Дніпро-1 безславно завершив виступи в Лізі Європи, з тріском програвши Ларнаці 1:5. Сам підсумок (виліт) прогнозований, але щоб аж так… Команда виявилась абсолютно не готовою до гри в футбол хоч на якомусь більш-менш серйозному рівні.

 

Ключові події матчу

0 хвилина. Проблеми розпочались ще до початку матчу. Адамюк був у стартовому складі команди, але зазнав пошкодження на розминці перед матчем, і його замінив Громов. Це явище останнім часом стало періодичним: перед першим матчем травм зазнали Лучкевич та Горбунов, між матчами вилетів Пуріта, перед другим матчем – Адамюк, а ще кажуть, що й Сваток був не зовсім здоровим. “Совпадєніє?” – не думаю. Жоден гравець не отримав травми протягом матчу, всі вони відбулись в тренувальному процесі. Що ж це за процес такий, коли півкоманди відправляється в лазарет, тоді як склад і без того неповний, а гравців потрібно берегти для змагань на два фронти? Танчику знову довелось грати правого захисника замість вінгера, а місце Адамюка в захисті зайняв Логінов. В центрі поля дискваліфікованого Сарапія передбачувано замінив Бабенко, пару йому склав Бланко. Після довгої відсутності через травму повернувся в гру Гуцуляк, також в старті почав Громов – лівим вінгером.

 

3 хвилина. Танчик довгим пасом знаходить Довбика, той скидає на Піхальонка, пас на Громова і удар з напівкола – вище воріт. Можливо, довгі передачі в цьому матчі дозволять більше задіяти сильні якості Довбика та вирішити проблему з протидією АЕКа на початковій стадії побудови атаки?

 

5 хвилина. Кутовий удар біля воріт Дніпра-1. На відміну від часів Йовічевіча, зараз команда грає один в один з усіма гравцями суперника, що знаходяться в штрафному майданчику. Дивіться, як гарно:

 

01

 

Гуцуляк грає проти №12 АЕКа – це форвард Лопеш. Чому проти форварда грає вінгер – це питання, ну нехай. Після подачі Лопеш робить мікроривок в бік 11-метрової відмітки, а Гуцуляк, таке враження, трохи задрімав і відпустив суперника. Кинувся навздогін, але інший гравець АЕКа грамотно заблокував його, надавши партнеру простір – а тут якраз і м’яч прилетів.

 

02.png

 

Лопеш не влучає по м’ячу, але момент демонструє, в якому стані грає Гуцуляк. Він абсолютно не в тонусі, і ні фізично, ні на рівні швидкості мислення не встигає за подіями на полі. Звісно, це не його провина – перший матч після травми, але це факт.

 

9 хвилина. Логінов теж не в своїй тарілці. Сергій, який завжди відзначався якістю роботи з м’ячем, віддає жахливу передачу назад на Валефа – максимально незручну, м’яч летить повітрям замість того, щоб котитися травою, відбивається від газону прямо перед ногою голкіпера. Валефу не вистачило техніки обробити м’яч, і той пішов за лицьову лінію у півметрі від штанги.

 

13 хвилина. Логінов фолом зупиняє прорив суперника і отримує жовту картку. Стандарт призводить до кутового, і АЕК демонструє неабиякий креатив у справі розіграшу кутових: це третій кутовий, і всі вони різні. Перший був з раптовим відкриванням в центрі штрафного, другий – з подачею на ближню штангу, а третій – зі скидкою і подальшим ударом. Мілічевіч бив головою, але Сваток надто сильно заважав йому, щоб удар вийшов точним. Капітан Дніпра-1 поки що виглядає ледь не єдиним гравцем, хто справді знаходиться в ігровому тонусі.

 

18 хвилина. Піхальонок віддає м’яч на Довбика, Артем наближається до штрафного суперника і б’є з напівкола – м’яч якось неакцентовано рухався в бік воріт і пройшов мимо.

 

21 хвилина. Гол. АЕК виграє підбирання після чергового кутового, і м’яч потрапляє на лівий фланг атаки до Дюрчо. Гуцуляк проти нього один в один, Танчик задалеко в центрі й не страхує вінгера. Дюрчо розхитує важкого Гуцуляка, і той не встигає завадити удару. М’яч летить прямо в голкіпера, але відбувається невиликий рикошет від ноги Сватка. Валеф не встигає перегрупуватись, і хоч торкається м’яча, але не рятує. Вже був у нас колись такий голкіпер, якому начебто і пред’явити за конкретні епізоди було нічого, але він не робив сейвів у потрібні моменти, і ми постійно пропускали дешеві голи.

 

22 хвилина. Валеф запускає м’яч вперед до чужого штрафного, Довбик відтісняє захисника, але віддає неточну передачу. На підборі Бланко, він робить кілька кроків в бік штрафного і пробиває під самісіньку штангу – голкіпер АЕКа витягує цей удар. Можна битись об заклад на кілька келихів пива, що найкращий гол цього сезону за Дніпро-1 якимось схожим ударом здалеку заколотить саме аргентинець.

 

23 хвилина. Після подачі з кутового Гуцуляк пробиває, чи то пак скидає м’яч головою від газону в бік воріт, кіпер АЕКа невпевнено відбиває м’яч прямо на Сватка, але удача відвернулась від Саші, і м’яч пролетів над перекладиною. Момент, скажімо так, 99%-вий – до воріт було лише кілька метрів.

 

26 хвилина. Танчик перекусив суперника вже на чужій половині поля, що дало змогу Дніпру-1 провести атаку і заробити кутовий. Після його подачі Бланко грає на підборі і завдає ще одного гарматного удару – розгубленого кіпера АЕКа врятувала лише голова Громова – саме в неї м’яч і потрапив.

 

29 хвилина. Дніпро-1 намагається додати агресивності у відборі м’яча, і це вдається. АЕК часто втрачає м’ячі на своїй половині поля або на самому початку чужої, і складається відчуття, що кіпріоти трошки попливли. Атаки накочуються на їхній штрафний майданчик буквально одна за одною в ці хвилини.

 

31 хвилина. Піхальонок завдає двох ударів поспіль: з центральної зони прямо в руки кіперу, а за хвилину – з лінії штрафного в ближній кут. Кіпер не факт, що встигав, але м’яч прошелестів по сітці з зовнішнього боку.

 

36 хвилина. Одна з небагатьох атак АЕКа в цій фазі матчу. Валеф перехоплює м’яч після прострілу з флангу, але відпускає його від себе. За менш сприятливого збігу обставин гравець АЕКа цілком міг би й добити

 

37 хвилина. АЕК опинився в ситуації, аналогічній початку другого тайму першого матчу: їх затисли на свою половину, і команда не здатна чинити серйозний опір в низкій обороні. До цього моменту хоч у штрафний майданчик особливо не пускали, а тут вже пустили й туди: підключення Бузанелло обслуговує пасом Піхальонок, бразилець трохи тупувато б’є в голкіпера, який вискочив вперед з лінії, а додати в ворота немає кому.

 

40 хвилина. Навіс Дюрчо з лівого флангу, Альтман протискає Валефа і забиває м’яч у ворота. Звісно що грати таким чином проти голкіпера у воротарському майданчику не можна, але з іншого боку – голкіпер має бути там повноправним господарем. Цілком має право й винести м’яч разом з головою суперника, якщо той аж надто знахабнів, але очевидно, що грати таким чином бразильському воротарю не дозволяють фізичні якості.

 

42 хвилина. Гуцуляк в простій ситуації віддає м’яч супернику і наражає Дніпро-1 на небезпеку контратаки від суперника. Бабенко змушений фолити в центрі поля і отримувати картку. Гуцуляк визнає, що підставив партнера, викрикнувши в небо Ларнаки нецензурне слово з п’яти літер.

 

45 хвилина. Гол. АЕКу вдалось трохи вирівняти гру під кінець тайму, але ж не настільки, щоб пропускати від нього вдруге! Пас наліво на Дюрчо, той один в один проти Танчика на фланзі. Сваток розуміє необхідність підстраховки, але сам знаходиться задалеко в центрі, та й напевно не хотів капітан Дніпра-1 залишати свою позицію заради підстраховки, тому показав рукою Бабенку. Але той завис в напівпозиції між місцем, де були Дюрчо, Танчик і м’яч, та групою гравців в центрі штрафного. Дюрчо розмотав Танчика і виконав простріл, удар в дотик від Оєра був заблокований, але він зміг лежачи відкинути м’яч на Лопеша, а той якимось дивним парашютом зумів перекинути м’яч в дальній кут.

 

45+2 хвилина. Дніпро-1 за інерцією атакує і навіть створює непоганий момент: Гуцуляк прострілює в штрафний, Довбик скидає трохи назад, Піхальонок пробиває низом – голкіпер тягне.

 

Перерва

Статистика по ударах за тайм: 4-11, в площину 2-4, а рахунок 2:0. Дніпро-1, як і в першому матчі, провів якісну половинку тайму, де повністю домінував над суперником, але, як і в першому матчі, це не призвело до взяття його воріт. Ба більше – пропустили другий гол. Атакувальна гра команди знаходиться на рівні організації “хаотичний”, а зважаючи на два пропущених голи через відсутність підстраховки флангового гравця в центрі – то й в обороні рівень організації приблизно той самий.

 

50 хвилина. Хто призначив Бланко центральним півзахисником? Він хто завгодно – вінгер, інсайд, треквартіста – але тільки не класичний центрхав. Протягом хвилини аргентинець граючись обіграв суперника один в один спочатку на лівому фланзі (заробив штрафний), а потім на правому (виконав навіс). Гуцуляк намагався головою скинути м’яч у ворота, але досяг лише того, що м’яч впав на них зверху.

 

57 хвилина. Танчик запускає Довбика по флангу і сам мчить вперед. Артем скидає м’яч на Піху, а той прекрасним пасом врозріз знаходить Танчика вже у чужому штрафному. Володимир не зміг пустити м’яч у ворота мимо голкіпера, але сама атака створила ілюзію якоїсь осмисленості атакувальної гри у Дніпра-1.

 

62 хвилина. Назаренко накидає в штрафний, Довбик грудьми скидає під удар, а Громов пробиває від землі – м’яч проходить в сантиметрах від штанги. Назік, доречі, пішов грати зліва, хоч і замінив правого вінгера Гуцуляка. Зправа тепер грає Бланко, центр тримають Піхальонок та Бабенко, а Громов – другий форвард. Ну начебто непоганий план для команди, яка сподівається забити кілька м’ячів – додати вперед другого форварда.

 

67 хвилина. Бабенко відзначився неординарним діагональним пасом низом до чужого штрафного майданчика, куди увірвався Бузанелло та покотив на дальню штангу. Довбик був готовий порвати сітку пустих воріт пострілом з кількох метрів, але захисник АЕКа в останню мить в підкаті вибив м’яч за лицьову.

 

69 хвилина. План гри з двома форвардами прожив аж 7 хвилин – Громова міняє Когут. Який сенс такої заміни – сказати важко. Лишень аби когось випустити? Громов не складав враження аж надто втомленого за 70 хвилин гравця. Валеф після простої подачі з кутового без спротиву від суперників намагається вибити м’яч із штрафного двома кулаками, йому це не вдається – натомість запалюється свічка. Бразилець виловлює м’яч і вкидає його рукою в поле – на суперника 🙂 Через кілька секунд АЕК вже завдає удару по його воротах.

 

73 хвилина. Логінова замінює Рубчинський. Заміна під третій гол? Бо впевнено захищатись, маючи лише одного центрбека на полі, навряд чи можливо. З іншого боку, яку роль мав би виконати на полі Валік? Хіба що вдихнути трохи повітря з ароматом єврокубків…

 

78 хвилина. Гол. Навіс з флангу на дальню штангу, в штрафному Дніпра-1 лише Сваток і Танчик, а Енглезу, звісно, один. Кіпріот потужним і красивим ударом з лету розстрілює ворота Валефа. Кучер біля лавки запасних виглядає як мужик на автобусній зупинці, який розмірковує над філософським питанням, чи закурити зараз, щоб автобус за законом підлості приїхав швидше, чи коли робиш це навмисно, то воно так не працює.

 

Висновки

Удари: 5-16, в площину: 3-6, голи: 3-0. АЕК не був командою, яку неможливо пройти, але Дніпро-1 зараз у настільки розібраному стані, що про це не могло бути й мови. Команда не готова до сезону ні у кадровому сенсі (зважаючи на анонсовані задачі клубу на сезон), ні у фізичному (купа травм поза матчами по суті ще до початку сезону), ні у тактичному (уточнень не потребує). Роль Кучера як головного тренера не зрозуміла – чи має він, як би дико це не звучало, потрібні повноваження? Авантюра з К&К поки що виглядає, м’яко кажучи, сумнівно. З жеребкуванням Ліги Конференцій відверто поталанило, але чи здатна команда цим скористатись восени?

 

03.png

 

 

Lexa, спеціально для FCDNIPRO.COM