, виділю Клейтона Шав’єра, який грав за харківський «Металіст». Також в команді було багато інших класних виконавців. У «Палмейрасі» завжди багато хороших гравців. Але от щодо Зе Роберто скажу, що він був особливим хлопцем в команді, він відрізнявся від інших. Я думаю, Зе Роберто, відомий в Європі по іграх за «Баварію», був кращим футболістом, з яким я коли-небудь грав.

 

— До речі, хто твої улюблені бразильські футболісти?

 

— Це форвард ПСЖ і збірної Бразилії Неймар, а також захисник «селесао» і «Сан-Паулу» Дані Алвес.

 

— Можеш порівняти себе по стилю з Дані Алвесом? Ти чимось схожий на нього і позиція у вас однакова – крайній захисник.

 

— На жаль, поки що не можу. Дані Алвес набагато більш технічний виконавець, ніж я. Я не думаю, що нас можна порівнювати.

 

— У вас зараз відпустка. Як відпочинок?

 

— Відпустка проходить добре. Я повернувся на батьківщину в Бразилію, де побачив свою сім’ю, близьких мені людей. Наступного тижня я поїду в свій медовий місяць.

 

— Ти нещодавно одружився? Твоя дружина з України або з Бразилії?

 

— Я одружився в грудні 2020-го року. Моя дружина – бразилійка.

 

— Чим захоплюєшся, окрім футболу?

 

— Мені подобається грати у відеоігри і дивитися серіали.

 

— Які у тебе улюблені фільми, музика, книги?

 

— Я люблю комедійні фільми. А з музики я слухаю реп. Книги не читаю.

 

— Чим займаєшся у вільний час?

 

— Коли я вдома, то граю у Warzone, а також дивлюся серіали і фільми.

 

— Чим тобі подобається Україна?

 

— Україна – це хороша країна. Мені подобається жити в Україні. Я знайшов в Україні хороших друзів. Дніпро –  хороше місце для життя. Там безпечно, спокійно і немає великого руху на дорогах. Моя дружина любить жити в Дніпрі.

 

 

sport.ua