Дніпро-1 виграв і другий матч на старті чемпіонату – без очок залишився Верес. Впевнена перемога, іншого результату в цьому матчі бути й не могло.

 

Ключові події матчу

0 хвилина. Чергова травма вибила зі складу Дніпра-1 Бланко – ключового гравця старту сезону. Тому Кучер вирішив зіграти з двома форвардами – компанію Довбику склав Громов. Бабенко та Піхальонок утворили пару центрхавів, а ліворуч з’явився новачок команди алжирець Яніс Амаш. На лаві запасних цього разу було аж семеро польових гравців, що порівняно з минулими матчами вже набагато краще.

 

2 хвилина. Адамюк веде боротьбу в чужому штрафному після подачі кутового, влучає ногою по обличчю Пасічу, завдає тому травми і отримує жовту картку. Про вилучення тут не йшлося, бо навмисної грубості Вова не чинив – Пасіч сам пішов головою на низький м’яч. Тривала пауза не сприяє тому, щоб команди швидше втягнулись у гру.

 

10 хвилина. Верес вкидає м’яч вперед із ауту, користуючись тим, що після вкидання не фіксується офсайду. Дахновський несподівано виконує діагональний ривок під цю передачу, на нього виходить Валеф, але до м’яча не дістається. Може скластись враження, що бразилець необачно залишив ворота, але насправді він змусив гравця Вереса піти в лицьову лінію, тим самим вигравши час. Далі вже і захисники повернулись до штрафного, і сам Валеф зайняв позицію в воротах, а небезпеку було припинено.

 

14 хвилина. Дніпро-1 намагається влаштувати білд-ап на своїй половині, але поки з цього мало що виходить. Амаш грає ближче до центру, фактично виконуючи функцію інсайда. Лівий фланг майже повністю лишається на відкуп Бузанелло. Дебют матчу в’язкий, гра розбивається на епізоди через безліч зіткнень та фолів з обох боків.

 

19 хвилина. Верес створює чисельну більшість на фланзі біля свого кутового прапорця з метою відібрати м’яч у групи гравців Дніпра-1, що атакують, але Громов за рахунок настирності проривається на вільний простір і заробляє штрафний. Піхальонок м’яко накидає на лінію воротарського, там Гуцуляк лишається без опіки захисників і завдає удару головою – Когут його парирує. Довбик підбирає відскок і завдає ще одного удару – прямо в голкіпера полетів м’яч. Майже половину тайму можна сміливо викинути на смітник, але ось нарешті виник перший небезпечний момент.

 

26 хвилина. Фоли тривають, але Гуцуляк отримав жовту картку просто ні за що. Незважаючи на часті зупинки, Дніпро-1 додає матчу структурності і потихеньку починає домінувати на полі. Верес раз за разом втрачає м’яч, не виходячи зі своєї половини поля, через це сідає нижче, а дніпряни облаштовуються в атакуючих позиціях.

 

28 хвилина. Бузанелло вдало втиснувся між гравцем Вереса і м’ячем, заробивши штрафний. Амаш виконав дуже якісну подачу в штрафний майданчик, де захисник Вереса помиляється і потрапляє м’ячем в Адамюка. На відскок чатує Сарапій, в темп пробиває по воротах і смачно влучає в штангу. Момент, здавалося б, випадковий, але не можна не відзначити дії Едуарда в епізоді: спочатку він рухався разом з натовпом гравців приблизно в ту точку, куди летів м’яч. Але оцінив траекторію, зрозумів, що до м’яча не добереться, відклеївся від натовпу і став чекати на відскок біля 11-метрової позначки. І дочекався! Трохи не пощастило, аби забити.

 

32 хвилина. Верес знову якось хаотично грає на стандарті, Адамюк лишається один в штрафному після подачі з кутового і б’є головою, але удар не вдається.

 

36 хвилина. Громов знову до останнього веде боротьбу із суперником і не дає тому вибити м’яч із штрафного. Ба більше, м’яч залишається у Артема, він намагається вразити дальній кут воріт, але не влучає. Так потихеньку Дніпро-1 назбирав не так вже й мало моментів для взяття воріт, хоч гра й не виглядає атакувальною феєрією з боку підопічних Кучера.

 

38 хвилина. Довбик на авторитеті відтиснув Сарапія від виконання штрафного удару і влучив у стінку. Напевно, Артему було б варто віддати удар партнеру, бо позиція була більш зручною саме під праву ногу.

 

45+2 хвилина. ГОЛ! Сваток знаходить Довбика довгою передачею, Артем дуже вдало скидає м’яч собі за спину у вільну зону, куди вривається Гуцуляк. Зона настільки вільна, що на Олексія змушений вибігати голкіпер Вереса, Гуцуляк прокидає м’яч повз нього і віддає передачу не вздовж воріт, а трохи назад. Там абсолютно вільний Амаш пробиває в один дотик з десяти метрів – захисник у підкаті відбиває м’яч, але з добиванням від алжирця п’ятеро гравців Вереса, що перебували в площині воріт (включаючи воротаря), впоратись вже не змогли. Важливий гол у роздягальню від Дніпра-1 як логічне завершення тайму.

 

Перерва

Незважаючи на те, що безпосередньо в атакувальній грі Дніпро-1 успіху не мав, команді вдалося створити достатньо моментів за перший тайм, щоб забити. Натомість Верес не спромігся завдати бодай одного удару по воротах Валефа за першу половину матчу. Дніпряни повністю контролювали хід гри і заслужено повели в рахунку.

 

47 хвилина. ГОЛ!! Громов заробляє штрафний на лівому фланзі. Амаш виконує довершену подачу на дальню штангу, і Адамюк забиває головою з кількох метрів. Це чиста майстерність: м’яч летів по недосяжній для воротаря траекторії, але точно на голову Адамюку. Ну а те, що із захисником Дніпра-1 ніхто не зіграв на стандарті, це для Вереса не новина.

 

48 хвилина. Для Вереса небезпеку несуть кутові біля будь-яких воріт, навіть біля чужих 🙂 Амаш підбирає м’яч після виносу зі штрафного майданчика і мчить у контратаку. Кльоц зухвало хапає його за футболку і отримує найзаслуженішу жовту картку в сезоні, натомість Яніс отримує “залік” по швидкості.

 

53 хвилина. Шматочок атакувальної активності від Вереса. Спочатку Дахновський прорвався правим флангом і покотив м’яч у центр, там Шестаков намагався завдати удару, але лишень покотив м’яч вздовж воріт. За хвилину той самий Дахновський пробив по воротах здалеку – для Валефа цей удар проблеми не склав.

 

55 хвилина. Дві заміни у складі Дніпра-1 з невеличкою зміною формації. Танчик міняє Гуцуляка – тут якраз заміна по позиції, а ось вихід Рубчинського замість Громова перебудовує команду на гру в одного форварда. В центрі додався третій хавбек, а Амаш замість інсайда з позицією ближче до центру, став справжнім вінгером. Громов незадоволений заміною, напевно вважає, що тренерський штаб надав йому замало часу в цьому матчі.

 

60 хвилина. Чи навіть 61-ша, бо Дніпро-1 більше хвилини безперервно володів м’ячем, виконуючи точні передачі на різних ділянках поля. Бабенко кілька разів показав клас за цей проміжок володіння, і нарешті виконав гарну діагональ вперед на Бузанелло. Той віддав на Піхальонка, але удару восьмого номера Дніпра-1 з гострого кута забракло влучності.

 

67 хвилина. Ще подвійна заміна: Когут змінює Піхальонка, а Горбунов – Амаша. Чому б не зменшити навантаження на основних гравців, якщо команда міцно тримає контроль над грою.

 

73 хвилина. Рубчинський вдало грає на перехопленні в центрі поля і запускає вперед Довбика довгою передачею. Артем наближається до воріт, входить у штрафний майданчик і знаходить можливість завдати удару так, щоб м’яч не застряг у ногах захисників, але Когут вдало обрав позицію. Той Когут, що голкіпер Вереса, хоча й наш Когут знаходився майже у тій самій точці поля 🙂 Намагався збентежити воротаря, пробігши перед ним за секунду до удару.

 

79 хвилина. Верес намагається перевершити дніпрян хоча б у якомусь статистичному показнику, і набиває офсайди 🙂 Цікаво, чи це пов’язано виключно з невдалим таймінгом ривків та передач, чи тут відіграла роль і гра лінії оборони Дніпра-1? Валеф вискочив за межі штрафного майданчика і зіграв рукою – лишається сподіватись, що він вже знав про рішення арбітра щодо фіксації офсайду.

 

88 хвилина. Довбик не забиває 147% момент! Сваток накидає м’яч на лінію штрафного, нічого не віщує біди для Вереса, аж раптом Сарапій витончено скидає м’яч головою собі за спину точно на Довбика, захисники кудись поділися, проти форварда лише Когут (воротар!). Довбик обігрує його широким замахом, навіть має час, щоб зробити зайвий дотик – підробити собі м’яч під ліву ногу, і нарешті покотити його у ворота, але захиснику вдається якимось дивом відбити цей удар. Розслабився Артем, вже бачив, як шкіряний тріпоче у сітці, а на завершальний удар забракло концентрації уваги.

 

90+2 хвилина. Як же вдало Сарапій читає епізоди! Той момент на кутовому, коли влучив у штангу, і ось зараз – наперед побачив пас від гравця Вереса так, наче той вже відбувся, зіграв на випередження і полетів у контратаку. Протягнув м’яч метрів на сорок, але останній передачі трохи не вистачило точності.

 

Висновки

Дуже впевнений матч від Дніпра-1, особливо в плані контролю над діями суперника. Щодо цього матчу були певні побоювання, адже рівняни – в’язка та організована в захисті команда, але підопічним Кучера вдалося з нею впоратись. Верес створив з натяжечкою один напівмомент за матч, а Валеф жодного разу не потрапив у скрутну ситуацію. Казковий дебют від Амаша – гол+пас.

 

Ефективне використання стандартів – вже у черговому матчі поспіль, адже з шести голів команди у сезоні три були забиті після стандартів (Сваток АЕКу, Сарапій Динамо, Адамюк Вересу), і ще були моменти (хоча б та сама штанга від Сарапія). Чи це сприятливий збіг обставин, чи цілеспрямована командна робота на тренуваннях – покажуть наступні матчі. По Валефу питання залишається відкритим, адже створити на нього значний тиск обом суперникам Дніпра-1 у чемпіонаті не вдалося. А от місце Сарапія в якості основного центрального захисника сумнівам не підлягає – Едуард в обох матчах зіграв напрочуд вдало.

 

 

Lexa, спеціально для FCDNIPRO.COM