— Валерію, нещодавно в Україні офіційно послабили карантинний режим. Більшості клубів УПЛ це дало змогу поновити колективні тренування. Як це відобразилося на «Дніпрі-1»?

 

— Радикально відобразилося: до того польові футболісти займалися невеликими групами, а ми, воротарі, взагалі по одному. Тепер у нас загальнокомандні заняття. Крім іншого, це дало можливість приділяти багато уваги тактиці.

 

— Чим теперішній тренувальний режим «Дніпра-1» відрізняється від звичайного, штатного? Припустімо, наставники «Олександрії» плавно підводять підопічних до оптимальних фізичних кондицій, а от футболісти «Десни» зараз, по суті, мають позачергові збори.

 

— У нас ближче до першого варіанту. Справа в тому, що під час цієї вимушеної перерви ми всі займались індивідуально, роблячи ставку на фізичних вправах. Можна сказати, тоді у нас і були позачергові збори в полегшеному режимі. Зараз же тренери підтягують інші моменти — тактику, зіграність.

 

— Голкіпери різних клубів найвищого дивізіону по-різному підтримували форму під час карантину: Євген Паст із «Десни» тренувався сам і майже винятково через бігову роботу, Богдану Сарнавському зі «Львова» допомагав динамівець Микита Бурда…

 

— Андрій Кліщук ці два місяці був удома в Одесі, він займався індивідуально. А з іншими воротарями Валерій Васильович (Городов. — УПЛ) проводив окремі тренування. Він телефонував і казав, коли є змога провести тренування, коли всім зручно, й ми по одному приїжджали на базу.

 

— Ваш наставник воротарів Валерій Городов вважається одним із найкращих фахівців України. У чому специфіка його стилю і, зокрема, чи практикує він славнозвісні-сумнозвісні «жабки»?

 

— Думаю, «жабки» відійшли в минуле. Я працював із багатьма наставниками голкіперів, наприклад, із Тарасом Гребенюком і Сергієм Краковським; також спілкуюся з колегами-воротарями — всі розповідають, що цю складну вправу вже ніхто не практикує. А Городов — прогресивний спеціаліст, який пропонує сучасні моделі тренувань.

 

— Два місяці без футболу — солідний термін. Очевидно, що на перших порах після поновлення Чемпіонату деякі команди ми «не впізнаємо». Яким побачимо «Дніпро-1»?

 

— З одного боку, всім буде складно. З другого, в перших турах навряд чи треба очікувати особливо видовищного футболу. З третього, переконаний — буде дуже цікаво, бо всі скучили за футболом. Те, наскільки ми скучили, показує такий факт: на початку карантину я не міг дивитися Чемпіонат Білорусі, а потім почав, бо хотів переглядати хоч якийсь футбол — втягнувся (хоча, можливо, то за цей час у них зріс рівень турніру…).

 

— Поточний сезон у Favbet Лізі складається для Вас нерівно: починали дублером Андрія Кліщука, потім надовго стали основним, а після поразки від «Шахтаря» знову повернулись у запас. Як буде в червні-липні?

 

— Іще наприкінці минулого Чемпіонату в мене була травма. Влітку на зборах стався рецидив, отож я не зміг почати сезон у повній готовності. Потім відновився, повернувся в основу. А після складного поєдинку з донеччанами наш штаб просто дав мені можливість відпочити. Як буде потім — вирішуватимуть наставники.

 

— У 23-х матчах Чемпіонату «Дніпро-1» пропустив 34 м’ячі. Це найкращий показник серед команд Групи 2, однак у цілому така кількість «пробоїн» — завелика. Деякі фахівці стверджують, що саме через проблеми задньої лінії команда не вийшла у верхню шістку ІІ етапу сезону…

 

— Є над чим працювати. Причому всім — воротарям, захисникам, півобороні, форвардам. Окрім того, взимку у нас з’явився новий тренер — італієць Луїджі Ночентіні, котрий дуже допомагає. Зокрема, він часто наголошує: ми інколи із запізненням реагуємо на атакувальні ходи суперників, тому й пропускаємо. Хтозна, можливо, з 24 туру Favbet Ліги всі побачать інший бік нашої команди.

 

— Останнє запитання — про Ваших партнерів: на карантин дніпряни йшли з багатьма травмованими — як тепер почувають себе Андрій Цуриков, Олександр Сваток та інші?

 

— Цуриков уже тренується в загальній групі, Сваток і Папа Гуйє — окремо, але вони вже близькі до повного відновлення. Скоро нам допоможуть.

 

upl.ua