Дніпро-1 дав бій Панатінаїкосу у матчі-відповіді, але докладених зусиль виявилось недостаньо для проходу до наступного раунду. Ціла низка факторів завадила нашій команді відігратись після поразки у першому матчі, хоча шанси це зробити все ж таки були.


Ключові події матчу


0 хвилина. Греки зробили максимум для того, аби завадити Дніпру-1 показати свою найкращу гру. І якщо в контексті першого матчу так можна було сказати про їхні дії безпосередньо на футбольному полі, то в другому матчі якраз навпаки – ці дії були поза його межами. Вважати масове отруєння дніпрян напередодні гри випадковістю означає стати героєм відомого анекдоту: “такий дорослий, а в казки віриш”. В основному складі не змогли вийти капітан команди Сваток та Гуцуляк. Це потягнуло за собою масштабну перебудову схеми: Мірошніченко висунувся на позицію вінгера, його місце зайняв Пасіч, а Сватка замінив Адамюк. Травмованого Кравця ліворуч в захисті замінив Каплієнко. Піхальонок відновився після травми і вийшов на поле вперше цього літа. На поле, яке греки навмисно спаплюжили, заливши водою до стану болота. У Греції не буває влітку таких дощів, а день матчу в Афінах пройшов за сонячної погоди та температури +32°C.

9 хвилина. ПАО подає вже четвертий кутовий, але Бернард робить це настільки бездарно, що жодної загрози подачі не несуть. Греки краще адаптувались до залитого водою поля – вони менше помиляються на старті матчу і виконують більше передач на чужій половині поля.

11 хвилина. Швидка комбінація ПАО в один дотик в 14-й зоні закінчується ударом Вільєни з напівкола – в руки Волинцю. Рубчинський на старті матчу грає на позиції лівого інсайда і повсякчас опиняється на полі вище за Бланко. Ідея Кучера була в тому, щоб збагатити опорну зону гравцями, які можуть просувати м’яч вперед. Порівняно з першим матчем туди додався і Піха (пас), і Мінго (дриблінг), але на перших хвилинах ця ідея не працює, греки так само не дають розвернутись у фазі побудови атаки, як це було і в першій грі.

15 хвилина. Гол. Єдвай тупо вибив м’яч вперед, Шпорар про всяк випадок побіг в напрямку відскоку, і “всяк випадок” трапився: м’яч якось неприродно відскочив від зіпсованого газону, занадто вертикально; через це Волинець до нього не встиг, а Адамюк вимкнувся з епізоду ще перед відскоком. Шпорар перекинув воротаря і упімав Вову на протиході. Абсолютно дурний гол, навіть привозом не назвеш – чиста випадковість.

20 хвилина. Бланко отримує жовту картку за прохідний фол – у спробі пресингу аргентинець наступив супернику на ногу. Ніякої надмірної агресії чи ризику завдання травми в його діях не було, систематичності фолів не було так само – перший фол за матч.
Після забитого голу характер гри поступово змінюється: ПАО знижує свій барицентр на добрий десяток метрів. Греки починають грати нижче і менше заважати Дніпру-1 на початковій стадії атаки, що призводить до збільшення володіння у дніпрян на чужій половині поля і поступового прогресу в комбінаційній грі в другій третині поля.

22 хвилина. ГОЛ! Чудовий індивідуальний гол від Довбика! Артем отримав м’яч прямо по центру в 28-ми метрах від чужих воріт, змістився праворуч – дійшов до кута штрафного майданчика. Зробив з двох греків кеглі для боулінгу: проскочив між ними, і з гострого кута, від бокової лінії воротарського майданчика пустив м’яч поміж ніг воротарю. Блискучий гол, який підкреслив всі сильні сторони Довбика. Сміливий, напористий прохід до чужих воріт і точний завершальний удар. Браво!

32 хвилина. Дотепна комбінація від Дніпра-1: Пасіч віддає в центр, Мірошніченко шведою підкидає м’яч далі, Довбик в дотик скидає під удар, і Рубчинський завдає удару з лінії штрафного – Бріньолі забирає м’яч. Незважаючи на гол у відповідь від Дніпра-1, греки продовжують грати нижче, ніж робили це на початку матчу, хоча рахунок тоді й зараз однаковий. Але віддавши супернику ініціативу, ПАО вже не може так легко відновити диспозицію перших хвилин: Дніпро-1 трохи пристосувався до поля, а гол Довбика додав команді впевненості.

33 хвилина. Атака у відповідь від греків, Бернард віддає врозріз до штрафного на Паласіоса. Волинець висувається з воріт і блокує спробу аргентинця прокинути повз нього м’яч, а той влітає коліном в голову Євгенові. Паласіос ніяк не намагався уникнути зіткнення з воротарем, хоча правила гарного тону у футболі передбачають максимальне пом’якшення таких контактів з боку атакувальних гравців. Але гарний тон – то не для грецького футбольного бидла. Важко сказати, чи був удар коліном в голову завданий навмисно, виключити цього не можна. Волинець із струсом мозку відправляється до госпіталя, його замінює Кінарейкін.

40 хвилина. Довбик забиває другий гол. Бездоганна комбінація Дніпра-1: Піхальонок підбирає “вільний м’яч” в центрі поля, запускає Бланко в прорив, у греків абсолютний провал в обороні – правіше від Довбика є ще один вільний гравець, але він навіть не знадобився: Артем впевнено забиває з лінії штрафного. Гол скасовано через влучання м’яча в руку Бланко в момент, коли Джурічіч виконував проти нього “підкат останньої надії”. Дикий нефарт переслідує команду в цьому матчі, дурнуватий гол Шпорара після нетривіального відскоку м’яча від газону + зіпсований чудовий гол Довбика через випадкову гру рукою, і замість 0:2 ще до перерви маємо 1:1 🙁

41 хвилина. ПАО відповідає схожою на момент Паласіоса атакою: знову вас врозріз від Бернарда, але Шпорар в офсайді. Кінарейкін дограв епізод до кінця: швидко скоротив дистанцію до форварда і заблокував його удар – впевнена гра від Яші, гарно влився у важкий матч.

45+1 хвилина. Бабенко віддає розумний пас врозріз на підключення Каплієнка. Якби на півджоуля менше сили, було б бездоганно, а так кіпер встиг перехопити. Цікавий сам факт наявності такої передачі: ПАО засів у захист всією командою, жодного гравця немає навіть в центральному колі, тому й Бабенко у високій позиції, і має Руслан можливість віддавати завершальні передачі, а не підготовчі.

45+3 хвилина. Паласіос збиває Рубчинського і отримує жовту картку. За епізод з Волинцем жодного покарання аргентинець не отримав, хоча навіть з огляду на серйозність травми голкіпера можна було переглянути вар або виписати хоча б попередження.

45+6 хвилина. 100% момент у Дніпра-1! Паласіос ніяк не вгамується – збиває Бланко на фланзі. Піхальонок подає зі штрафного, знаходить у воротарському Пасіча, а той не влучає у порожні ворота. ПАО безпорадно захищається на стандарті: ніхто не грав з обома гравцями, які йшли на замикання, та ще й лінію офсайду не втримали. Лише диво врятувало господарів від голу. Насправді, майстерності не вистачило: навіть у порожні ворота треба вміти замкнути в один дотик сильну подачу з відскоком від газону.


Перерва
Першу третину тайму греки провели так, наче це було продовження першого матчу: контролювали гру, блокували розвиток атак Дніпра-1 в початковій фазі, змушували збиватись на довгі передачі. Але випадковий забитий м’яч зіграв з ними злий жарт; вирішили, що можна відкотитись назад і спокійно дограти залишок матчу. Це була помилка. Найбільш ефективним способом протидії команді Кучера якраз є руйнування атак в початковій фазі, а не сидіння в середньому чи низькому блоці. Греки віддали ініціативу супернику, і далі чи то не усвідомили небезпеку такої зміни в характері гри, чи то вже не мали змоги повернути статус-кво. В результаті дніпряни цілком могли відіграти відставання в рахунку за один лише перший тайм. Паласіос впевнено йшов на червону, і тут варто віддати належне Йовановічу, який грамотно зняв аргентинця з гри.

46 хвилина. Дніпро-1 розпочинає другий тайм з місця в кар’єр. Бланко пробиває під поперечину після передачі від Піхальонка – Бріньолі насилу витягує цей удар. Греки показали жалюгідний зразок гри в позиційному захисті: Довбик зібрав на себе купу гравців і спровокував провал в опорній зоні, Бланко пробивав без жодного супротиву. А після подачі кутового – не менш жалюгідна гра в захисті на стандарті. Сарапій спокійно знайшов собі зону, вийшов на подачу і пробив у дотик – на жаль, прямо до рук воротарю; момент був цілком гольовим.

49 хвилина. Дніпро-1 теж знайшов, в якому компоненті лажанутись – провальна спроба пресингу на чужій третині. Греки переводили м’яч з одного флангу на інший, і пресингувати в такій ситуації взагалі справа невдячна. Незлагодженість пересувань гравців полем призвела до того, що греки легко розвалили командну структуру дніпрян, внаслідок чого виник момент як у першому матчі, коли Вільєна не влучив по м’ячу в штрафному майданчику. А тут Манчіні не зумів обробити передачу з флангу, хоча був так само наодинці.

50 хвилина. Піхальонок закидає вперед на Рубчинського, той пресингує захисника. Коцірас відкидає м’яч назад на Бріньолі – неоковирний вийшов пас, але це все ж таки був пас, ніяк не випадковий дотик і не рикошет. Арбітр не призначає вільного удару, хоча мав би це зробити.

52 хвилина. Ще одна контратака ПАО – Піхальонок допустив невимушену помилку і дав змогу грекам розігнатись. Годі було чекати, що Піха в першому ж матчі покаже свій максимальний рівень, це важко зробити після довгої перерви в грі. Але його вплив на гру команді загалом по матчу був однозначно позитивним, і дуже його не вистачало в Кошице. Шпорару там віддавали пас на порожні ворота, але Пасіч тактично переграв словенця, у підкаті перекривши площину воріт.

54 хвилина. ГОЛ!!! Тиск від Дніпра-1 таки спрацьовує. Рубчинський відбирає м’яч на чужій половині, вривається у штрафний майданчик, пас на Довбика перехоплює захисник. Мірошніченко подає кутовий, Сарапій виконує сіртакі на кістках захисту ПАО і забиває головою з лінії воротарського.

57 хвилина. Сарапій пішов на заміну. Очевидно, що Кучер ніколи в житті за власним бажанням не зняв би з гри найсильнішого свого гравця на стандартах в чужому штрафному, який до того ж тільки-но забив. Але наслідки отруєння далися взнаки, про це сам Едік розповість після матчу. Максимальний антифейр-плей в дії; лишається тільки зробити з цього висновки на майбутнє, щоб більше в таку ситуацію не потрапити.

65 хвилина. Чергове вривання Довбика в захисні порядки ПАО, Артем сміливо пішов на чотирьох захисників і був збитий за півметра до лінії штрафного. Арбітр Данкерт не призначає штрафного, і протягом всього матчу проявляє симпатію до команди господарів. Більше в дрібницях: то кутовий не призначить, то навпаки – не помітить, як м’яч вийшов від грека; ліву картку для Бланко можна згадати, травму Волинця, не призначений вільний удар. Але ж футбол і складається з дрібниць. Тут очевидний фол і жовтка картка:

69 хвилина. Гол. Дніпро-1 виконує одразу три заміни, на поле виходять Танчик, Гуцуляк та Когут. Повністю оновлюються обидва фланги: Танчик правий захисник, Гуцуляк вінгер; Пасіч йде ліворуч в захист, Мірошніченко – на лівого вінгера. Короче кажучи, доки розбирались, хто куди має йти, греки вкинули аут, зайшли в штрафний і забили. Треба трохи різкіше думати на полі й не втрачати концентрацію уваги в таких моментах.

72 хвилина. Джурічіч з невідомої причини сідає на газон в центрі поля. ПАО зупиняється, очікуючи, що Дніпро-1 виб’є м’яч в аут. Напевно згадали, що означає термін “фейр-плей”, але Данкерт гру не зупиняв. Бабенко все ж таки відправив м’яча за бокову. Ви б зробили те саме на його місці? Особисто я – ні. Краще закинув би м’яч на ривочок Довбику, доки там захисники пальцями в бік аутів тикали.

76 хвилина. Данкерт по суті завчасно завершує матч, показавши Танчику червону картку за рядовий фол. Вова зачепив суперника, можливо могла б мати місце дискусія щодо попередження, але на вилучення це аж ніяк не тягнуло. За сукупністю всіх дрібних суддівських епізодів у матчі можна зробити висновок про упереджене негативне ставлення Данкерта до Дніпра-1. А що стало тому причиною, чи корупційна складова з боку греків, чи може він сам по собі газонюх, і тому не любить українців – це вже на розсуд фантазії читача 🙂


Висновки
Дніпро-1 цим матчем показав дві протилежні речі. Перша гарна: команда може додати та має характер. Друга погана: виявляється, перший матч було безбожно провалено, а шанси пройти греків насправді були непогані. Команді дуже не вистачало Піхальонка хоча б на годинку в першому матчі. Зважаючи на інший малюнок гри греків в проміжку від першого голу до вилучення, ніж він був в першому матчі, Піха все ж таки солідно додав команді класу у роботі з м’ячем в центрі поля.

Кінарейкін нормально проявив себе і в другому матчі. Хвилюватись за воротаря протягом тієї години, що Яша провів на полі, не довелося – і це саме той спокій на останньому рубежі, якого нам так не вистачало в минулому сезоні.

Теорія про підвищення якості стандартів з приходом Мірошніченка поки що підтверджується: Денис зробив високоякісний асист з кутового. Загалом Дніпро-1 мав шалену перевагу на стандартах. За сумою двох матчів було 12 стандартів, половина з них (!) закінчились ударами, зі стандартів було забито два голи + ще один 100% момент був у Пасіча.

Кучер все ж таки проявив трохи гнучкості, опустивши Бланко нижче, і тим самим надавши команді більше опцій у просуванні м’яча. Маленький такий плюсик можна поставити поруч із жирним мінусом за перший матч. Матчі проти Славії можуть стати ще більш суворим випробуванням для Олександра: ходять чутки, що команда з Праги має здатність до інтенсивного пресингу, а команди з такими якостями завжди створюють нам проблеми, навіть якщо це Вадуц.

Хай там як, такі матчі надають команді досвід футболу іншого рівня, якого не отримаєш від сотні минаїв. І який би нефарт та підкладені суперником свині не мали місце, завжди треба робити висновки із власних помилок, лише так можна уникнути їх повторення.

Lexa, спеціально для FCDNIPRO.COM