Ганьба була близько, але Бабенко врятував ситуацію своїм божественним дальнім ударом. Дніпро-1 вириває перемогу в першому матчі нового чемпіонату і в першому матчі нової ери – тепер без Довбика.

Ключові події матчу

0 хвилина. Довбика замінив на позиції форварда Третьяков. Очевидно йдеться лише про номінальну заміну по позиції, і аж ніяк не за функціоналом. Перед матчем в експертних колах циркулювала ідея поставити форвардом Когута, мовляв Ігор немало забив за кар’єру і має певний хист до грі в штрафному майданчику. Але Когут ніколи не грав форварда навіть на рівні нижчих ліг, тоді як Макс такий досвід в Олександрії мав. Фланги оборони знову були запасними: Каплієнко грав через травму Кравця, а Пасіч – через дискваліфікацію Гуцуляка. Танчик та Пуріта виглядали більш адекватними варіантами. Рубчинський у Греції трохи потренувався грати лівого вінгера, і тепер знову вийшов там – Третьяков звільнив йому місце. Присутність Піхальонка на полі була надважливою – єдиного гравця з ударної атакувальної трійки Дніпра-1 минулого сезону.

6 хвилина. Під тиском Дніпра-1 Полісся припускається помилки: пас назад у власний штрафний майданчик неточний, прямо на ногу Третьякову. Той дещо квапливо пробиває в один дотик, хоча захисник вже спіймав паніку і полетів у підкат для блокування удару. Була можливість зупинити м’яч і пробити іншою ногою в інший кут. Дніпряни унікально розібрали гравців – немає жодного безпечного варіанту для передачі:

10 хвилина. Дніпро-1 вдало пресингує в дебюті матчу, Полісся раз по раз втрачає м’яч, не маючи змоги подолати цей пресинг. Втрати м’яча, удари в аут, неточні передачі – здебільшого саме з таких елементів складалась гра гостей на перших хвилинах.

18 хвилина. М’яч майже постійно тримається у дніпрян, але організувати бодай щось схоже на небезпеку воротам Кудрика не виходить. Мірошніченко віддав п’ятою в штрафний на Рубчинського – того відтерли від м’яча захисники; Бланко трохи раніше запоров перспективну швидку атаку 4 в 4; Адамюк псіханув і зі своєї половини поля дотягнув м’яч аж до лицьової суперника, але подав прямо до рук воротарю. Спроби в атаці є, але нічого акцентованого та конкретного, що в умовах відсутності форварда, напевно, і не дивно.

20 хвилина. Кушніренко стрибає в ноги Бланко і отримує цілком заслужену червону картку. Навіщо було настільки грубо, небезпечно та зухвало фолити – невідомо. Мірошніченко пробиває зі штрафного – в руки Кудрику.

25 хвилина. Полісся вдев’ятьох (!) заробляє штрафний навіть за відсутності на полі свого лідера – Макуана надавали допомогу лікарі. Смоляков потужно пробив зі штрафного в нижній кут – Кінарейкін впевнено відвів загрозу.

26 хвилина. Пас із глибини на Третьякова, але Макс у глибокому офсайді. Причому стартував він на цю передачу, вже перебуваючи на кілька метрів за спинами захисників. Брак навичок форварда – тут нічого дивного.

31 хвилина. Сарапій помиляється в центрі поля – Макуана накриває його передачу і одразу отримує пас на хід від партнера. Конголезець на швидкості втік від Сарапія, перекинув м’яч через Кінарейкіна, але сам Едік встиг виправити свою помилку і винести м’яч з порожніх воріт. Кількома хвилинами раніше той же Макуана так само на різкості випередив Сарапія, першим зігравши в м’яч у боротьбі, але арбітр вирішив не призначати штрафного удару за цей епізод.

36 хвилина. Пасіч рятує Макуана від вилучення. Нападник Полісся брутально влетів шипами в ногу Бланко – така ж чиста червона, як була і в Кушніренка. Але за мить до цього Пасіч порушив правила, зриваючи контратаку гостей, і сам отримав попередження 😐

45 хвилина. Дніпро-1 цілий тайм безпорадно виглядає в атаці. Немає ударів по воротах, немає тиску на штрафний суперника, немає бодай стандартів, якими вдалося закошмарити навіть Панатінаїкос. Мірошніченко героїчно видряпує м’яч у підкаті на фланзі і робить простріл – нарешті хоч кутовий, попередній був аж на другій хвилині. Два корнери поспіль призводять лише до удару Бабенка по горобцях – типовий удар від гравця на підборі, коли важливіше забити м’яч якнайдалі, щоб не допустити контратаку, ніж намагатись влучити у ворота.

Перерва

Блідий як крейда тайм від Дніпра-1, максимально стерильно в атаці. Команда впевнено володіла м’ячем і до вилучення, і після нього, але це не призводило до гостроти біля воріт Кудрика. Вилучення ніяк не змінило хід гри, Полісся так само грало від пічки, періодично влаштовуючи атакувальні вилазки. Пресинг перших хвилин стало неможливо використовувати, коли гості залишились в меншості: вони просто вибивали м’яч вперед при перших ознаках небезпеки. Пасіча треба було міняти – крім відсутності користі в атаці в його пасиві було ще й попередження. Експерте співтовариство могло б рекомендувати випустити Когута і відправити його на позицію форварда, а Третьякову дати можливість пограти нарешті в футбол на одному з флангів, але Пасіча замінив Танчик. У Полісся виходить Назаренко. Спойлер: окрім фолів, не показав нічого взагалі.

49 хвилина. Бабенко веде пристрілку по воротах Кудрика: щільний удар низом з-за меж штрафного, з відскоком від газону, але воротар впорався. Дніпру-1 досі не вдається проникати всередину штрафного суперника, тому доводиться стріляти здалеку.

58 хвилина. Дніпро-1 проводить найкращий відтинок в матчі, тиск на ворота Полісся нарешті стає відчутним. Пішли стандарти, Піхальонок пробиває в стінку після розіграшу штрафного; Мірошніченко вже направляє м’яч в площину, але Кудрик справляється. Бланко ударом з гострого кута відправляє захисника у нокдаун. Легкий аромат голу починає витати в повітрі.

61 хвилина. Кілька кутових поспіль. Дніпряни шукають різні варіанти: подає то Піхальонок, то Міроха; один корнер розіграли, але Полісся грає на стандартах значно краще за Панатінаїкос і не дозволяє навіть завдати удару після жодної з подач.

62 хвилина. ГОЛ!!! Танчик покотив м’яч по бровці на Бланко. Той спочатку вимкнувся з епізоду, вважаючи, що м’яч йде за лінію, але він лишився в полі. Аргентинець увімкнувся назад в гру, продавив захисника і віддав в центр штрафного на вільного Рубчинського. Валік не став пробивати в дотик з незручного положення, натомість накинув під удар Піхальонку, і капітан Дніпра-1 в цьому матчі більярдним ударом з лету відправив м’яч у самісіньку шістку.

64 хвилина. Асист був останньою дією в матчі від Рубчинського: його та Третьякова замінюють Когут та Ківінда. Фінальні півгодини Дніпро-1 гратиме із профільним форвардом. Рубчинський зіграв солідний матч, і загалом Валік залишає позитивне враження на початку сезону. Третьяков став жертвою обставин, було передбачувано, що він не зможе проявити себе в якості форварда в матчі, де Дніпро-1 більшу частину часу проводить в позиційних атаках.

65 хвилина. Раптова контратака від Дніпра-1. Полісся ломанулося в пресинг, навіть на Кінарейкіна побіг один гравець. Яша холоднокровно низом знайшов в центрі поля Піхальонка, а той запустив Бланко в прорив до чужого штрафного. Когут небезпечно заряджав з-за меж штрафного, але м’яч зрикошетив від захисника і пішов за лицьову. За допомогою двох майстерних передач дніпряни довели м’яч із власного штрафного майже до чужого, і якщо від Піхальонка такі передачі не новина, то Кінарейкіна варто відзначити.

67 хвилина. Сваток міняє Мірошніченко, і це відбувається не просто так: Денис отримав ушкодження. Повторюється історія минулого сезону з епідемією м’язових травм на початку. Якщо не робити висновків із власних помилок, то будеш повторювати їх знову й знову, такий невблаганний закон життя.

70 хвилина. Ківінда марнує чудовий шанс, щоб подвоїти перевагу. Піхальонок тонким проникаючим пасом знайшов у штрафному Танчика, той намагався обіграти захисника, і м’яч відскочив якраз під удар Ківінді. Даніель не вагаючись потужно пробив у дотик, але от біда – прямо в Кудрика. Забитий гол молодому форварду дуже б не завадив для набуття впевненості. Після подачі з кутового Когут опиняється з м’ячем на дальній штанзі, пасує в центр під удар, а там Сваток запускає м’яч в небеса. Не пішли сьогодні стандарти, 11 кутових – і лише два кострубатих удари повз ворота.

77 хвилина. Бланко продовжує корисно працювати на полі – заробляє штрафний, з якого Бабенко продовжує пристрілку до воріт Полісся. М’яч летів приблизно в перекладину, але Кудрик все одно його відбив. Полісся намагається активізуватись останнім часом, але трохи не вистачає сил, і Дніпру-1 вдається загасити всі атакувальні дії гостей.

80 хвилина. Тільки якщо самим не обрізатись! Когут наче й відносно точну передачу віддав на Бабенка, але той не розрахував траекторію руху м’яча і пропустив його собі за спину. Контратаку Полісся ціною жовтої картки змушений зірвати Сарапій. Кінарейкін припускається похибки після удару зі штрафного – намається впіймати сильно пущений м’яч намертво і відпускає його від себе, але Сваток підчищає у воротарському майданчику.

81 хвилина. Ще момент, небезпечний простріл з флангу на Макуана. Сваток в підкаті перехоплює цей пас. Не сказати, що гравець Полісся там би гарантовано забив, але передача була дуже гостра. Два кутових поспіль закінчуються ефектним виносом м’яча зі штрафного кулаками у виконанні Кінарейкіна.

84 хвилина. Знову ситуація на тоненького. Полісся йде у пресинг, і якоїсь дещиці не вистачає Крушинському, аби вдалим дотиком вивести Макуана один на один з воротарем:

Дніпро-1 втратив надійне володіння м’ячем після 80-ї хвилини, і як наслідок втратив контроль над грою. Маючи хитку перевагу в один м’яч, команда не може реалізувати на кінцівку жодної з двох можливих стратегій: або добити суперника на контратаці, або забрати контроль і не дати йому нічого зробити. Обидві стратегії в умовах гри у більшості протягом тривалого часу були цілком реальні, але відчуття таке, що команда трохи не очікувала від Полісся здатності до агресивної гри на останніх хвилинах. Розгубились підопічні Кучера.

85 хвилина. Макуана (який же все-таки нестримний гравець) виграє боротьбу за винос в центрі поля, втікає від трьох гравців Дніпра-1 і залишає м’яч під удар партнеру. Янаков пробиває з-за меж штрафного – влучає в захисника, і арбітр призначає лівий штрафний удар нібито за гру рукою, якої не було. Удар по воротах, і Когут в стрибку зупиняє м’яч високо піднятою рукою – тут вже момент очевидний, це пенальті. Незважаючи на те, що момент виник внаслідок помилки арбітра, сама логіка подій на полі в останні хвилини відповідала тому, що Дніпро-1 таки догрався до пропущеного голу.

88 хвилина. Гол. Янаков забиває пенальті. Неможливо звинувачувати воротаря у пропущеному м’ячі з 11-метрової позначки, але Кінарейкін пропустив вже два однакових пенальті, від Панатінаїкоса і тут: стрибок воротаря в кут, а удар по центру. Можливо Яша занадто явно показує виконавцю удару, що буде стрибати в кут. Відбивати пенальті завжди важко, і тут потрібен певний талант, але здається, що цей компонент можна покращити.

90+1 хвилина. ГОООЛЛЛ!!! Удар на три очки – Бабенко заколочує банку з 30-ти метрів, це заявочка на гол сезону в першому ж матчі! Як Олів’є Жиру в 17-му році отримав премію Пушкаша за кращий гол року, який він забив ударом скорпіона першого січня 🙂 Фантастичний удар Руслана, бездоганний з технічної точки зору, потужний та точний, і в такий важливий момент. Блискуче! (оплески)

90+3 хвилина. Заварушка на останніх секундах матчу. Білл: давай-давай, наваляй йому! 🙂

Висновки

Дніпру-1 важко без Довбика, і ще якийсь час команда буде адаптовуватись до гри без свого стовпа в атаці. Важливо за цей час втратити якомога менше очок, бо командна гра врешті налагодиться і підлаштується під нові реалії, а от втрачені очки вже не повернеш. Третьяков не форвард, і не потрібно його туди тулити, Макс буде більш корисним на фланзі. До речі, гарний варіант підсилення із заміни, якщо конфігурація Рубчинський – Бланко лишиться основною. Ківінда сируватий, але потенціал в наявності – треба давати час.

Кінарейкін поки що грає з претензією на місце основного кіпера. Валеф, очевидно, йому не конкурент – Яша сильніший за бразильця, а от із Волинцем може бути гарна заруба. Якось так виходить, що через клуб проходить купа воротарів, але реальну перспективу мають саме гравці, що готувались у структурі клубу: раніше був Лунін, тепер Кінарейкін. Із “чужих” заграв лише Кожокару, при цьому було кілька значних провалів по цій важливій позиції.

Знову пішли травми, і це дико дратує. Який сенс витрачати гроші на гравців, щоб потім замість гри лікувати їх і постійно грати не найсильнішим складом? Так само, як в минулому сезоні, одна м’язова травма може бути особливістю поточного стану конкретного гравця, але якщо вони йдуть косяком, то це точно проблеми у фізичній підготовці команди. Потрібен аналіз ситуації та коригування підходів до підготовки. По цьому матчу – все ж таки малувато створили в атаці проти суперника в меншості, нехай і без Довбика. Багатенько було не обов’язкових помилок, трохи випустили з рук хід матчу в кінцівці. Але видається так, що це наша “нижня межа” в УПЛ. Бо грали із неосновними крайніми захисниками, без форварда, без Гуцуляка та з не до кінця готовим Піхою. Добре, що не втратили очки, далі очікується тренд на покращення.


Lexa, спеціально для FCDNIPRO.COM