Дніпро-1 вдруге в сезоні вилітає від АЕКа і завершує єврокубкову кампанію. Матч-відповідь пройшов з мінімальною кількістю небезпеки біля обох воріт і закономірно закінчився безгольовою нічиєю.

 

Головні події матчу

0 хвилина. Довбик… Відсутність єдиного форварда сильно підірвала атакувальні потужності Дніпра-1. Планом Б від тренерського штабу було висування на вістря Гуцуляка. Його місце праворуч зайняв Бланко; на решті позицій склад був ідентичним до першого матчу.

 

7 хвилина. Піхальонок завдає вже другого удару по воротах АЕКа з-за меж штрафного: один в ближньому куті виловив Піріч, інший трохи мимо. АЕК намагається змусити дніпрян володіти мʼячем якомога нижче, в ідеалі – у власному штрафному, провокуючи суперника на довгі передачі. Іноді план вдається: більшість довгих передач призводить до втрати мʼяча; іноді ні, і Дніпро-1 закріплюється на чужій половині, але пробратись до штрафного майданчика кіпріоти не дозволяють.

 

20 хвилина. АЕК розігрує кутовий пасом низом в штрафний майданчик, і Лопес пробиває в дотик – мимо воріт. З Лопесом перед розіграшем грав Бабенко, причому грав явно один в один – вимагав від суперника прибрати свої брудні руки, але в момент пасу якось так вийшло, що Лопес побіг в один бік – під передачу, а Руслан – в інший. Невже АЕК намацав найслабшого гравця при грі на стандартах і бив в одну й ту саму точку протягом обох матчів? Але ж до цих матчів ми й гадки не мали, що Бабенка можна настільки безжально протискати на стандартах. Якщо це було свідоме тактичне рішення, залишається лише поаплодувати нашому супернику – воно в результаті вирішило долю двобою на їхню користь.

 

23 хвилина. Густаво завдає удару з-за меж штрафного на підборі після вкидання з ауту – в руки Валефу. Це другий і останній удар в площину воріт Дніпра-1 в матчі; трохи раніше ще бив Яколіш – так само в руки Валефу. АЕК по суті не створив нічого серйозного біля воріт нашої команди за цей матч, але в них і не було такого завдання, кіпріоти цілеспрямовано утримували нульовий рахунок.

 

28 хвилина. Одна з небагатьох атак від Дніпра-1, яку вдалося розвинути на швидкості. АЕК не встиг перебудуватись після втрати мʼяча на чужій половині, Піхальонок розвернув атаку праворуч, а Хайнер виконав простріл в штрафний майданчик. В результаті не вдалося досягти нічого кращого, ніж вивести Бабенка на удар без перешкод метрів з 25-ти, Руслан непогано пустив мʼяч низом – він летів приблизно в штангу, але захисник заблокував удар.

 

34 хвилина. Яколіш нагнітає ситуацію на фланзі в тому сенсі, що псує нерви Хайнеру. Бразилець трохи перевірив суперника на міцність, але лише трохи; той влаштував ганебну симуляцію, арбітр відмахнувся від цього спектаклю.

 

40 хвилина. Понс отримав по голові в чужому штрафному, і АЕК на якийсь час залишився в меншості. Команда миттєво відреагувала на зміну ситуації і зайняла оборону за схемою 5-3-1 або навіть 6-3-0. Навіть якби суперник отримав вилучення на постійній основі, навряд чи Дніпру-1 стало б набагато простіше подолати його захист. Територія перейшла б до дніпрян, але підступи до штрафного все одно були б надійно перекриті.

 

Перерва

АЕК грає максимально щільно по всьому полю. Після будь-якої передачі від захисників або Валефа в другу лінію наш гравець опиняється під тиском і змушений діяти спиною до чужих воріт. Піхальонок та Рубчинський змушені шукати мʼячі на флангах, Бланко має вмикати на максимум свої можливості по контролю мʼяча аби утримати його у себе і бодай трохи протягти вперед. Жодна з довгих передач у Дніпра-1 не призвела не те що до потенційної небезпеки воротам Піріча, а навіть до продовження володіння мʼячем. Гостроти не те що не вистачає – вона просто відсутня як клас; АЕК створив на полі справжню трясовину, з якої дніпряни не можуть вибратись.

 

Танчик замінив Рубчинського в перерві і зайняв позицію правого вінгера, натомість Бланко пішов замість Валіка в центральну трійку. Акцентувати, що той зіграв не найкращий матч – це як їсти несмачну страву і уточнити, що конкретно наступна ложка теж не була смачною. Не найкращий матч грала вся команда, а не окремі персоналії.

 

51 хвилина. Дніпро-1 міг на рівному місці зрівняти рахунок: Пеглоу завдав майстерного удару з-за меж штрафного в ближній кут, мʼяч падав перед голкіпером і був дуже важким для опрацювання, і Піріч з ним не впорався – впоралась лише штанга. До моменту призвела ледве не перша довга передача, яку вдалося якісно приборкати Гуцуляку, і таким чином розвинути атаку.

 

57 хвилина. Той самий рак, коли немає риби: після вкидання з ауту Піхальонок обігрався з Пеглоу і пробив з лінії штрафного – занадто неточно.

 

61 хвилина. Хайнер викинув Яколіша за межі поля. Той, звісно, заслужив на таке ставлення до себе, але на жаль за правилами футболу така дія карається жовтою карткою. Певно, це відголоски протистояння гравців ще з першого тайму, Яколіш увесь матч намагається спровокувати суперника на необдумані дії.

 

70 хвилина. Хайнер знову порушує правила – арбітр міг би фактично закінчити цей матч, вилучивши бразильця. Він навіть потягнувся до кишені, але неясно, чи це був намір показати картку Хайнеру, зупинений згадкою про те, що в нього жовта вже є, чи лише погроза гравцю АЕКа, який підбіг качати права. На жаль, окрім безглуздих порушень правил згадати нічого – Дніпру-1 не вдається притиснути АЕК до штрафного і влаштувати бодай навалу на його ворота, кіпріоти впевнено контролюють хід матчу.

 

72 хвилина. Один з нечисленних шансів забити: Гуцуляк намагається пробити головою після подачі зліва від Пеглоу, але лише чіпляє мʼяч маківкою. А позиція була гарна, так і просилась скидка в дальній кут воріт. Хайнера від гріха подалі замінює найспокійніший і найвиваженіший гравець в ростері Дніпра-1 – Когут 🙂

 

75 хвилина. Звучить сюрреалістично, але Дніпро-1 упіймав суперника на контратаці. Амаш обігрався з Пеглоу на своїй половині поля і фантастичним до міліметра вивіреним пасом кинув Гуцуляка в прорив. Тому назустріч чкурнув голкіпер, Олексій прокинув мʼяч позв нього ліворуч… і, напевно, одразу зрозумів, що зробив це невдало – наздогнати мʼяч вже було б вкрай складно. Тому вінгер/форвард вирішив хоча б дати червону картку Пірічу, але навіть цього досягти не вдалося: Гуцуляк впав, так і не дочекавшись контакту з воротарем, і отримав ганебну жовту картку 🙁 Чомусь здається, що Довбик зміг би завершити цей епізод голом – принаймні шансів на це він мав би більше. Гуцуляку важко дався матч на чужій позиції, і навряд чи такий план Б по заміні Довбика дасть кращий результат в майбутньому.

 

86 хвилина. Амаш подає кутовий, і мʼяч в польоті перетинає лицьову лінію. Дуже точна ілюстрація перебігу всього матчу.

 

89 хвилина. Замість Бланко виходить Кононов – таке враження, що на фарт 🙂 Щоб посунути Танчика з позиції захисника, яку він закривав після заміни Хайнера, вище на вінгера. Бо саме Танчик виконав асист на Довбика в матчі проти Вадуца на груповій стадії. Тоді ігрова ситуація була навіть гірша, ніж в цій грі, але одна майстерно розіграна комбінація принесла Дніпру-1 перемогу. Але ж Довбика не було на полі, тому цього разу ставка не спрацювала.

 

АЕК на останніх хвилинах не намагається упіймати Дніпро-1 на контратаці і закрити матч, віддаючи перевагу збалансованій грі без форсування подій. При цьому і нижче кіпріоти не сідають, лише ситуативно дніпрянам вдається заходити в атакувальну третину, але перманентного тиску на ворота суперника не відбувається. Незважаючи на перевагу лише в один гол, АЕК впевнено доводить двобій до перемоги.

 

Висновки

Коли довго дивишся футбол, то майже все вже десь колись бачив 🙂 Двобій – копія матчів Дніпра проти Марселя в 1/8 фіналу Кубка УЄФА в березні 2004-го року. Тоді перший матч на виїзді так само закінчився 1:0 – з корявого пенальті забив Дрогба, а матч-відповідь на Метеорі приніс нульову нічию. Для повної ідентичності ще потрібно згадати, як Ротань влучив у штангу ударом з-за меж штрафного, і це був чи не єдиний шанс Дніпра тоді забити.

 

АЕК заслужено пройшов до наступного раунду, а Дніпро-1 не показав тієї гри, яка дала б змогу реально розраховувати на перемогу. Команді не вистачає інтенсивності дій – занадто часто суперник виходив переможцем із ситуацій 50/50, занадто суворо він перекрив нам центр поля, не кажучи вже про останню третину. Очевидно, що це наслідок особливостей підготовки до весняної частини чемпіонату, хоча певне тривожне відчуття ці два матчі залишили. Чи встигне команда набрати максимальні кондиції до початку чемпіонату? Перші суперники вкрай складні – Олександрія та Динамо, тому часу на поступовий розігрів не буде, цей час був якраз в матчах проти АЕКа. Якщо все розраховано вірно, то ми побачимо трохи (цілком?) іншу команду вже в першій грі чемпіонату. Інакше клуб (місто!) ризикує втратити унікальний шанс не будемо навіть вголос вимовляти, на що.

 

 

Lexa, спеціально для FCDNIPRO.COM