Історичний дебют Дніпра-1 в плей-оф єврокубків був затьмарений поразкою. Команда Кучера була близькою до прийнятної нульової нічиї на виїзді, але пізній гол після стандарту все зіпсував.

 

Головні події матчу

0 хвилина. В складі Дніпра-1 зʼявились двоє зимових новачків: правий захисник Хайнер та лівий вінгер Пеглоу. В іншому це був звичний за осінньою частиною сезону склад. Основна трійка півзахисників: Бабенко, Рубчинський, Піхальонок; традиційний центр захисту; Гуцуляк та Довбик в групі атаки. А от АЕК втратив на цей матч двох важливих гравців, які запамʼятались ще по літніх матчах: центрхава Альтмана та вінгера Дюрчо – це мало б зробити кіпріотів слабшими. Загалом АЕК перед грою був на вражаючій серії з 15 матчів поспіль без поразок в чемпіонаті, завдяки чому очолював свою лігу. Та й загалом був у кращій формі, бо продовжував грати чемпіонат протягом всієї зими, тоді як Дніпро-1 не мав офіційних матчів два з половиною місяці.

 

2 хвилина. Амаш втрачає мʼяч біля власного штрафного, Трічковскі майже без перешкод вицілює верхній кут воріт, але Валеф у стрибку відбиває мʼяч. На цьому неприємності не закінчуються: АЕК розігрує гарну заготовку на кутовому. Пас низом на ближню штангу і скидка в один дотик в центр штрафного, куди завчасно з іншої зони підбіг гравець – все той же №10. Перший його удар заблокував Довбик, а добивання прийшлося вище воріт. На початку епізоду з Трічковскі грав Бабенко, але коли той від нього втік, прямуючи в свою зону від скидку, Руслан просто перемкнувся на іншого гравця, лишившись від свого початкового візаві на відстані близько восьми метрів.

 

7 хвилина. Простий аут ледве не призводить до голу в ворота Дніпра-1. Вкидання в штрафний майданчик, Сваток не розраховує траекторію польоту мʼяча та вистрибує зарано – мʼяч перелітає через нього і прямує на дальню штангу. Там Амаш намагається винести мʼяч із штрафного, але виконує корявочку і віддає мʼяч Лопесу. Той пробиває в дальню девʼятку – мʼяч чіпляє поперечину.

 

16 хвилина. Хаотичні відскоки відбуваються в штрафному Дніпра-1 після чергового стандарту – Валеф втручається в ситуацію і забирає мʼяч. Загалом АЕК змушує нашу команду володіти мʼячем у власному штрафному майданчику або на ближніх до нього підступах. Огранізувати якийсь осмислений білд-ап, що дозволив би стабільно виводити мʼяч на чужу половину через пас, не вдається. Частіше за все Сваток просто бʼє мʼяч вперед, і захисники АЕКа розбираються зі спробами Довбика ним заволодіти.

 

19 хвилина. Дніпро-1 нарешті розігрує щось схоже на атакувальну комбінацію – ключову роль в епізоді грає Рубчинський. Валік дещо несподівано відкрився в зону на лівому фланзі і прострілив в штрафний майданчик, Довбик намагався скинути мʼяч під себе, але зробив це неточно. Амаш летить у безглуздому підкаті на захисника, коли дістатись до мʼяча неможливо, і отримує жовту картку. Дніпро-1 помітно нервує, тоді як АЕК навпаки, відчуває впевненість у власних діях.

 

22 хвилина. Сваток в запарі виносить мʼяч вперед, але Довбику нарешті вдається за нього зачепитись і через пас розвинути атаку іншим флангом. Амаш підключається вперед, прострілює в штрафний, і все той же Довбик намагається пробити в один дотик – захисник блокує цей удар, єдиний у Дніпра-1 за перший тайм.

 

28 хвилина. Валеф несподівано тонким пасом низом розрізає дві лінії АЕКу, а Пеглоу кидає в прорив Довбика. Класна дія від бразильця, шкода що чи не єдина за відведений йому тайм ігрового часу. Довбик вривається до штрафного, на замаху садить захисника, але пробити не встигає – інший захисник вкрав мʼяч у Артема з-під ноги. Дніпро-1 трохи отямився останніми хвилинами, а останню пʼятихвилинку взагалі домінував у контролі мʼяча. АЕК трохи збавив оберти після ударної першої чверті матчу.

 

36 хвилина. Гарсія намагається пробити головою після подачі зі штрафного, але не потрапляє по мʼячу. Його в момент подачі опікає Бабенко, і не дограє епізод до кінця: в завершальній фазі епізоду іспанець діє без супротиву. Памʼятаємо момент на другій хвилині, коли Трічковскі після кутового відкрився під скидку в центр штрафного – з ним тоді також грав Бабенко. Так з ким грає Руслан на стандартах? Це розписано до початку матчу, чи команда працює за принципом “розібрали гравців”?

 

37-45 хвилини. В другій половині тайму Дніпру-1 вдалося стабілізувати гру в тому сенсі, що АЕК перестав створювати загрози воротам Валефа, але й самі дніпряни нічого не створили біля воріт суперника. АЕК більш впевнено грає насамперед в середній третині поля, що дозволяє йому контролювати підходи до власного штрафного і успішно обмежувати атакувальні активності дніпрян. В кінцівці тайму косяком пішли фоли, і гра взагалі розбилась на окремі епізоди.

 

Перерва

Невдалий тайм від Дніпра-1: безбарвний в атаці, нервовий у захисті. Особливо відчутну перевагу АЕК мав у першій його половині. Кучер виконує подвійну заміну і випускає оновлений лівий фланг: замість Амаша та Пеглоу виходять Горбунов та Бланко.

 

49 хвилина. Черговий небезпечний удар по воротах Дніпра-1: Фараж пробиває з-за меж штрафного після відскоку – Валеф парирує удар. Лопес намагається цинічно намалювати пенальті, імітуючи зіткнення з голкіпером, але арбітр фіксує у нього офсайд.

 

56 хвилина. Перший удар в площину воріт АЕКа – це Довбик відскочив на лінію штрафного під розіграш кутового і завдав удару в один дотик. Кіпер впевнено забрав мʼяч.

 

57 хвилина. Буквально одразу АЕК втрачає мʼяч на своїй половині поля, і Гуцуляк бʼє по воротах з непоганої позиції в зоні напівкола, але удар невдалий – мʼяч летить далеко від воріт. За хвилину Дніпро-1 завдав більше ударів по воротах суперника, ніж за увесь час до того.

 

58 хвилина. АЕК не залишається в боргу, Фараж пробиває від 11-метрової позначки після подачі з флангу та скидки в центр. Бабенко грає в лінії з центральними захисниками в момент скидки, тоді як Фараж перебуває якраз в зоні його безпосередньої відповідальності – трохи вище за лінію захисників. Не хотілося б огульно критикувати Руслана за цей матч, але концентрації уваги йому явно не вистачало.

 

Танчик замінює Рубчинського і тут же отримує попередження за зрив контратаки. Гра трохи перейшла на зустрічні курси, дещо зросли швидкості, хоч звісно жодна з команд не наражає себе на занадто великий ризик.

 

63 хвилина. Гуцуляк продовжує пристрілку з лінії штрафного – цього разу в руки голкіперу. Малувато загрози воротам АЕКа.

 

70 хвилина. Густаво подає черговий штрафний, Гарсія знову виграє позицію у Бабенка і бʼє головою – мимо воріт.

 

76 хвилина. АЕК часто використовує навіси в штрафний майданчик – і зі стандартів, і з гри. Ось і зараз навіс з правого флангу, мʼяч явно летить в зону відповідальності воротаря, але Валеф не виходить на нього. Хайнер бореться з суперником на другому поверсі і ціною пошкодження ліквідує загрозу. А Валеф, здається, жодного разу за матч не зіграв на виході. Це очевидна вада цього кіпера: наскільки він красунчик при виходах сам на сам або під кутом, настільки ж безпорадним виглядає, коли треба показати, хто хазяїн у власному воротарському на другому поверсі.

 

Загалом АЕК не те що тисне останніми хвилинами, але ініцативою володіє, мʼяч тримає побільше (і робить це краще) – шукає підходи до воріт Дніпра-1. Наша команда не в змозі симетрично відповісти на дії суперника, у кіпріотів явно більше і ударів, і просто підходів до штрафного майданчика.

 

82 хвилина. Піхальонок (перша згадка в тексті про нього від 0-ї хвилини) згадав молодість (груповий турнір) і вирішив жахнути по воротах здалеку, але цього разу красеня не вийшло – мʼяч полетів прямо в голкіпера.

 

83 хвилина. Знову Піхальонок – цього разу він мав найкращий момент Дніпра-1 в матчі. Та й загалом команда провела ледве не єдину елітну комбінацію протягом всієї гри: дійшли від свого штрафного до чужого через пас, здолали пресинг суперника, впевнено просунулись через центральну частину поля. Довбик віддав чудовий пас пʼятою в штрафний майданчик, а Піха пробивав в дальній кут з гарної позиції, але воротарю вдалося відбити удар.

 

84 хвилина. Гол. Крапелька оптимізму швидко розбилась об граніт суворої дійсності. Гуцуляк здійснив безглуздий фол на фланзі, коли атака АЕКа практично вже зайшла в глухий кут. Густаво знову якісно подав зі штрафного, Гарсія знову відірвався від Бабенка і цього разу забив головою.

 

87 хвилина. Слідом міг зайти й другий. Хаотичний момент виникає у АЕКа: ніхто не грає перший мʼяч після виносу від воротаря, Яколіш перекидає мʼяч в штрафний на Ніколіча, той бʼє в дотик, і Валеф якимось дивом ногою відбиває мʼяч. 2:0 можливо було б занадто. А можливо, й ні.

 

Висновки

Дежавю – приблизно те саме ми вже бачили влітку проти того ж таки АЕКа. Очевидно, що ні тоді, ні зараз команда не форсувала своєї підготовки до першого матчу в сезоні. АЕК виглядав більш злагодженим та більш інтенсивним, нашим футболістам занадто часто доводилось грати в боротьбі спиною до чужих воріт або використовувати довгі виноси вперед. Логічно припустити, що результат в чемпіонаті має для клубу набагато більше значення, ніж потенційний прохід раунду в плей-оф Ліги Конференцій, згідно з цим пріоритетом і проводилась підготовка.

 

Тим не менш, майже кожен з футболістів міг зіграти краще в цьому конкретному матчі. Якщо у Валефа проблема з грою на виходах системна і базова, то звідки взялась нервовість в діях Сватка – сказати важко. Легіонери здебільшого розчарували: Амаш поки не готовий, Пеглоу блиснув в одному моменті, а всі інші запоров. Хайнер бігунок, але чи є в ньому якась родзинка, чи хоча б схильність до тактичної гри – це нам ще доведеться зʼясувати. Бланко теж досі не до кінця зрозумілий як футболіст. Його здатність тягати мʼяч та збирати на собі десятки фолів сумнівів не викликає, але от із загострюючими передачами цього разу не пішло від слова зовсім. Загубився Піхальонок, невпевнено зіграв Бабенко, не дав звичної інтенсивності Рубчинський – як наслідок випав з гри й Довбик, форварду важко показати свою найкращу гру, коли настільки просідає півзахист.

 

Команда, безумовно, додасть в наступних матчах. Але чи станеться це вже за тиждень в другому матчі з АЕКом – питання. Кіпріоти є складним суперником, який вміє грати на результат, тож пройти їх буде надзвичайно складно. Але поки є другий матч, і різниця в рахунку становить лише один гол – шанси залишаються.

 

 

Lexa, спеціально для FCDNIPRO.COM