«Дніпро-1» провів найсильніший відрізок у своїй сучасній історії – з кінця серпня команда набрала шалений хід в УПЛ. Всього дві нічиї і десять перемог, включно з «Динамо» та «Зорею» – це один з найкращих стартів в історії турніру. Вже понад рік «Дніпро-1» не програє у чемпіонаті.

 

В Лізі конференцій теж все достойно. Дві поразки «АЗ Алкмаар» були робочими з огляду на статус суперника (і проблеми зі складом), але навіть попри все команда взяла друге місце, потрапивши в єврокубкову весну.

 

Ще влітку, коли в команду тільки перейшли Олександр Кучер і Євген Красніков, інсайди про можливу боротьбу за чемпіонство викликали заслужений скепсис. Зараз досі не до кінця очевидний потенціал «Дніпра-1» хоча б через те, що в оптимальному складі команда зіграла зовсім мало матчів. Але сильну заявку від команди ми вже отримали.

 

19 листопада буде поки що найголовніший тест для дніпрян – матч проти «Шахтаря», єдиного конкурента в боротьбі за чемпіонство.

 

Офіційний партнер «Дніпра-1» Parimatch Ukraine вірить у яскраву чемпіонську інтригу в УПЛ. Футбол в нашій країні зараз існує завдяки перемогам ЗСУ на фронті – і ми маємо підтримувати їхній прогрес у контрнаступальних операціях.

 

За ініціативи партнера учасників поєдинку «Дніпра-1» та «Шахтаря» Parimatch Ukraine протягом матчу буде відкрито збір на крила-розвідники від української команди «Небесна Кара» спільно з Фондом «KOLO».

 

Кучер зі серпня встиг зліпити одразу три версії «Дніпра-1» – друга найсильніша

 

Ще перед початком сезону ми намагалися зрозуміти, який з Олександра Кучера тренер. Навіть спробували намалювати оптимальний малюнок гри: «Дніпро-1» сильно ризикує йти з Кучером за найвищими місцями УПЛ. Досі невідомо, який він тренер

 

Але реальність виявилася і для самого тренера, і для «Дніпра-1» значно оригінальнішою. Пошук оптимальних зв’язків на полі згідно з доступними для тренерського штабу гравцями призвів одразу до трьох варіантів «Дніпра-1» у сезоні.

 

Варіант №1: спроба в контрольований хаос і покарання від АЕК

 

Перший варіант найближчий до того, що пропонував Кучер ще в «Металісті». Його характерною рисою була спроба дати гравцям велику свободу позиціонування на полі – так, Артем Довбик часто міг опинятися або на фланзі, або глибоко в центрі поля, Олександр Піхальонок взагалі не мав сформованої позиції і міг опинитися будь-де в атаці.

 

Ще один хід, який був застосований в спарингах перед сезоном та в перших двох матчах з АЕК – це здвоєння флангових гравців атаки.

 

Ось момент з першого матчу. Коли команда м’яч тримала зліва – на цьому фланзі часто працювала не лише зв’язка Бланко (лівий півзахисник) – Бузанелло (лівий захисник). Сюди також переходив і Пуріта (правий півзахисник), щоб створити ситуативні трикутники і дати можливість обіграти технічним гравцям команди суперника один в один.

 

H1

 

Але очевидно, що якщо на одному фланзі перебір гравців, то на іншому когось не вистачає – і цим може скористатися суперник, якщо вміло зможе перехопити м’яч та перевести його на протилежний край. АЕК за матчі з «Дніпром-1» робив таке не раз і не два.

 

H2

 

Як проміжний висновок – хоч тоді і здалося, що «Дніпро-1» зовсім провалився проти кіпріотів, моментів команда Кучера створила достатньо. Навіть якщо брати показник xG – за два матчі «Дніпро-1» «мав» забивати чотири голи, а забив лише один. Да і той після стандарту. А от з захистом проблеми були занадто великими, щоб продовжувати так грати.

 

Варіант №2: небезпечний пресинг, гра через центр і відмова від стандартних подач

 

В матчі з «Динамо», який вважається переломним, Кучер зробив ключову перестановку, яка дала життя наступному варіанту.

 

H3

 

Опорного півзахисника Едуарда Сарапія перемістили в центр захисту в пару до Олександра Сватка. На його місці в півзахисті основним став Руслан Бабенко – гравець, який до того не міг вважатися надто важливим для будь-якої команди, в якій виступав. Але у версії «Дніпра-1» осені 2022 року від нього дійсно багато залежить.

 

Перемога над «Динамо» була отримана завдяки в’язкій грі в центрі поля, в яку гравці «Дніпра-1» змогли затягнути суперника, який перебував занадто далеко від оптимальної форми. Але в подальших матчах (окрім, мабуть, першої гри з «АЗ») саме дніпряни грали з позиції сили.

 

Ключовим у новій структурі став небезпечний пресинг команди. Небезпечний не стільки для суперника, стільки для самого «Дніпра-1» до моменту, допоки команда повністю до нього не призвичаїлася.

 

Допоки вистачало сил, одразу шість гравців команди вишукувалися дуже високо, залишаючи позаду себе великі зони. Але цей хід, хоч і був ризикованим, відкрив дуже банальну істину – в Україні суперники не знають, як грати проти такого агресивного та десь навіть нелогічного стилю. І деякі команди в Європі також.

 

H4

 

І по-справжньому досі «Дніпро-1» карав за подібну агресивність лише начебто скромний «Вадуц». А все тому, що навіть у команди другої швейцарської ліги у захисті знаходилися гравці, які не боялися та вміли коротко розігрувати м’яч навіть під тиском суперника.

 

В УПЛ же оборонці зазвичай просто вибивали м’яч на чужу половину поля і сподівалися на вдале підбирання власних нападників. Якщо все ж старатися щось вигадувати, то можна натрапити на наслідки не найкращої технічної підготовки гравців в командах УПЛ.

 

Наприклад, в матчі з «Зорею» «Дніпру-1» навіть не довелося на повну вмикатися в пресинг, щоб змусити захисника помилитися і віддати пас на Довбика:

 

H5

 

Це дуже важлива відмінність від того, що будував Ігор Йовичевич минулої осені. Хорватський спеціаліст в такий ризик йти боявся (за що часто критикувався вболівальниками команди).

 

Зараз же «Дніпро-1» – і досі найкраща команда в лізі за показником пресингу PPDA (скільки в середньому пасів виконує суперник перед втратою м’яча). І це треба враховувати, що як мінімум останній місяць команда в колишньому режимі працювати вже не може.

 

В атаці ж «Дніпро-1» зрозумів, що ніяка команда не витримає постійного тиску через центр. Треба набратися терпіння і результат прийде.

 

У цьому компоненті важливим гравцем дійсно був і є Домінго Бланко – футболіст, який у своїй оптимальній формі точно входить в трійку найкращих гравців ліги. Також важливу роль відігравав і Олексій Гуцуляк, який дуже тонко вміє грати у так званій зоні №14.

 

Завдяки його відчуттю моменту вдалося й організувати перший гол у першому матчі проти «Аполлона». Короткий розіграш вивів його на позицію, де він міг і бити, але де знайшовся варіант з пасом на хід Довбику (який потім віддав на пусті ворота Рубчинському).

 

H6

 

H7

 

Також важливою відмінністю була і відмова від навісів – після перших п’яти турів «Дніпро-1» був найгіршою командою за кількістю виконаних подач. Зараз показник став значно вищим, але це також наслідок переходу до третього варіанту.

 

Варіант №3: 4-4+2 (Піхальонок та Довбик)

 

H8

 

Постійні травми та шалений темп гри двічі на тиждень майже одним стартовим складом призвели до ситуації, коли команда стрімко підходила до точки повної зупинки. Саме тому тренерський штаб майже на колінці створив третій варіант з доступних гравців.

 

Кучер відправив Піхальонка грати «фальшиву дев’ятку» поруч з Артемом Довбиком – тренерський штаб зробив з двох найсильніших свої гравців майже зв’язку нападників. Їх повернули до режиму першого варіанту: можуть робити що завгодно і знаходитися на полі де завгодно, тільки б це приносило результат.

 

Всі інші гравці вибудовуються на полі у суворі дві лінії з 4 футболістів, а флангові півзахисники навіть більше стали орієнтуватися на захист, ніж атаку (Амаш, Назаренко чи Танчик).

 

H9

 

Це дало буст для обох лідерів – з кінця жовтня (матча з «Металістом»), коли ця схема була вперше застосована. Особливо яскраво засяяв Піхальонок (2+3), якому відверто важко було звикнути до вимог тренера на початку, але зараз він найкращий гравець команди на полі – кращий навіть за Довбика.

 

Довбик (4+1 за той же період) же продовжує свою динамічну гру в центрі нападу – про нього ми писали окремий матеріал: Довбик став найкращим форвардом України і очолює список бомбардирів УПЛ. Розбираємось, як йому це вдалося.

 

А ще варто відмітити, що на пару за останні три матчі вони також 5 разів потрапили… у каркас воріт (4 рази Довбик і 1 раз Піхальонок).

 

Мабуть, це найменш приваблива схема з усіх, в які грав Кучер цього сезону. Але є велика ймовірність, що саме з нею «Дніпро-1» вийде на поле проти головного конкурента – «Шахтаря».

 

«Дніпро-1» за статистичним показниками заслуговує на боротьбу за чемпіонство

 

H10

 

В одній аналітичній програмі на ютубі дуже сміливо зазначили, що «Дніпро-1» грає на багажі Йовичевича. Це, звісно, не так – команда ще досі не змогла ні хвилини зіграти в оптимальному складі зі серпня, але постійно знаходить важливі варіанти, які віддаляють її від хорватської версії 2021 року.

 

І навпаки – команда Кучера все ближче за основними показниками до двох топових команд ліги. Рух йде в обопільному напрямку, бо «Дніпро-1» підтягнувся до лідерів, а ті, навпаки, стали гіршими за рік.

 

Але факт залишається фактом. Якщо дивитися лише на статистичні показники, то зараз вперше за багато років у нас двовладдя, але не тих команд, про які можна було подумати перед стартом сезону.

 

H11

 

Головне в цих показниках – це їхня близькість одне до одного. Не дуже важливо, 16 чи 15 ударів за матч, 23 чи 21 дотик в чужому штрафному. Протягом сезону це все статистична похибка, яка мало вплине на результат. «Дніпро-1» та «Шахтар» в оптимальних складах рівні команди і все будуть вирішувати деталі.

 

Той же Олександр Кучер продовжує навчатися і інколи навчатися на власних помилках. Обидві гри з «Вадуцом» показали, що він здатен на необдумані та імпульсивні рішення – з часом це пройде, але зараз може завадити «Дніпру-1».

 

Тренувальний процес, який будує Кучер, також має зазнати змін – епідемія травм, про яку буде йтися нижче, почалася з занадто жорстких вимог штабу наприкінці серпня. Як Кучер пройде збір взимку теж буде відкритим запитанням перед стартом другої частини сезону.

 

Але поки що треба дожити до кінця першої частини. Три важких матчі – «Шахтар», «Олександрія» та «Кривбас» (ймовірно, у Кривому Розі).

 

Головна проблема «Дніпра-1» – не суперники, а травми. Команді взимку треба підсилення

 

У жодного іншого клубу немає настільки серйозних проблем з гравцями основного складу через травми, як у «Дніпра-1» прямо зараз. В останньому матчі з «Ворсклою» дійшло до того, що в центрі поля завершували гру номінальні центральні захисники Логінов і Гомес. Через нестачу гравців на лавці запасних.

 

Всі футболісти нижче пропустили більше однієї гри через травми цього сезону:

 

H12

 

Перші п’ятеро навряд з’являться і в матчі з «Шахтарем». Домінго Бланко та Фарес Балулі фігурують у фотозвітах підготовки до матчу, але навряд вийдуть з перших хвилин, якщо взагалі попадуть у заявку. Додайте до цього і майже героїчну гру Олександра Сватка, який всю цю частину сезону грає на уколах та на морально-вольових. Для капітана команди вже запланована операція взимку.

 

Для «Дніпра-1» гра на позамежному бажанні – це одна з фішок сезону. Багато гравців проявляють себе краще, ніж того від них очікували перед початком змагань. Найяскравіші приклади – Володимир Адамюк та Валентин Рубчинський – вже отримали нові контракти від клубу. Валентин продовжує тримати місце в основі і вже вийшов у лідери чемпіонату за показником «розумних передач» (на одному рівні з Георгієм Судаковим).

 

Герой «Дніпра-1» на Кіпрі – вихованець ще старого «Дніпра». Дебютував у 15 років, вже двічі рвав «хрести», вразив Кучера

 

Також свій трирічний контракт отримає і Едуард Сарапій, якого Євген Красніков вважав майбутнім гравцем збірної ще до виклику в національну команду. Зараз він в топ-3 чемпіонату за кількістю виконаних передач – навіть в центрі захисту він один з тих гравців, які контролюють темп гри.

 

Повертаючись до Домінго Бланко – «Дніпро-1» платить йому шалену за мірками себе минулорічного зарплату, але це вартує кожної копійки, коли він виходить на поле. Якщо він зможе повернутися в матчі з «Шахтарем», це буде величезним бустом для команди.

 

H13

 

Те саме стосується і Яніса Амаша та Габріела Бузанелло – два легіонера на лівому фланзі принесли вже багато користі команді. Алжирця, до речі, вдалося відпросити від матчів збірної і на гру з гірниками він також має вийти.

 

А ось про яких легіонерів не можна сказати багато позитивного – це про Фареса Балулі та Макса Валефа. Перший так і не зміг скинути зайву вагу і за чутками може знову опинитися в «Металісті» вже взимку. А ось бразильський голкіпер може і не настільки жахливий, як це здавалося ще влітку, але клубу все ж потрібен новий воротар, який вмітиме грати на виходах.

 

Голкіпер – це одна з можливих позицій, які треба посилити клубу взимку. Точно будуть шукати правого захисника (Валерій Лучкевич та Еміліано Пуріта навряд зіграють у сезоні до квітня-травня), також не встигли попереднього трансферного вікна знайти ще б одного вінгера, який одночасно б міг і підстрахувати Артема Довбика в атаці.

 

Можливо, треба буде і окремо форвард, якщо клуб та Довбик все ж отримають пропозицію, яка задовольнить обох. У Артема контракт завершується вже в грудні 2023 року і влітку він зможе підписати попередній контракт з будь-якою європейською командою безкоштовно. Так що якщо і продавати – то вже тут і зараз.

 

H14

 

Також команді не завадить центральний півзахисник та додатковий центральний захисник. Тобто, все йде до того, що взимку «Дніпро-1» може підписати 5-6 нових гравців. Це має стабілізувати команду та дати більше шансів на двоматчеве протистояння з АЕК в Лізі Конференцій.

 

Але поки що – матч з «Шахтарем». Один з ключових в боротьбі за чемпіонство.

 

Перший легальний букмекер та партнер «Дніпра-1» та «Шахтаря» Parimatch Ukraine зробив свій прогноз на центральний матч туру в УПЛ. Експерти вважають гірників фаворитами поєдинку та оцінюють їх шанси на перемогу, як 1.94 до 1, в той час, як на те, що три очки підуть в скарбничку дніпрян виставлено коефіцієнт 3.85. На те, що команди розійдуться миром кеф – 3.60.

 

Матч пройде вже 19 листопада в Ужгороді. Початок – о 13.00.

 

 

Volodymyr Harets , спеціально для ua.tribuna.com