Дніпро-1 у маловидовищному матчі поступився АЗ з мінімальним рахунком. Клуб з Нідерландів майстерно втілив свою перевагу в класі у результат.

 

Ключові події матчу

0 хвилина. Тренерський штаб Дніпра-1 не зациклюється на одній схемі гри, і це добре – гнучкість (за умови розумного застосування) ще нікому не завадила. На відміну від матчу з Вересом, де ми починали з двома форвардами і парою хавбеків в центрі поля, цього разу форвард був один, а центральні хавбеки утворили трійку. Дещо несподівано компанію Піхальонку та Бабенку склав Рубчинський. Склад виглядав збалансовано, адже мав також здвоєні фланги: Бузанелло + Амаш ліворуч та Адамюк + Гуцуляк праворуч. Незважаючи на спокусу записати це у вигляді 4-3-3, Дніпро-1 все ж використав більш помірковані 4-5-1.

 

Матч розпочинається під проливним дощем, що вочевидь не сприяє креативній та комбінаційній грі з обох боків, хоч поле стадіону в Кошице й справлялось з потоком води досить непогано.

 

8 хвилина. Валеф невпевнено грає на виході, скидаючи м’яч рукою на суперника у власному штрафному майданчику, але АЗ цим не користується.

 

10-12 хвилини. АЗ безперервно володіє м’ячем більше двох хвилин і виконує сорок точних передач поспіль, рухаючи м’яч полем горизонтально (з флангу на фланг) та вертикально (вперед та назад). Нідерландці отримують значну територіальну перевагу через те, що використовують трійку гравців позаду для білд-апу. Дніпро-1 захищається в середньому блоці у схемі 4-4-2, передня двійка ущільнює центр, але не може завадити широко розташованій трійці вільно просувати м’яч в другу третину поля по флангах. Далі АЗ намагається просунутись ближче до штрафного, але не виконує при цьому авантюрних дій: якщо не виходить розіграти, то м’яч повертається до задньої трійки та прямує на протилежний фланг.

 

15 хвилина. Перший удар по воротах – гравець АЗ б’є здалеку на підборі після кутового, але вкрай неточно. Дніпро-1 натомість має проблеми у білд-апі через те, що сам трійку позаду для розіграшу не формує, а передня лінія у суперника складається якраз із трьох гравців. До того ж, нідерландці впевнено тиснуть на гравців з м’ячем, не даючи їм часу на роздуми. Через це Дніпро-1 збивається на непідготовані довгі передачі і поки не може організувати бодай одну акцентовану атаку.

 

18 хвилина. Але подекуди довгі передачі спрацьовують. Спочатку Валеф далеко вибив м’яч, гравець АЗ невдало скинув його головою на суперника, і Гуцуляк отримав можливість показати дриблінг в чужому штрафному, але не зміг обіграти захисника. За хвилину ще одна довга передача від Валефа, Гуцуляк виграє перший м’яч і скидає головою на Довбика, Артем обігрує захисника на фланзі і прострілює у воротарський майданчик. Гуцуляк мчить замикати пас, але замикає його захисник АЗ – м’яч влучає в штангу.

 

22 хвилина. Дніпро-1 чесно пробує пресингувати біля чужого штрафного, але АЗ за рахунок точних передач змушує дніпрян знову опуститись в середній блок. Нідерландці мають позаду більше гравців: задіюють голкіпера, вниз опускається Класі, плюс два центрбека – з такою компанією першій лінії пресингу з двох гравців ніяк не впоратись. 23 хвилина. Одна з небагатьох спроб Дніпра-1 просунути м’яч вперед низом через центр: Сваток грає вертикально вперед на Бабенка, а той так само вертикально на Піхальонка вже на чужу половину. Але Піха під тиском суперника втрачає м’яч, і взагалі не може поки що знайти себе на полі в цьому матчі.

 

25-29 хвилина. Дніпро-1 неочікувано взяв м’яч під контроль і кілька хвилин протримав АЗ на його половині поля. Але не маючи конкретних ідей, як довести м’яч до атакувальних зон під помірним, але постійним тиском від суперника, організовувати повноцінні атаки команда не може. Хоча одного разу Рубчинський неочікувано підкрався до штрафного на лівому фланзі і навіть виконав простріл, але його перехопили захисники, а удар Амаша здалеку заблокували. Сваток фолить на Одгорі на чужій половині поля, і це перший фол Дніпра-1 у матчі.

 

39 хвилина. Єдиний варіант побудови атаки, який може пройти – це довгий пас від Валефа, бо хоча б на голкіпера гравці АЗ не тиснуть так сильно, як на польових гравців, коли він з м’ячем. Знову та ж схема: Гуцуляк виграє перший м’яч, Довбик входить у штрафний майданчик, але не може обіграти захисника.

 

Перерва

Команди з’їли одна одну в першому таймі. АЗ своїм пресингом зруйнував Дніпру-1 побудову атак, змушуючи дніпрян постійно виконувати довгі передачі під тиском. Натомість самі нідерландці цілий тайм промацували Дніпру-1 фланги, але не створили таким шляхом навіть напівмоменту, бо фланги підопічні Кучера надійно перекрили. Як результат – жодного удару в площину воріт за першу половину гри та 0.05 xG в сумі на дві команди.

 

52 хвилина. АЗ замість того, щоб за прикладом першого тайму переводити м’яч на інший фланг буквою U через центральних захисників використовує для цього діагональ від Класі. Одгор уводить за собою до центру Бузанелло, а дальній гравець лишається один. Доки летить м’яч, бразилець встигає переорієнтуватись, залишити форварда на центральних захисників і піти зустрічати Евйена, але той мав достатньо простору, щоб обробити м’яч і завдати удару в ближній кут – мимо воріт.

 

54 хвилина. Довбику вдається зачепитись за м’яч на чужій половині після вкидання із ауту, і Дніпро-1 вдало розігрує м’яч на фланзі. Амаш подає на дальню штангу, Гуцуляк вкотре виграє другий поверх і пробиває по воротах головою, але прямо до рук голкіпера. Тим не менш, це перший удар в площину воріт за матч від обох команд.

 

58 хвилина. Знову діагональ від Класі, але тепер вже на лівий фланг. Бредероде прокидає м’яч повз Гуцуляка і вкидає його в штрафний майданчик на Рейндерса, але його удар в дальній кут воріт блокує Сваток.

 

60 хвилина. Ще одна непогана передача від Класі низом з флангу в центр, Де Віт пасує в штрафний на Одгора, але знову Сваток підчищає момент. Напевно, втома починає трохи даватись взнаки Дніпру-1, бо АЗ почав вільніше почувати себе на полі, як результат – спроби проникнень до штрафного майданчика вже не через флангові розіграші, а по центру.

 

61 хвилина. Одгор виконує невдалу подачу з правого флангу, м’яч зрізається з ноги і летить в напрямку воріт. Валеф був зобов’язаний перекинути його на кутовий, але не дострибнув до м’яча, і шкіряний потрапив у перекладину. Можна це вважати “отвєткою” за момент у першому таймі, коли захисник АЗ ледь не забив автогол, але влучив у штангу.

 

63 хвилина. Гол. Йорді Класі таки покарав Дніпро-1 за недостатню увагу до своєї персони. Капітан АЗ знову виконав шикарну діагональ із центрального кола праворуч, Амаш був надто далеко від суперника і не зміг заблокувати простріл. Центральні захисники зіграли неузгоджено: Сваток щось показував рукою, вочевидь на адресу Адамюка. Їм вдвох потрібно було розібрати пару суперників, але Вова на секунду виключився з гри і не зіграв проти Де Віта, а той забив.

 

64 хвилина. Дніпро-1 намагається миттєво відповісти: Довбик проривається флангом, доходить до лицьової і прострілює в центр штрафного, але захисник блокує цей простріл, і м’яч потрапляє у сітку з зовнішнього боку.

 

70 хвилина. Після голу АЗ трохи присів назад. Кучер виконує подвійну заміну вочевидь з метою надати своїй команді атакувальний буст: Піхальонка, якому матч відверто не вдався, замінює Балулі; замість Амаша виходить Назаренко.

 

71 хвилина. Пішли кутові у Дніпра-1, після розіграшу одного з них Довбик намагається пробити головою, але акцентованого удару не виходить.

 

73 хвилина. Адамюк втрачає свого гравця після подачі кутового, і той спрямовує м’яч головою в кут воріт, але трохи не влучає.

 

74 хвилина. Гуцуляк обігрує двох суперників на фланзі – цього дуже не вистачало дніпрянам увесь матч – але передачі на лінію воротарського забракло точності. Гра оживилась з точки зору загострень – Дніпро-1 намагається якомога швидше організовувати атаки і доставляти м’яч на підступи до чужого штрафного майданчика.

 

Балулі підставляє Сватка неточною передачею, той веде відчайдушну боротьбу із суперником і отримує судому литкового м’язу. Здавалось би дріб’язковий момент призводить до заміни капітана у Дніпра-1. Але на поле виходить Танчик, що з точки зору атакувальної гри краще, ніж Адамюк в якості правого захисника. Подібну заміну тренерський штаб міг би ініціювати і без травми Сватка. Наприклад, замінити Бабенка, який також провів не найліпший матч, Сарапій дограв би матч опорним, а Адамюк – центральним захисником.

 

78 хвилина. Рубчинського замінює Когут, хоча Валік зіграв найкраще з трійки центральних хавбеків в цьому матчі. Можливо, втомився – без досвіду гри навіть на рівні УПЛ увірватись одразу в єврокубок для молодого гравця непросто.

 

90 хвилина. Балулі знову втрачає м’яч у простій ситуації на своїй половині поля, АЗ проводить швидку атаку, але Валеф відбиває потужний удар з гострого кута, а потім забирає м’яч після кволого добивання. АЗ контролює хід подій на полі в останні хвилини і не дає Дніпру-1 можливості нагнітати тиск на свої ворота.

 

Висновки

Стрибнути вище голови в цьому матчі Дніпру-1 не вдалося, але висунути команді претензії немає за що. Команди зіграли в такий собі антифутбол, зконцентрувались в першу чергу на руйнуванні задумів суперника та контролі його дій, ніж на загрозі чужим воротам. Багато хто з гравців зіграв нижче свого звичного рівня: це і Адамюк, і Піхальонок, та й Бабенко встиг привчити до більш впевненої гри, не зумів нічим значним відзначитись на полі Амаш. Але ж і рівень суперника був вище середнього – це м’яко кажучи, бо нинішній АЗ виглядає як мінімум не слабшим за Динамо та Шахтар. Рубчинський та Сарапій набираються такого потрібного досвіду міжнародних матчів, та й загалом зібрана “з коліс” команда потроху загартовується. Єдине що – Балулі поки не готовий до гри у футбол на такому рівні, йому б спочатку потренуватись “на кошках” (с). Хоча хто знає, можливо згідно з пріоритетами клубу на цей сезон “кошки” – це якраз Ліга Конференцій 🙂 Наші суперники по групі зіграли якнайкраще для нас – в нульову нічию, тому нічого не втрачено, вся боротьба за євровесну попереду.

 

 

Lexa, спеціально для FCDNIPRO.COM