– Олександр, ви зіграли перший офіційний матч у 2024 році після травми. Як самопочуття, чи відчуваєте себе готовим на всі 100%?

– На всі 100%, звісно, не готовий, бо не грав більш як два місяці повний матч Але зіграв всі 90 хвилин, отже все в нормі.

– Прокоментуйте, будь ласка, матч з “Колосом”, наскільки важлива була ця перемога і чи сильно допоміг швидкий гол?

– Перемога завжди важлива, не важливо коли та з ким. Швидкий гол, наче і допоміг, а наче і навпаки. Або “Колос” непогано грав, або ми не дуже, головне, що перемогли, хоча картинка гри команди була не найкраща. Другий гол надав нам впевненості й ми довели гру до логічного завершення. З однієї сторони не дали супернику нічого створити, але при цьому хочеться більше контролювати хід гри, більше володіти м’ячем та показувати більш цілісну гру. Головна задача – знайти ту гру, що була в осінній частині чемпіонату.

– Візуально у захисті “Дніпра-1” стало спокійніше після повернення капітана. На відміну від Піхальонка, можете більше “напіхати” партнерам?

– Такого, як “напіхати” у нас немає, під час гри є підказки, вимоги та відповідальність перед командою. Так само і з молоддю, підказуємо їм, спілкуємось на рівних, упередженості немає. Повторюсь, є певні вимоги, які кожен повинен виконувати, щоб чесно після гри дивитися один одному в очі.

– Як провели паузу на збірні, наскільки вона була потрібна та важлива та чи пішла на користь команді?

– Думаю, що так. Хлопці побачились з сім’ями, які не проживають у Дніпрі, трохи відпочили. Частина поїхала до збірних, отримали позитивні емоції, тому все це в сумі додало стимул та мотивацію працювати після серії невдалих результатів. Від нас великі очікування, тому хочеться радувати власних вболівальників, робимо все, що в наших силах, хоча і не все виходить, але те, що команда старається та б’ється кожну гру – це точно.

– Як атмосфера у команді? З однієї сторони – перемога над “Колосом”, з іншої – новина про обстріл тренувальної бази. Є інформація, де команда буде тренуватися, чи будуть якісь зміни?

– Поки немає ніякої інформації, з четверга працюємо за розкладом, тим паче ніякої альтернативи я особисто не бачу.

– Олександр Сваток провів 100-й матч за “Дніпро-1”, спробуєте догнати Когута з його 176 матчами?

– Якщо чесно, не слідкую та не гонюсь за кимось, бо це не є стимулом для мене, хочеться просто грати у футбол на найвищому рівні та боротися за місця – чим вище, тим краще, щоб були відповідні завдання.

– А в цілому, 100 матчів за “Дніпро-1” – що це для вас значить? Гордість, робочі будні чи щось інше?

– Для мене “Дніпро-1” – це рідна команда і мені приємно зіграти таку велику кількість ігор за цей клуб.

– Як оціните гру збірної проти боснійців та ісландців?

– Оцінювати гру є кому, в свою чергу можу тільки порадіти та привітати хлопців, тому що вони провели божевільну роботу, зіграли непрості матчі, добились необхідного результату та потрапили на Євро. Відчуваю тільки позитивні емоції та радий за команду.

– Наскільки велика ваша особиста мотивація поїхати на Євро, прийшов час показати свою найкращу гру у кар’єрі?

– Сильну гру хочеться показувати кожен матч. Мені, як і будь-якому українському футболісту хочеться потрапити на Євро. Зараз кожен буде показувати та доказувати, що саме вони повинні потрапити у заявку, а не хтось інший. Тому нічого унікального додати не
можу. Євро – мрія будь-якого футболіста і я не є виключенням.

– Рік тому “Дніпро-1” та “Зоря” майже до останнього туру боролися за чемпіонство. У цьому чемпіонаті бачимо іншу картину. З цим це пов’язуєте? Пішли лідери, зміна тренерів, конкуренти стали сильніше або щось інше?

– Важке питання. Коли футболіст потрапляє на високий рівень, найважче – не потрапити туди, а втриматись якнайдовше. Теж саме з командою, яка торік боролася за чемпіонство. Дуже важко нав’язувати постійну боротьбу нашим грандам: “Динамо” та “Шахтарю”.

– Матч з “Зорею” вже у вівторок, чи є чим їх вразити та, чи почалася підготовка?

– Починаємо готуватися завтра з тренування, побачимо що приготував тренерський штаб. Зберемось та будемо готуватися, треба грати у свою гру і покращувати її якість – цього буде достатньо.


Tg-канал Дніпрянин