Незважаючи на пропущений гол в середині другого тайму, Дніпро-1 забив у відповідь тричі і здобув заслужену перемогу. Різницю зробив феєричний вихід Гуцуляка з лави для запасних – Олексій оформив гол+пас.

 

Перед матчем

Для команди вже стало звичним грати через два дні на третій, а цього разу попередній матч ще й був на євровиїді. Порівняно з шаленим кадровим дефіцитом в Алкмарі (троє польових на лавці), стало трохи легше: запасних тепер було аж п’ятеро. Але стартовий склад не змінився; в нормальних умовах таке б навряд чи відбулось в двох матчах з таким коротким проміжком між ними. Основна трійка хавів тягне увесь сезон нон-стоп, як і Довбик, як і центрбеки. Назаренко з’явився праворуч, Амаш – ліворуч, в парі з Бузанелло, що саме по собі виглядало цікаво.

 

Перший тайм

Перші хвилин десять можна виділити як окремий відрізок матчу: Дніпро-1 розпочав дуже потужно і буквально вдавив Минай у його половину поля. Очевидно, ставка була на швидкий гол, і дніпрянам справді вдалося організувати кілька небезпечних підходів до чужого штрафного, але не більше того. Після десятої хвилини тиск на підопічних Шарана трохи спав, і навіть сам тренер Миная вийшов із заціпеніння і почав керувати діями своєї команди з бровки. Минай піднявся повище на полі і утворив більш міцний середній блок у схемі 4-5-1, який більше не давав так легко продавлювати себе аж до захисної третини поля. Втім, Дніпро-1 продовжив впевнено контролювати м’яч і шукати підходи до воріт Бандури.

 

16 хвилина. Чудовий шанс у Дніпра-1, щоб відкрити рахунок. Довбик приймає довгу передачу, грає ліворуч на Амаша, а той віддає у відповідь майстерну тонку передачу, Довбик завершує атаку в один дотик, але м’яч влучає в зовнішній бік штанги. Здавалось би, нелогічно: в дебюті матчу дніпряни висіли на чужому штрафному, але не створили жодного подібного моменту, а тільки-но зменшили тиск на суперника – одразу на тобі. Але цьому є просте пояснення: Минай поперся у високий пресинг ледь не до кутового прапорця, а Дніпро-1 використав індивідуальні якості Рубчинського, щоб вивести м’яч із оборони. Ну а далі вже Піхальонок отримав можливість віддавати на Довбика, а Артем мав перспективну зону для забігання.

 

24 хвилина. Дніпро-1 сам привозить момент на свої ворота: чи то Валеф невдало вкинув м’яч рукою, чи то в центрі поля хтось наварив – на екрані в цей момент був “дуже вчасний” крупний план. Вітенчук, намагаючись завдати удару, жорстко врізався в Сарапія і вибив того з гри на якийсь час. Минай продовжив атаку, користуючись вільною зоною за відсутності Едіка, Твердохліб пробив по воротах – в руки Валефу.

 

26 хвилина. Ще момент у Дніпра-1, і знову загострення починається з довгої передачі від Піхальонка. Амаш програв верхове єдиноборство, але Довбик зіграв на підборі, просунувся до штрафного і пробив по воротах. Удар був настільки неточним, що ледве не перетворився на простріл: все той же Амаш намагався переправити м’яч у ворота, але забракло буквально кількох міліметрів. Не м’ячу, м’яч-то прокотився далі від воріт; а самому Амашу, для більш щільного дотику. Яніс виконує великий обсяг функцій на полі, граючи іноді майже як другий форвард.

 

28-29 хвилина. Дніпро-1 володіє м’ячем майже півтори хвилини і демонструє свій фірмовий білд-ап стилю Кучера: постійний рух м’яча з одного флангу на інший з подальшими спробами просунутись флангом вперед і знайти варіант вже на чужій третині поля. На перший погляд здається, що такі дії навряд чи можуть призвести до загострення біля чужих воріт, але Дніпро-1 таким чином захоплює територію, змушує суперника сідати все глибше назад і отримує можливості для пошуку варіантів безпосередньо перед чужим штрафним. При цьому не особливо ризикуючи нарватись на раптову контратаку, як це могло б відбутись після невдалої спроби просунутись вперед в центральній зоні.

 

35 хвилина. Кулієв несподівано прокинув на фланзі двох гравців Дніпра-1 і вивів Вишневського віч на віч з Валефом. У форварда Миная був офсайд, але варто відзначити дії голкіпера, він своєчасно вийшов з воріт і нейтралізував загрозу. Макс явно набрався впевненості. Якщо порівнювати зі стартом сезону, тепер це абсолютно інший гравець. Після перших кількох матчів зовсім не вірилось у його подальші перспективи, а зараз він цементує оборону своїми вдалими діями і раз по раз рятує команду в складних ситуаціях.

 

38 хвилина. Сваток грає в прийом проти суперника глибоко на чужій половині поля і виграє боротьбу; Назаренко просуває м’яч вперед, і Амаш виконує зрячу передачу на Піхальонка в центр штрафного майданчика. Піха першим дотиком зупинив м’яч, другим пробив – Бандура парирував удар. Не сказати, що дуже вдалий перший тайм для дніпрян, але моменти потихеньку накопичуються.

 

Перерва

Не найкращий тайм, але і не найгірший. Дніпро-1 мав відчутну перевагу, але не втілив її в результат. Команда діяла трохи аритмічно: то притискала суперника, то давала йому трохи подихати. Минай же не міг запропонувати пресинг такого рівня інтенсивності та організації, щоб це склало проблему для дніпрян.

 

Другий тайм

49 хвилина. Бузанелло замість традиційного пасу вирішив просувати м’яч вперед по флангу на дриблінгу, і до добра це не довело. Рубчинський намагався підстрахувати партнера, але вирішив не фолити, в результаті пішла передача на дальній бік штрафного, де Хахльов з горем пополам пробив по воротах – м’яч пройшов поміж ніг у Сватка (пощастило) прямо до рук Валефу.

 

56 хвилина. Дніпро-1 добряче затискає Минай, як у перші хвилини матчу. Атаки одна за одною хвилями накочуються на ворота Бандури, і максимум можливостей у Миная в ці хвилини – відчайдушно відбиватись. Бузанелло відбирає м’яч біля чужого штрафного і навішує, Сарапій без перешкод пробиває головою і не влучає в дальній кут. До речі, з початку тайму Амаш та Назаренко помінялись флангами, алжирець тепер діє праворуч.

 

64 хвилина. Гол. Дурачка пропустили, чесно кажучи. Навіс з флангу, в центрі гравець Минаю намагається зіграти в м’яч, лише чіпляє його в підкаті, але виходить аж цілий пас на дальню штангу. Воробчак вигулькнув з-за спини у Бузанелло і переправив м’яч у ворота. Ніякою логікою гри цей гол не диктувався, чергове підтвердження банальної фрази “це футбол”. В будь-який момент обставини можуть скластись таким чином, що м’яч опиниться у воротах – це справедливо для будь-якої команди в будь-якому матчі.

 

67 хвилина. ГОЛ! Амаш заробив кутовий і подав його. Минай грає щось схоже на зону при стандарті, по факту гравці хаотично заповнюють простір в штрафному майданчику. Сарапій навіть не можна сказати, що протиснув захист – нікого було протискати, з ним ніхто не грав від початку епізоду. Користуючись свободою, Едік забіг у воротарський і вбив м’яч у ворота головою з близької відстані.

 

68 хвилина ГОООЛ!! Дніпро-1 за пару хвилин забиває двічі! Сваток. Саме він розпочав атаку, коли в запарі у власному штрафному не забив м’яч, куди очі бачать, а віддав тонкий пас на Піхальонка. Саша буквально хвилину тому наплужив при роботі з м’ячем і ледве не привіз собі момент, але це ніяк не вплинуло на впевненість капітана Дніпра-1, тому він і зіграв так в цьому епізоді. Піхальонок розвинув атаку через Гуцуляка, той дотягнув м’яч до атакувальної третини і повернув Піхальонку. Не можна назвати це контратакою: у Миная позаду було шестеро гравців, але все-таки атака розвивалась швидко, і Минай не встиг побудувати захисну структуру. Бузанелло підключається флангом, і з ним нікому зіграти. Простріл від бразильця, і Гуцуляк на дальній штанзі забиває в ближній кут.

 

69 хвилина. Сваток продовжує чергувати вдалі дії з помилками – зараз капітан пропускає м’яч собі за спину після довгої передачі, не врахувавши рух Твердохліба, який на ривочку мчить у вільну зону. Вихід майже віч на віч з Валефом, але Макс так само впевнено знешкоджує суперника, як це було в аналогічному моменті в першому таймі, коли у офсайд потрапив Вишневський. Дуже (ДУЖЕ) важливий сейв від голкіпера, Дніпро-1 якраз відправив суперника у нокдаун двома голами поспіль – було важливо втримати цю психологічну перевагу, і Валеф підстрахував команду в критичній ситуації.

 

76 хвилина. ГОЛ! Минай знітився, чи то втомився (ха-ха). Дніпро-1 взяв м’яч під тотальний контроль, посадив суперника в низький блок, почав методично розхитувати захист і забив третій гол. Гуцуляк просунувся до чужого штрафного, зіграв в стінку з Піхальонком і покотив пас на дальню штангу, а Амаш забив чітким ударом в один дотик. Напористі атакувальні дії свіжого Гуцуляка забезпечили Дніпру-1 результат: Олексій майстерно зробив різницю і приніс команді перемогу.

 

79 хвилина. Не щастить Довбику. Амаш виконав передачу в штрафний майданчик, Артем підробив собі м’яч, завдав удару і влучив у перекладину. Це вже третє влучання в каркас воріт у форварда Дніпра-1 за два останніх матчі чемпіонату: на першій хвилині проти Чорноморця, в першому таймі цього матчу, і ось знову. Можливо варто взяти до уваги поради Кополовця і до церкви сходити? 🙂

 

83 хвилина. Гомес дебютує за Дніпро-1. Важко дати об’єктивну оцінку його діям в обороні, бо Минай в кінці матчу кинув грати, і захисники Дніпра-1 займались лише контролем м’яча. От на м’ячі бразилець наче нічого, та й пару єдиноборств виграв. Але дати оцінку його позиційній грі за таких умов просто не було нагоди. Дніпро-1 на мінімалках дограв матч до кінця і здобув заслужену перемогу.

 

Висновки

Що сказати – браво! Команда не знітилась після пропущеного голу, миттєво притисла суперника до його воріт і забила двічі. Не хотілось би розкидатись пафосними формулюваннями накшталт “чемпіонський характер”, але є факт, що цьогорічний Дніпро-1 здатний витягувати важкі матчі попри втому та недостатній кадровий ресурс. Команда втягнулась в жорсткий графік і тепер, можливо, матиме перевагу над тими суперниками в чемпіонаті, хто звик грати раз на тиждень.

 

Валефу подяка за його перевтілення у впевненого кіпера, Гуцуляку – за те, що вийшов у важкий момент і на класі зробив гру. Бабенку та Рубчинському – за витривалість і бойовитість, хлопці формують той центр півзахисту, без якого не існує жодної команди. Сватку та Адамюку подяка за самовідданість та гру до останнього, незважаючи на проблеми зі здоров’ям. Ну і звісно на подяку заслужив Кучер, він виконує те, в чому полягає сенс роботи будь-якого тренера: витиснути максимум із наявного ростера. Станом на сьогодні він витиснув не те що максимум, а навіть більше: Дніпро-1 очолює таблицю, у нас найбільше забитих м’ячів та найменше пропущених – після третини чемпіонату. Але попереду важкий відрізок осінньої частини, тому підрахунок голів та очок зараз не на часі – курчат будемо рахувати навесні.

 

 

Lexa, спеціально для FCDNIPRO.COM