– Олександре Миколайовичу, в першу чергу хочеться попросити вас підбити загальні підсумки літніх зборів. Як Дніпро-1 пройшов цей період?

– У нас умовно було два збори в Ужгороді, між якими ми зробили невеличкі вихідні. У першій частині мали обмежений склад гравців, бо збірники отримали додаткові вихідні. В другій – до нас вже доєдналися всі наші виконавці та новачки.

Працювали всі добре, тому в плані самовіддачі та бажання нікому не можу висловити ніяких претензій. Думаю, що трохи нам не вистачило спарингів, аби оновлена команда краще зігралася.

– Чи награвали ви якісь нові схеми на зборах?

– Кардинально ми нічого не змінювали. Пробували грати у два нападники: Гуцуляк-Довбик, Ківінда-Довбик. Також опрацювали деякі тактичні задуми, але не більше. Від добра добра не шукають.

– Керівництво клубу ставило перед вами якісь конкретні завдання на сезон?

– Принаймні поки ніякої такої розмови не було. Всі самі розуміють, що треба якнайкраще показати себе у єврокубках. Видно прагнення футболістів грати на міжнародній арені. Проте це футбол. Тому наперед щось загадувати важко.

– Особисто ви, як тренер, яким результатом будете задоволені в чемпіонаті України, Кубку та єврокубках?

– Мені, як і будь-якому тренеру, хочеться досягати лише максимального результату в усіх турнірах.

– Як ви вважаєте, Дніпро-1 став сильніше чи слабше у порівнянні із минулим сезоном?

– Важко відповісти. До нас прийшло багато нових футболістів. Вони тренуються із нами трохи більше як тиждень, тому їм ще потрібен час, аби зрозуміти наші вимоги та зігратися із партнерами.

– У ЗМІ було багато чуток щодо зменшення фінансування команди у цьому сезоні. Як ви це можете прокоментувати?

– В плані умов для тренувального процесу я не відчув якогось погіршення. Так, ми пройшли збори в Ужгороді, але я не бачу в цьому якоїсь проблеми. В команди все є для якісного тренування та відновлення.

– Хотілося б поговорити про кадрову ситуацію. У вашому останньому спарингу із Кривбасом (2:2) пошкодження отримав Олексій Гуцуляк. Як він себе почуває?

– В нього травма гомілковостопного суглоба. Після гри зробили МРТ, начебто пошкоджені лише м’язи. Тому може нічого страшного й не має. Спробує бігати та, можливо, ще зіграє у найближчому матчі із Панатінаїкосом.

– У якій формі Олександр Піхальонок? Наскільки відомо, він травмувався ще у таборі національної збірної у червні.

– Він тренується у дворазовому режимі, проте ранкове заняття проводить індивідуально зі спеціалістом з фізичної підготовки. Ввечері тренується у загальній групі. Тому поступово Піхальонок набирає кондиції.

– Влітку Дніпро-1 покинули одразу декілька українських польових гравців: Валерій Лучкевич, В’ячеслав Танковський та Євген Підлепенець. Чи не вважаєте ви, що це послабить глибину складу?

– Це нормальна практика у футболі. Хтось приходить, а хтось йде. Команду поповнили нові якісні гравці.

– Також команду покинув голкіпер Владислав Рибак, хоча навесні саме він більшість матчів провів у воротах. Невже ви не бачили в ньому перспективи?

– Так, він грав навесні у більшості матчів, проте допускав помилки, яких не повинно бути. Ми втратили багато очок із конкурентами.

Не хотілося тримати його в команді резервним голкіпером. Йому потрібна практика, аби прогресувати. Тому ми його відпустили [в Металіст].

– Два роки тому одним із лідерів вашого Металіста був Фарес Балулі. Чому він не став разом із вами лідером вже Дніпра-1?

– Коли я прийшов до Дніпра-1, то відразу покликав його на збори. Спочатку він щось не хотів їхати, пройшло два місяці, а коли він вже доєднався до нас, то був із зайвою вагою. Він не пройшов збори, тому мав не найкращу форму, був важкий, не встигав. Непросто йому вже по ходу сезону було увійти у цей ритм. В Балулі не пішло в Дніпрі-1.

– Пішов із Дніпра-1 й Жуан Пеглоу, який у другій частині минулого сезону більше запам’ятався не своєю грою, а неспортивною поведінкою, через яку двічі отримував дискваліфікації. Він сам вирішив покинути команду, чи клуб не мав бажання далі співпрацювати із ним?

– Він виступав за нас на правах оренди з Інтернасьонала. Ми розглядали можливість продовження співпраці із ним, проте через дискваліфікацію він повинен був пропустити перші три гри чемпіонату. Не бачили сенсу у такій ситуації тримати у команді легіонера. Він і сам не бажав просто сидіти в Україні. Тому це було двостороннє рішення.

– Свою останню дискваліфікацію він отримав за учать у масовій бійці наприкінці виїзного матчу 29-го туру УПЛ проти Шахтаря (0:3). Окрім нього там фігурували й інші гравці вашої команди. Чи були в клубі до них застосовані якісь санкції?

– В нас у команді є внутрішні штрафи. Я оштрафував учасників бійки.

– Артем Довбик влітку продовжив контракт із Дніпром-1 до 30 червня 2025 року та поки, попри всі чутки, залишається в команді. Вже серед журналістів з’явилася така думка, що він насправді нікуди не хоче переходити, а вирішив залишитися на хороших умовах в клубі. Що ви можете сказати із цього приводу?

– Я розумію, що Довбик продовжив контракт, аби Дніпро-1 його вигідно продав, а не для того, аби залишитися тут. Ми розмовляли із ним, і він сказав, що хоче грати у Європі.

– Яка зараз ситуація з Олександром Назаренком? Є інформація, що він відсторонений від команди.

– Вийшло так, що ми в пресі прочитали, що він підписав попередній контракт із Поліссям. Наскільки я знаю, Назаренко зараз знаходиться в Дніпрі, і там вирішується його доля.

Я керівництву ще взимку казав, що із ним треба продовжувати контракт. Ми з Олександром також спілкувалися. Я говорив, що розраховую на нього, а він обіцяв залишитися. Проте вийшла така ситуація. Зараз він не в обоймі.

– До команди прийшли крайні захисники Василь Кравець та Денис Мірошниченко. Як ви вважаєте, чи вирішать вони проблему флангів, та що вони показали на зборах?

– Будемо сподіватися. Працюємо із хлопцями. Вони віддаються на тренуваннях та потроху звикають до нових вимог. Обидва були лідерами своїх команд у минулому сезоні. Їх та Олега Горіна я хотів запросити до команди ще взимку, проте тоді не вийшло. Радий, що вони зараз із нами.

– У минулій кампанії досить болючою для вас була ситуація із голкіперами, які багато помилялися. Як вважаєте, чи дасть Євген Волинець, якого ви придбали у Колоса, нарешті надійність команді у воротах?

– Подивимося. У товариському матчі із Кривбасом він відіграв непогано, хоча й припустився результативної помилки. У нас ще є час аби визначитися, хто розпочне сезон першим номером. Добре себе проявляє наш молодий голкіпер Яків Кінарейкін, Макс Валеф також набирає форму.

Хто з гравців молодіжного складу зараз найближче знаходиться до основи?

– Думаю, що із нами залишаться Даніель Ківінда та Рамік Гаджиєв. Також непогано себе показує голкіпер Владислав Крапівцов. Проте не хочеться, аби він у першій команді сидів у запасі. Основа базується в Ужгороді, а молодіжний склад – у Дніпрі. Йому потрібно грати, тому поки думаємо.

– Ківінда добре показав себе на зборах та навіть забив. Наскільки великим є його потенціал?

– Не хочу хвалити молодих гравців. Вони швидко злітають, і потім їх важко на землю опустити. Хтось із коментаторів про них щось скаже, чи вони про себе в інтернеті прочитають, ‒ і забувають, що таке футбол. Виглядає Ківінда непогано, будемо працювати.

– Останнє питання: Дніпро-1 вже повністю укомплектований, чи ще можливе підсилення?

– Час покаже. Це питання буде залежати від того, наскільки швидко зможе оговтатися після травми той же Гуцуляк, та якою взагалі буде ситуація із травмованими.

ukrfootball.ua